Γιατί το να μιλάς για τα προβλήματά σου θα σε βοηθήσει. Ο τρόπος για να το καταφέρεις
- 7 ΑΠΡ 2020
Σίγουρα δεν το ακούς για πρώτη φορά. Το να μιλάς για τα προβλήματά σου όμως είναι πραγματικά λυτρωτικό. Και θα σε βοηθήσει. Ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου που διανύουμε.
Όταν σε πονάει το δόντι σου θα πάρεις τηλέφωνο και θα κλείσεις ραντεβού με τον οδοντίατρό σου. Σε περίπτωση που χαλάσει το αυτοκίνητό σου, είτε θα ξέρεις τι φταίει και θα το φτιάξεις, είτε θα απευθυνθείς στον ειδικό. Τα συναισθήματα από την άλλη είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Όμως έχεις πάντα ένα πλεονέκτημα. Μπορείς να μιλήσεις για αυτά. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλους. Όμως το να μιλάς για τα προβλήματά σου είναι αναγκαίο. Ειδικά σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής μας, όπως είναι αυτή που διανύουμε. Γιατί το αποφεύγουμε όμως;
Πολλοί από εμάς κοινωνικοποιούμαστε με σκοπό να καλύψουμε τα προβλήματά μας αντί να τους δώσουμε φωνή. Κάποιες φορές τα συναισθήματα που νιώθουμε (ενοχές για κάτι που κάναμε ή ντροπή για το πώς το εξέλαβαν οι γύρω μας) μπορεί να μοιάζουν τόσο συντριπτικά, που να μην έχουμε το θάρρος να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά. Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο κρατάς κάτι μέσα σου, το να μιλήσεις για τα προβλήματά σου μπορεί να έχει μεγάλο όφελος για την ψυχική σου υγεία, ακόμα κι αν δεν είναι προφανές. Και φυσικά το κίνητρο δεν είναι πάντα το ίδιο.
Το να μιλάς για τα προβλήματά σου με έναν έμπιστο φίλο
Κάποιες φορές μπορεί να έχεις την ανάγκη να το βγάλεις από μέσα σου, χωρίς να ψάχνεις αναγκαστικά μία λύση. «Η μέρα μου ήταν πολύ δύσκολη». Μία φράση που αποτελεί μία καλή αρχή για να ξεκινήσεις μία συζήτηση που σίγουρα θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.
Συζήτησε για τον τσακωμό σας με τον σύντροφό σου
Οι τσακωμοί συμβαίνουν στις σχέσεις. Αλλά το να μην μιλάς για τα συναισθήματά σου με τον σύντροφό σου μπορεί να οδηγήσει σε πιο σημαντικά προβλήματα στη σχέση σου. Τα προβλήματα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Απλά πρέπει να είσαι ανοιχτή στο να μιλάς για αυτά με τον σύντροφό σου. Έτσι θα κάνεις την επικοινωνία σας και τη σχέση σας πιο υγιή.
Απευθύνσου στον ειδικό
Υπάρχει λόγος που οι άνθρωποι πληρώνουν για να έχουν τις συνεδρίες τους. Είτε αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, είτε χρειάζεσαι συμβουλές για να βελτιώσεις τη σχέση σου, είτε θες να μάθεις πώς θα καταπολεμήσεις το άγχος σου, ένας ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να εξωτερικεύσεις το συναίσθημά σου.
Μίλα για αυτό που αντιμετωπίζεις
Να θυμάσαι πως κάποιες φορές το να μιλάς για τα προβλήματά σου δεν θα βοηθήσει μόνο εσένα αλλά και τους γύρω σου. Αν σε έχει καταβάλει το άγχος ή αν νιώθεις μόνη αυτή την περίοδο της κοινωνικής απομόνωσης, σκέψου πως το ίδιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζουν αμέτρητοι άνθρωποι γύρω σου. Μοιράσου το και θα σε εντυπωσιάσει το πόσο δεν είσαι μόνη σε αυτό.
Το μόνο κοινό στις παραπάνω περιπτώσεις είναι ότι για να καταφέρεις να νιώσεις καλύτερα πρέπει πρώτα να μιλήσεις για αυτό που σε απασχολεί, αντί να προσπαθείς να βρεις μόνη σου τη λύση.
Γιατί το να μιλάς για τα προβλήματά σου θα σε βοηθήσει
Το να βρεις μία νέα δουλειά, το να φύγεις από μία κακή σχέση ή να αφοσιωθείς στον εαυτό σου και στην αυτοπεποίθησή σου είναι κάποιες από τις πράξεις που μπορείς να κάνεις για να λύσεις τα προβλήματά σου. Αναρωτιέσαι που ακριβώς θα σου κάνει καλό να μιλάς για αυτά τα προβλήματα; Στην πραγματικότητα το σώμα και το μυαλό σου έχουν ανάγκη να μιλήσεις.
Όταν αισθάνεσαι πολύ έντονα συναισθήματα, ειδικά φόβο, επιθετικότητα ή άγχος, ενεργοποιείται η αμυγδαλή του εγκεφάλου σου. Δηλαδή η έδρα των συναισθημάτων σου. Είναι το μέρος του εγκεφάλου σου που ενεργοποιείται, για να καταλάβεις αν κάτι είναι απειλή, να απαντήσεις σε αυτή την απειλή, αν χρειαστεί, και να αποθηκεύσεις τις πληροφορίες στη μνήμη σου για να αναγνωρίσεις αυτή την απειλή αργότερα. Όταν νιώθεις πολύ έντονα συναισθήματα, αυτό το τμήμα του εγκεφάλου σου μπορεί να πάρει τον έλεγχο κι ακόμη και να παρακάμψει τις πιο λογικές διαδικασίες σκέψης.
Έρευνα του U.C.L.A έδειξε ότι το να βάλεις τα συναισθήματά σου σε λέξεις μπορεί να μειώσει την ανταπόκριση της αμυγδαλής του εγκεφάλου σου σε μία πολύ έντονη στιγμή. Πράγμα που σημαίνει ότι θα είσαι πολύ λιγότερο αγχωμένη αν μιλάς για τα προβλήματά σου και τα συναισθήματά σου.
Πώς θα το καταφέρεις καλύτερα
Το να μιλάς για τα προβλήματά σου δεν βοηθάει πάντα και σε κάθε περίπτωση. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ένας άνθρωπος επικεντρώνεται συνεχώς στις κακές εμπειρίες του και μιλάει για αυτές, μπορεί τα αποτελέσματα να είναι τα αντίθετα. Για να μιλήσεις εποικοδομητικά για τα προβλήματά σου, λοιπόν, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις.
Επίλεξε τον σωστό άνθρωπο για να μιλήσεις
Αν μιλάς για όσα αισθάνεσαι και νιώθεις ότι δεν βγαίνει τίποτα από αυτό, μάλλον μιλάς στον λάθος άνθρωπο. Επίλεξε έναν έμπιστο φίλο σου, ο οποίος θα σε υποστηρίξει. Στην περίπτωση που ψάχνεις μία συγκεκριμένη λύση για κάποιο πρόβλημα, απευθύνσου σε κάποιον που έχει αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και έχει καταφέρει να το λύσει. Επίσης, αν σε βοηθάει να μιλάς αρκετά για αυτό, επίλεξε παραπάνω από έναν έμπιστο φίλο σου.
Αναγνώρισε τη σωστή στιγμή να μιλήσεις
Όσο σημαντικό είναι να βρεις τον σωστό άνθρωπο για να μιλήσεις, άλλο τόσο είναι να επιλέξεις τη σωστή ώρα για να το κάνεις. Φυσικά, οι φίλοι σου είναι εκεί για εσένα. Όμως μην ξεχνάς ότι έχουν και τις δικές τους ζωές. Το να ρωτάς αν έχουν τον χρόνο και την ενέργεια να μιλήσουν είναι σημαντικό πριν αρχίσεις να εκφράζεις όσα νιώθεις. Εκτός από τις περιπτώσεις που είναι πραγματικά ανάγκη, οι συζητήσεις γύρω από τα συναισθήματά μας σίγουρα μπορούν να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Έτσι θα είσαι σίγουρη ότι θα έχεις την απόλυτη προσοχή του συνομιλητή σου.
Βρες έναν ψυχοθεραπευτή
Πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι χρειαζόμαστε ψυχοθεραπεία μόνο αν αντιμετωπίζουμε κάποια ασθένεια ψυχικής υγείας. Όμως δεν είναι έτσι. Απευθύνσου σε ειδικό αν νιώθεις υπερβολικά αγχωμένη, αν δεν κοιμάσαι καλά ή απλά αν θέλεις να μιλήσεις σε κάποιον. Σκέψου το λιγότερο σαν να χρειάζεσαι γιατρό και περισσότερο σαν να ψάχνεις για κάποιον personal trainer. Επίσης να θυμάσαι πως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν οι καλοί και οι λιγότερο καλοί επαγγελματίες. Αν νιώθεις ότι δεν σε βοηθάει ο ψυχοθεραπευτής σου, προσπάθησε να βρεις κάποιον άλλο.
Βάλε στον εαυτό σου τελεία
Δεν μπορούν όλες οι συζητήσεις να φτάσουν σε μία λύση. Όμως πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από το να παραπονιέσαι συνεχώς και μόνο. Οπότε, δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Άκου το συναίσθημά σου και ανακάλυψε αν αυτή η διαδικασία σε βοηθά με οποιονδήποτε τρόπο. Το θέμα είναι στο τέλος της κάθε συζήτησης να νιώθεις και λίγο καλύτερα. Όχι χειρότερα.
Μην μιλάς μόνο για τα προβλήματά σου
Ακριβώς όπως θα έπαιρνες τηλέφωνο για να μιλήσεις για κάτι άσχημο που σου συνέβη, κάνε το ίδιο και για τα όμορφα. Δώσε σημασία στην κάθε σου ημέρα. Υπάρχουν πράγματα που τα έχουμε ως δεδομένα, όμως δεν είναι καθόλου. Ψάξε τους λόγους για να νιώσεις καλά και συζήτησέ τους με τους αγαπημένους σου ανθρώπους.