ΥΓΕΙΑ

Το τεστ με τα σκαλιά που τσεκάρει την καρδιά και τους πνεύμονές σου

Shutterstock

«Μπορείς να ανέβεις έναν όροφο;» είναι μία κλασική ερώτηση που κάνουν οι καρδιολόγοι για να πάρουν μία ιδέα της φυσικής κατάστασής σου. Μπορείς να ανέβεις γύρω στα 10-15 σκαλιά χωρίς να κόβεται η ανάσα σου;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτό είναι το τεστ που μπορείς να κάνεις και μόνη σου, χωρίς να χρειαστεί να πας σε καρδιολόγο. «Οποιαδήποτε άσκηση υψηλής έντασης, όπως το να ανέβεις σκαλιά, απαιτεί αίμα και οξυγόνο στα άκρα οπότε ο οργανισμός κάνει υπερωρίες, συγκριτικά με τις στιγμές που απλώς κάθεσαι», μας λέει ο καρδιολόγος Δρ. Arnold Meshkov.

Πώς τα σκαλιά μάς βοηθούν να καταλάβουμε την υγείας της καρδιάς

Είναι πολύ απλό. Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται όταν περπατάμε με κλίση και όχι σε μία απλή ευθεία. Συνεπώς, η καρδιά πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά και έτσι δυναμώνει. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να μειώσουμε την πίεση, εφόσον η καρδιά θα δυναμώνει σταδιακά και δεν θα κάνει υπερωρίες. Το ίδιο ισχύει και για τους πνεύμονες.

Το τεστ των 60 σκαλιών

Οι ερευνητές στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Καρδιολογία μελέτησαν 165 συμμετέχοντες με συμπτώματα στεφανιαίας νόσου, όπως ο πόνος στο στήθος και η έλλειψη αναπνοής κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Το τεστ (και πρόκληση) ήταν να ανέβουν 60 σκαλιά (ή 4 ορόφους) σε λιγότερο από ένα λεπτό. Στη συνέχεια, ανέλυσαν τα ποσοστά ενέργειας που δαπανούσε το σώμα της σε αυτή το τεστ. «Το ποσό οξυγόνου που χρησιμοποιεί η καρδιά, εξαρτάται από τους παλμούς και την πίεση. Επομένως, αυτή η μέτρηση μπορεί να δείξει την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», τονίζει ο Δρ. Meshkov.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι μπορούσαν να ανέβουν 4 ορόφους σε 45 δευτερόλεπτα είχαν καλύτερες μετρήσεις στα ποσοστά ενέργειας, άρα και χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας τα επόμενα 10 χρόνια. Αντίστοιχα, όσοι χρειάζονταν περισσότερο από 1 λεπτό, αυξανόταν σταδιακά και το ρίσκο. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι η εν λόγω μελέτη επικεντρώθηκε σε ανθρώπους που παρουσιάζαν συμπτώματα στεφανιαίας νόσου. Δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ιατρική εξέταση, αλλά σε ενημερώνει για το πώς τα πηγαίνουν η καρδιά και οι πνεύμονές σου.

Η συχνή αερόβια άσκηση είναι η απάντηση σε όλα

Ανεξαρτήτως από τα αποτελέσματα του τεστ με τα 60 σκαλιά, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις συχνά αερόβια άσκηση. Περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση και χορό. Αυξάνεται η αντοχή της καρδιάς, βελτιώνεται η λειτουργία των πνευμόνων και μεγιστοποιείται η αποτελεσματικό των μυών του σκελετού. Σε πρώτη φάση, σταματάς να παίρνεις το ασανσέρ και σε δεύτερο χρόνο, αποκτάς καλύτερη σχέση με το περπάτημα ή το τρέξιμο.