ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να πεις πάνω σε έναν καβγά

iStock

Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά φαίνεται ότι οι χειρότερες τάσεις μας αναδεικνύονται πάντα όταν βρισκόμαστε στη μέση μιας διαφωνίας ή ενός καβγά. Θυμώνουμε, ο εγκέφαλός μας σταματά να λειτουργεί σωστά και λέμε κάτι που αργότερα – κατά πάσα πιθανότατα, θα μετανιώσουμε.

Όχι μόνο αυτό είναι κάτι εξαιρετικά κοινό, αλλά μπορεί επίσης να κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό, που συχνά δεν έχει επιστροφή. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί μάς προειδοποιούν σχετικά με τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να πεις κατά τη διάρκεια ενός καβγά και τι να προτιμήσεις αντ’ αυτών.

Προφανώς οτιδήποτε υπερβολικά επιθετικό, προσβλητικό ή καταχρηστικό πηγαίνει στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που δεν πρέπει να πεις. Εάν εμπλέκεσαι συχνά σε φραστικές διαφωνίες και ομηρικούς καβγάδες, ίσως θα πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά το κατά πόσο εμπλέκεσαι με τοξικούς ανθρώπους ή ενδεχομένως να χρειαστεί να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια, αν όλα αυτά ξεκινούν από εσένα.

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να πεις πάνω σε έναν καβγά

Τι να μην πεις σε έναν καβγά: Μην χρησιμοποιείς φράσεις με το «Εσύ»

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται τόσο μια συγκεκριμένη φράση, αλλά τους τύπους φράσεων που χρησιμοποιείς όταν τσακώνεσαι. Συνιστούν λοιπόν, την εξάλειψη των φράσεων που ξεκινούν με το «εσύ» όπως και υπερβολικές γενικεύσεις. Παραδείγματα όπως τα «εσύ φταις», «εσύ δεν έκανες το χ ή το ψ», «δεν μπόρεσα ποτέ να σε εμπιστευτώ», μας δίνουν μια καλή εικόνα για το τι δεν πρέπει ποτέ να πεις πάνω σε έναν καβγά.

Στην ουσία, οποιαδήποτε διαφωνία μπορεί να καταλήξει σε καβγά, είναι μια κακή μορφή επικοινωνίας. Και κανένας δεν θέλει να τον χαρακτηρίζουν αρνητικά ή να του λένε πώς να νιώθει. Αυτό θα βάλει τον εκάστοτε «αντίπαλο» σου, σε άμυνα, θα παρατείνει τη διαφωνία και διόλου απίθανο να την κλιμακώσει.

Η μεταξύ σας επικοινωνία μπλοκάρει περαιτέρω και σε απομακρύνει από την επίλυση του προβλήματος. Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτό που λες θα μπορούσε να έχει μόνιμο αντίκτυπο στη συμπεριφορά του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου.

Οι χαρακτηρισμοί με συγκεκριμένα, αρνητικά επίθετα μένουν για πάντα στα αυτιά του. Υπονοούν ότι μπορεί να προκάλεσε τη διαφωνία, είναι σταθερό μέρος της ταυτότητάς του, αγνοώντας όλες τις φορές που κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Κάνουν τον άλλον να νιώθει ότι δεν παρατηρείς καν τις φορές που προσπαθεί να μην είναι έτσι, οπότε γιατί να προσπαθεί καν να σού αλλάξει γνώμη;

Μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι η χρήση φράσεων με το «εσύ» σε καυγάδες μεταξύ των εφήβων, αύξησε τον θυμό και την επιθετικότητα τους.

Αντίθετα χρησιμοποίησε δηλώσεις με το «Εγώ»

Ακριβώς επειδή λοιπόν «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει», οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση φράσεων που επικοινωνούν τη δική σου οπτική πάνω σε μία διαφωνία ή καβγά. Δηλαδή κάτι όπως «νιώθω άσχημα που δεν καταφέραμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα». Εξηγώντας πώς σε επηρεάζουν προσωπικά ορισμένες συμπεριφορές και ενέργειες, βγάζεις από την εξίσωση το βάρος των κατηγοριών και εστιάζεις στις δικές σου ανάγκες και συναισθήματα.

Με αυτό τον τρόπο, ο καβγάς δεν μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Τέτοιες φράσεις σού επιτρέπουν να προχωρήσεις πέρα από τη διαμάχη για συγκεκριμένα γεγονότα και, αντίθετα, να προσπαθήσεις να επιδιορθώσεις τη σχέση με βάση την ικανοποίηση των αναγκών σου.

Exit mobile version