Το σύνδρομο από το οποίο κινδυνεύεις εάν κάθεσαι πολλές ώρες την ημέρα
- 10 ΣΕΠ 2024
Μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο ή ώρες στο αυτοκίνητο, είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι λίγο άκαμπτη/ος. Μπορεί απλώς να είναι σφιγμένοι οι μύες του ισχίου και το κάτω μέρος της πλάτης σου. Αλλά μπορεί επίσης να αντιμετωπίζεις μια δυνητικά εξουθενωτική κατάσταση που ακούει στο όνομα dead butt syndrome, ελληνιστί γλουτιαία αμνησία ή σύνδρομο νεκρών γλουτών.
Το όνομα του συγκεκριμένου συνδρόμου, μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά οι παρενέργειές του, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές. Στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει μια αλυσίδα προβλημάτων, από ρήξεις οπίσθιων μηριαίων και ισχιαλγία έως αρθρίτιδα στα γόνατα.
Η γλουτιαία αμνησία συμβαίνει όταν οι γλουτοί γίνονται τόσο αδύναμοι από την αδράνεια, που φαίνεται να ξεχνούν πώς να λειτουργούν. Το σύνδρομο νεκρών γλουτών, διαφέρει από το μούδιασμα που μπορεί να νιώσεις στιγμιαία στο πόδι ή στο χέρι, εξαιτίας ενός συμπιεσμένου νεύρου. Δεν θα νιώσεις δηλαδή καρφίτσες και βελόνες να σε «τρυπάνε» στους γλουτούς. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται έναν ελαφρύ πόνο ενώ κάθονται, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κάποια ενόχληση μέχρι να πάνε για τρέξιμο ή περπάτημα.
Οι υποτονικοί γλουτιαίοι, μπορεί να επηρεάσουν άλλους μύες και αρθρώσεις, ειδικά στο κάτω μέρος της πλάτης και στα γόνατα. Εάν λοιπόν περνάς πολλές ώρες καθιστή/ος, είναι σημαντικό να μάθεις να αναγνωρίζεις πότε μπορεί να κινδυνεύεις από σύνδρομο νεκρών γλουτών και πώς να τους κάνετε να λειτουργήσουν ξανά.
Τι προκαλεί το σύνδρομο γλουτιαίας αμνησίας
Οι γλουτιαίοι είναι στην πραγματικότητα 3 μύες στο εξωτερικό και το πίσω μέρος των γοφών, που σταθεροποιούν το ισχίο, ανασηκώνουν το πόδι και περιστρέφουν τον μηρό. Μαζί, λειτουργούν ως βάση για τη σπονδυλική στήλη, διατηρώντας τη λεκάνη και τον πυρήνα σταθερά. Πράγμα που σημαίνει ότι αν οι γλουτιαίοι ήταν πραγματικά νεκροί, δεν θα μπορούσαμε καν να σταθούμε.
Άρα για κάθε βήμα που θέλεις να κάνεις, θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθούν οι γλουτιαίοι. Αλλά όταν κάθεσαι για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, οι νευρώνες που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένοι μύες δεν ενεργοποιούνται. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο κύκλος μπορεί να προκαλέσει ατροφία των γλουτών, κάτι που έχει συνδεθεί με πόνο στη μέση και στα γόνατα.
Πώς να καταλάβεις εάν έχεις γλουτιαία αμνησία
Όταν οι δικέφαλοι ή οι τετρακέφαλοι ενεργοποιούνται, μπορείς να τους δεις να διογκώνονται. Ωστόσο, με τους γλουτούς, όπως και τον πυρήνα, είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Μπορεί να νομίζεις ότι οι γλουτοί σου είναι δυνατοί, επειδή μπορείς να κάνεις 25 squats, ωστόσο οι τετρακέφαλοι και το κάτω μέρος της πλάτης σου, θα μπορούσαν να κάνουν όλη τη δουλειά.
Αν κάθεσαι τακτικά για περισσότερες από 2 έως 3 ώρες σερί, πιθανότατα έχεις βιώσει κάποιο βαθμό γλουτιαίας αμνησίας.
Το πιο απλό τεστ είναι να σταθείς στο ένα πόδι, αφήνοντας το άλλο να κρέμεται. Ο γλουτιαίος σου στην πλευρά που το πόδι σου κρέμεται, θα είναι χαλαρός. Τώρα βάλε βάρος σε αυτό το πόδι και πίεσε δυνατά τον γλουτό σου. Θα πρέπει να νιώσεις μια ανεπαίσθητη σύσφιξη των μυών. Εάν ο γλουτιαίος σου είναι αδύναμος, μπορεί να χρειαστεί να τον πιέσεις μερικές ακόμα φορές πριν τον νιώσεις να ενεργοποιείται.
Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις μια γέφυρα γλουτών, στην οποία ξαπλώνεις ανάσκελα και σηκώνεις τους γοφούς σου στον αέρα. Όταν οι γοφοί σου μακριά είναι από το έδαφος, σφίξε τους. Κάνε 5 έως 10 επαναλήψεις. Θα πρέπει να νιώσεις τους γλουτούς σου να «καίγονται» λίγο. Εάν αντιθέτως, αισθάνεσαι υπερβολική καταπόνηση στους μηριαίους μηριαίους σου, αυτό είναι ένα σημάδι γλουτιαίας αμνησίας.
Πώς να ενεργοποιήσεις τους γλουτούς σου
Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, οι γλουτιαίοι πρέπει να πυροδοτούνται μόνοι τους όταν κινούνται. Φρόντισε να σηκώνεσαι από τη θέση σου κάθε 30 με 50 λεπτά και σφίξε τους γλουτούς σου όποτε μπορείς. Αυτή η μικρή διέγερση υπενθυμίζει στον εγκέφαλο ότι αυτοί οι μύες είναι εκεί.
Προσπάθησε επίσης να εντάξεις στη ρουτίνα σου, απλές ασκήσεις όπως οι περιστροφές των γοφών, γέφυρες γλουτών ή τα squats, που μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση των «νεκρών» γλουτών.
Υ.γ: Εάν περπατάς ή τρέχεις τακτικά, μην υποθέτεις ότι οι γλουτοί σου είναι δυνατοί. Πρόσθεσε ασκήσεις όπως squats ή lunges τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα,