FITNESS

Το πιο συνηθισμένο (αλλά σημαντικό) λάθος που κάνεις στο περπάτημα

Pexels

Το περπάτημα είναι η πιο απλή σωματική άσκηση που μπορείς να βάλεις στην καθημερινότητά σου. Είσαι σίγουρη όμως ότι περπατάς με το σωστό τρόπο;

Αυτό είναι αυτό που είναι γνωστό ως ασυμμετρία στο περπάτημα, είναι στην πραγματικότητα κάτι που μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία από ό,τι φαντάζεσαι. Η ασυμμετρία στο περπάτημα σημαίνει ότι κάνεις ένα ελαφρώς διαφορετικό βήμα με κάθε πόδι. Ίσως ο βηματισμός σου είναι μεγαλύτερος στη μία πλευρά από την άλλη, ή να μην στέκεσαι στο ένα πόδι τόσο πολύ όσο στο άλλο, καθώς περπατάς. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, όπως ανομοιόμορφα μήκη ποδιών, αλλαγές στη θέση των ποδιών στη μία πλευρά, αλλαγές στην ευθυγράμμιση της πλάτης ή της λεκάνης ή απλώς από πόνο που αλλάζει το μοτίβο βημάτων.

Αυτή η ασυμμετρία, επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους, σε κάποιο βαθμό. Η έρευνα έχει βρει ότι οι νεαροί ενήλικες έχουν 5-15% ασυμμετρία στο περπάτημά τους, ενώ οι ηλικιωμένοι, εμφανίζουν 15-20%.

Το πιο συνηθισμένο (αλλά σημαντικό) λάθος που κάνεις στο περπάτημα

Μερικές φορές, μπορείς να καταλάβεις ότι δεν περπατάς σωστά, με βάση το πώς αισθάνεσαι. Εάν νιώθεις ότι δεν έχεις καλή ισορροπία ή εάν αισθάνεσαι πόνο στο ένα ισχίο ή στον αστράγαλο σου, τότε μπορεί να έχεις κάποια ασυμμετρία.

Γιατί είναι σημαντική η συμμετρία στο περπάτημα

Το πιθανότερο είναι ότι περπατάς πολύ όλη την ημέρα. Είτε πηγαίνεις στη δουλειά, είτε κάνεις βόλτα με τον σκύλο σου, τα καθημερινά σου βήματα αθροίζονται γρήγορα. Όμως αν χάνεις ελαφρώς την ισορροπία σου σε κάθε βήμα, μπορεί αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσεις προβλήματα. Το ασύμμετρο περπάτημα, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο οπουδήποτε στο σώμα. Κάθε φορά που το πόδι χτυπά στο έδαφος, οδηγεί σε μια αλυσιδωτή αντίδραση σε όλη τη διαδρομή. Για παράδειγμα, ένα ασύμμετρο βήμα, μπορεί να είναι η βασική αιτία ενός πόνου στην πλάτη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το περπάτημα χρησιμοποιείται συχνά ως βαρόμετρο για τη συνολική υγεία.

Η έλλειψη ισορροπίας στο βάδισμα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα είδη προβλημάτων. Εάν ασκείς συνεχώς πίεση στη μία πλευρά του σώματός σου, είναι πιο πιθανό να υποστείς τραυματισμό όταν συμβεί κάτι απροσδόκητο, όπως για παράδειγμα αν σκοντάψεις.

Επιπλέον, το ασύμμετρο βάδισμα, μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις στις προπονήσεις σου, αφού θα κουραστείς πιο γρήγορα. Καθώς το σώμα παλεύει ενάντια στην ασυμμετρία, θα αρχίσει να πονάει και να κουράζεται, γεγονός που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε τραυματισμό.

Επίσης, το ανομοιόμορφο βάδισμα μπορεί να επηρεάσει τη στάση του σώματός σου ή και την ισορροπία σου.

Πώς να διορθώσεις το περπάτημά σου

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις προκειμένου να περπατάς πιο συμμετρικά.

Κράτησε τα πόδια σου παράλληλα

Ένα από τα πιο απλά tips για να μειώσεις την ασυμμετρία στο περπάτημά σου, είναι να παρατηρείς περισσότερο τα πόδια σου. Πρόσεξε τα πόδια σου να είναι στραμμένα προς την ίδια κατεύθυνση και βεβαιώσου ότι τα βήματά σου είναι ομοιόμορφα. Ο στόχος είναι να τα πόδια σου να είναι παράλληλα, ακόμα και όταν απλά στέκεσαι όρθια. Αν δεν είσαι σίγουρη αν τα πόδια σου δείχνουν προς τα εμπρός, περπάτησε προς έναν καθρέφτη. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις προβλήματα και να τα αντιμετωπίσεις προτού αναπτυχθούν περαιτέρω. Κάθε φορά που βλέπεις τα πόδια σου να δείχνουν προς τα έξω ή προς τα μέσα, προσάρμοσέ τα έτσι ώστε να είναι παράλληλα.

Δούλεψε με την ευελιξία σου

Ενίσχυσε την μυϊκή ευελιξία σου με διατάσεις ποδιών, ισχίων και γλουτών, ειδικά εάν το ένα σου πόδι είναι πιο γυμνασμένο, σε σχέση με το άλλο.

Δυνάμωσε τα πόδια σου

Θα βοηθήσουν επίσης ασκήσεις που στοχεύουν τους γλουτούς, τους μηριαίους και τους τετρακέφαλους σου, καθώς η ασυμμετρία στο περπάτημα μπορεί να οφείλεται σε μυϊκή αδυναμία και ανισορροπίες. Οι μεμονωμένες ασκήσεις είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για τη βελτίωση των μυϊκών ανισορροπιών, επειδή στοχεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές και επιτρέπουν στο σώμα να εργαστεί για τη διόρθωση τυχόν προβλημάτων.

Ασκήσεις ισορροπίας

Επένδυσε σε έναν δίσκο ισορροπίας καθώς το συγκεκριμένο εργαλείο, εκπαιδεύει τη σταθερότητα του σώματος, ενώ το γυμνάζει ομοιόμορφα.

Αναζήτησε επαγγελματική συμβουλή

Εάν αισθάνεσαι σταθερό πόνο στη μία πλευρά του σώματός σου και παρατηρείς ασυμμετρία στο περπάτημα σου, μια επαγγελματική συμβουλή είναι πάντα μια καλή αρχή. Ένας γιατρός ή ένας φυσιοθεραπευτής θα ελέγξει το βάδισμά σου και θα συστήσει ένα σύνολο ασκήσεων ή ακόμα και αλλαγή στα παπούτσια σου, για να σε βοηθήσουν να διορθώσεις τυχόν προβλήματα.

Exit mobile version