ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το νηστίσιμο φαγητό που συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

iStock

Η περίοδος νηστείας μπορεί να είναι ιδιαίτερη πρόκληση για όσους επιλέγουν να νηστέψουν, καθώς απαγορεύεται να καταναλώσουν τροφές που έχουν αίμα: δηλαδή κρέας και ψάρι, ενώ παράλληλα απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά (γάλα-γιαούρτι-τυρί-βούτυρο), τα αβγά και το λάδι. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να σκεφτούν τροφές που μπορούν να καταναλώσουν και να δώσουν στον οργανισμό τους τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Και αν ανήκεις σε αυτούς τους ανθρώπους, οφείλουμε να σε ενημερώσουμε ότι στην πραγματικότητα, οι επιλογές φαγητών είναι πολύ περισσότερες από αυτές που νομίζεις, εκ των οποίων μια είναι και τα μαυρομάτικα φασόλια. Τα μαυρομάτικα φασόλια μπορείς να τα απολαύσεις σε πολλές παρασκευές, όπως ως σαλάτα ή ως μια φασολάδα με ρύζι και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Επίσης, μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα, ενώ μια κούπα των συγκεκριμένων οσπρίων καλύπτει το 45% των καθημερινών σου αναγκών σε φυτικές ίνες και το 58% σε φυλλικό οξύ.

Διατροφικό προφίλ για τα μαυρομάτικα φασόλια

Ένα φλιτζάνι (170 γραμμάρια) μαγειρεμένα μαυρομάτικα φασόλια περιέχει:

  • Θερμίδες: 194
  • Πρωτεΐνη: 13 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,9 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 35 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 11 γραμμάρια
  • Φολικό οξύ: 88% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (DV)
  • Χαλκός: 50% DV
  • Θειαμίνη: 28% DV
  • Σίδηρος: 23% DV
  • Φώσφορος: 21% DV
  • Μαγνήσιο: 21% DV
  • Ψευδάργυρος: 20% DV
  • Κάλιο: 10% DV
  • Βιταμίνη Β6: 10% DV
  • Σελήνιο: 8% DV
  • Ριβοφλαβίνη: 7% DV

Τα διατροφικά οφέλη τους στην υγεία

Τα διατροφικά οφέλη που έχει στην υγεία η κατανάλωση μαυρομάτικων φασολιών είναι πολλά. Δεδομένου ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και γενικότερα στην υγεία του πεπτικού συστήματος. 

Ακόμα, βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, αφού περιέχουν ψευδάργυρο, σίδηρο και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τη φλεγμονή. Να σημειωθεί ότι λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη και διαλυτές φυτικές ίνες, αποτελούν και μια πολύ καλή επιλογή τροφής για να ενισχύσεις την απώλεια βάρους.

Η σημασία τους στην υγεία της καρδιάς

Πέρα από τα παραπάνω οφέλη που έχουν τα μαυρομάτικα φασόλια στην υγεία – και είναι ύψιστης σημασίας – έχουν μια ακόμα μια σημαντική επίδραση, και συγκεκριμένα στην υγεία της καρδιάς, αφού έχουν χαμηλά λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη. Επιπροσθέτως, είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Σε μια ανασκόπηση 10 επιμέρους μελετών, η τακτική κατανάλωση οσπρίων συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα ολικής και LDL – κακής – χοληστερόλης, τα οποία και τα 2 μπορούν να συμβάλλουν σε καρδιακές παθήσεις. Μια άλλη μελέτη σε 42 γυναίκες έδειξε ότι ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων εμπλουτισμένη με 1 φλιτζάνι όσπρια την ημέρα για 6 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης.

Exit mobile version