ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το «ταπεινό» λαχανικό που μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας και Αλτσχάιμερ

iStock

Μπορούν να καταναλωθούν ωμές ή μαγειρεμένες και αποτελούν μια απόλυτα θρεπτική προσθήκη σε ένα γεύμα. Έχουν χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση, ενώ μπορείς να τις βρεις σε διάφορα χρώματα. Ο λόγος φυσικά για τις πιπεριές. Στις παρακάτω γραμμές εξετάζουμε το διατροφικό προφίλ τους, αλλά και 5 σημαντικά οφέλη που χαρίζουν στην υγεία. 

Διατροφικό προφίλ πιπεριών

Μια μερίδα 80g κόκκινης (ωμής) πιπεριάς παρέχει:

  • 17 θερμίδες
  • 0,6g πρωτεΐνης
  • 0,2 γρ λίπος
  • 3,4 γρ υδατάνθρακες
  • 1,8 γρ φυτικές ίνες
  • 173 mg καλίου
  • 60mcg φυλλικού οξέος
  • 101 mg βιταμίνη C

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφική συμβολή των πιπεριών ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα τους, με τις κόκκινες ποικιλίες να παρέχουν περισσότερο κάλιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ από τις κίτρινες, πορτοκαλί ή πράσινες εκδοχές τους. Ωστόσο, οι άγουρες πράσινες πιπεριές είναι σημαντικά πιο πλούσιες σe προστατευτικές φυτικές ενώσεις, γνωστές ως πολυφαινόλες, από τις ώριμες κόκκινες.

Όπως συμβαίνει και με άλλα λαχανικά, η θρεπτική αξία τους, θα επηρεαστεί από τις μεθόδους προετοιμασίας και μαγειρέματος. Οι προψημένες πιπεριές, χάνουν έως και 25% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C. Το πόσο μαγειρεύονται οι πιπεριές, η θερμοκρασία που χρησιμοποιείται, ο τρόπος μαγειρέματος και τυχόν τεχνικές συντήρησης που εφαρμόζονται, είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια των θρεπτικών συστατικών τους.

 5 κορυφαία οφέλη που χαρίζουν οι πιπεριές στην υγεία

Πιπεριές: Το «ταπεινό» λαχανικό που

Μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της προβλημάτων όρασης που σχετίζεται με την ηλικία. Συγκεκριμένα, 2 καροτενοειδή που ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, φαίνεται να βελτιώνουν την υγεία των ματιών. Κάτι που καταφέρνουν, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την οξειδωτική βλάβη. Οι κόκκινες πιπεριές είναι από τα λαχανικά τα οποία, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτά τα καροτενοειδή, καθώς και σε άλλα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οι πιπεριές μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα αναιμίας

Μια κοινή πάθηση ιδιαίτερα μεταξύ κοριτσιών και γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, η σιδηροπενική αναιμία είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης οξυγόνου στο αίμα. Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι η έλλειψη σιδήρου. Οι πιπεριές ενώ είναι από τα λαχανικά τα οποία προσφέρουν μέτριες ποσότητες σιδήρου, είναι αξιοσημείωτα πλούσιες σε βιταμίνη C. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Οι πιπεριές βοηθούν περαιτέρω επειδή περιέχουν βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Προστατεύουν από ορισμένες χρόνιες ασθένειες

Οι πιπεριές είναι από τα λαχανικά εκείνα τα οποία, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συνδέονται με καλύτερη υγεία και προστασία από καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Για παράδειγμα, οι πιπεριές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, E και βήτα-καροτίνης. Παρέχουν επίσης άφθονες ποσότητες πολυφαινολών, αυτές οι προστατευτικές φυτικές ενώσεις περιλαμβάνουν λουτεΐνη, κερσετίνη και καψανθίνη, με την τελευταία να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ώριμες κόκκινες πιπεριές. Οι πιπεριές προσφέρουν έτσι ισχυρή αντιφλεγμονώδη προστασία και είναι πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Καθυστερούν την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία

Ενδιαφέροντα ευρήματα από μελέτες σε ζώα, υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πιπεριών μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της απώλειας μνήμης σε άτομα με Αλτσχάιμερ. Οι ενώσεις στις ώριμες πιπεριές φαίνεται να αναστέλλουν ένα ένζυμο που απελευθερώνει αμυλοειδείς πρωτεΐνες – αυτές είναι οι πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη συσσώρευση γύρω από τις νευρικές ίνες και συμβάλλουν στον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι πιπεριές βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αν και αυξανόμενα στοιχεία υποστηρίζουν ότι είναι οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται σε φυτά όπως οι πιπεριές, οι οποίες έχουν ευεργετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Exit mobile version