ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το πιο επικίνδυνο συναίσθημα: Σαν να καπνίζεις 15 τσιγάρα την ημέρα

Unsplash

Μια τεράστια νέα μελέτη αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ κοινωνικής απομόνωσης και αυξημένων ποσοστών θνησιμότητας, προσφέροντας μια νέα προοπτική για τις προτεραιότητες της δημόσιας υγείας.

Στον σύγχρονο κόσμο, είναι πιο εύκολο από ποτέ να παραβλέπουμε τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης. Και η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να επενδύουμε στις σχέσεις με τους γύρω μας, περισσότερο από όσο μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε. Απόδειξη, μια πρόσφατη επιστημονική μετα-μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behavior, που εξέτασε τη σχέση μεταξύ κοινωνικής απομόνωσης, μοναξιάς και θνησιμότητας. Οι ερευνητές, συγκεντρώνοντας στοιχεία 90 σχετικών μελετών και εξετάζοντας περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια άτομα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μοναξιά και η απομόνωση, αντιπροσωπεύουν βαθιές απειλές για την υγεία και την ευημερία μας.

Έκαναν μάλιστα μια εντυπωσιακή σύγκριση για να υπογραμμίσουν τη σοβαρότητα της κοινωνικής απομόνωσης, παρομοιάζοντας τον κίνδυνο θνησιμότητας με αυτόν του καπνίσματος έως και 15 τσιγάρων την ημέρα. Παραδόξως, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά, είναι πιο επικίνδυνες από την παχυσαρκία και τον καθιστικό τρόπο ζωής.

Κοινωνική απομόνωση και μοναξιά δεν είναι το ίδιο

Η μοναξιά συνδέεται με κίνδυνο πρόωρου θανάτου Unsplash

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά φαίνονται σαν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αλλά διαφέρουν σημαντικά. Σκέψου την κοινωνική απομόνωση ως την πραγματική, απτή απουσία κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Η περίοδος με τις καραντίνες στην έξαρση του Covid-19, ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από την άλλη, η μοναξιά αφορά περισσότερο τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις σου.

Μπορεί να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους, αλλά παρ’ όλα αυτά να αισθάνεσαι αποκομμένη ή ανικανοποίητη από τις σχέσεις σου. Η μοναξιά δεν έχει να κάνει με την ποσότητα, αλλά την ποιότητα των σχέσεων που έχουν πραγματικά σημασία.

Πέρα από τη μοναξιά: Αόρατοι κίνδυνοι για την υγεία

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που βιώνουν κοινωνική απομόνωση αντιμετωπίζουν 32% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Για όσους αντιμετωπίζουν αισθήματα μοναξιάς, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι σημαντικός, αυξανόμενος κατά 14%. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εκτός από τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου συνολικά, οι μοναχικοί και οι άνθρωποι που ζουν απομονωμένοι, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από συγκεκριμένες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις (κατά 34%) και ο καρκίνος (κατά 24%).

Η μοναξιά απειλεί ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Η μοναξιά είναι ακόμα πιο επικίνδυνη, ειδικά για όσους ήδη μάχονται με χρόνιες ασθένειες: Η μελέτη δείχνει ότι τα κοινωνικά απομονωμένα άτομα που πάσχουν από καρδιακή νόσο ή καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία εκτινάσσεται στο 28% και στο 51%, αντίστοιχα. Για μεμονωμένους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος θανάτου από την ίδια την ασθένεια αυξάνεται κατά 33%. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη υπενθύμιση ότι η καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών δεν είναι μόνο ιατρική. Η συναισθηματική υποστήριξη, έχει επίσης μεγάλη σημασία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν μια ανανεωμένη προσέγγιση στην κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά, ως ζωτικές πτυχές της συνολικής μας ευημερίας. Προτείνουν την αύξηση της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας και του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην υγεία, τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για την κινητοποίηση των οικογενειακών και κοινοτικών πόρων και τον εξοπλισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψής για τον εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Μοιράστηκαν επίσης μερικές απλές, αλλά σημαντικές συμβουλές: Συνδέσου περισσότερο με τους ανθρώπους γύρω σου. Απάντησε σε κλήσεις φίλων, πήγαινε μαζί τους για φαγητό άφησε το κινητό σου στην άκρη, κάνε ωραία πράγματα για τους άλλους και φρόντισε τον εαυτό σου.

Μια αρκετά σαφής έκκληση για δράση για τον καθένα μας: Για χάρη της υγείας και της μακροζωίας μας, είναι καιρός να απλώσουμε το χέρι, να επανασυνδεθούμε και να επιβεβαιώσουμε τους δεσμούς, που μας κάνουν ανθρώπους.