ΥΓΕΙΑ

Τόσο καιρό το κάνεις λάθος και κινδυνεύεις: O σωστός τρόπος να κρατάς το κινητό σου

iStock

Όταν μιλάμε για κινδύνους της χρήσης των κινητών τηλεφώνων, πολλοί μπορεί να σκέφτονται τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία ή στις διαπροσωπικές σχέσεις. Τι γίνεται με τα σωματικά  προβλήματα που προκύπτουν από τη λάθος χρήση των κινητών; 

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου, πέρα ​​από τοξικό περιεχόμενο στα social media. Για να αποφύγεις λοιπόν πράγματα όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η ξηροφθαλμία ή οι ημικρανίες, μπορείς να δοκιμάσεις μερικές μικρές αλλαγές στη χρήση του κινητού σου. Παρακάτω θα βρεις τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις με το κινητό σου, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία σου.

O σωστός τρόπος για να κρατάς το κινητό σου, χωρίς να επιβαρύνεις τα χέρια σου

Τα λάθη που κάνεις όταν κρατάς το κινητό σου, απειλούν ακόμα και την καρδιά σου iStock

Μιλάμε πολύ για τον σωστό και τον λάθος τρόπο να πληκτρολογείς ή να κάθεσαι σε ένα γραφείο, αλλά πώς πρέπει να κρατάς την αγαπημένη σου μικρή οθόνη;

Το κλειδί, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η διατήρηση μιας ουδέτερης θέσης του καρπού. Αυτό σημαίνει ότι ο καρπός πρέπει να είναι ίσιος ή να έχει απλώς μια ελαφριά κάμψη. Οι ειδικοί επίσης συνιστούν διαλείμματα για να αποφεύγεις παρατεταμένες περιόδους χρήσης. Βεβαιώσου επίσης ότι το κινητό σου δεν είναι πολύ μεγάλο για το χέρι σου και επίλεξε εργαλεία hands-free όταν είναι δυνατόν, όπως φωνητική υπαγόρευση ή τηλεφωνική κλήση αντί να στέλνεις μηνύματα.

Παρόλο που δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να γίνει μια άμεση αιτιώδης σύνδεση μεταξύ των τραυματισμών των χεριών και της αύξησης της χρήσης κινητών τηλεφώνων, είναι πιθανό ότι το να κρατάς συχνά ένα smartphone ή ένα tablet λανθασμένα, θα μπορούσε να συμβάλει σε ζητήματα όπως η αρθρίτιδα του αντίχειρα, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και η τενοντίτιδα.

Τα αυτιά σου

Προτού βάλεις στη διαπασών το πιο πρόσφατο μουσικό σου κόλλημα, βεβαιώσου ότι τα αυτιά σου δεν κινδυνεύουν. Οι ειδικοί συνιστούν η ένταση του ήχου να παραμένει κάτω από 70 ντεσιμπέλ. Φρόντισε λοιπόν να βρεις τις πιο ασφαλείς επιλογές στις ρυθμίσεις του κινητού σου.

O σωστός τρόπος για να κρατάς το κινητό για τα μάτια σου

Το να κοιτάς την οθόνη ενός smartphone ή ενός tablet για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Η λύση είναι απόσταση, διαλείμματα και λίγη ηλιοφάνεια.

Όταν κοιτάς το κινητό σου, θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 30 εκατοστά από το πρόσωπό σου, για να αποφύγεις την καταπόνηση των ματιών. Είναι επίσης σημαντικό να κάνεις διαλείμματα, κοιτάζοντας μακριά από την οθόνη σου. Και κατά προτίμηση να βγεις έξω στο φως του ήλιου. Στο έντονο ηλιακό φως, οι κόρες των ματιών συστέλλονται, πράγμα που ανακουφίζει αυτόματα την πίεση από τα μάτια.

Μπορείς να δοκιμάσεις τον κανόνα 20-20-6, ο οποίος είναι να κάνεις ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά για να κοιτάξεις επίμονα κάτι που βρίσκεται τουλάχιστον 6 μέτρα μακριά. Μπορείς επίσης να κάνεις μεγαλύτερα, αλλά λιγότερο συχνά διαλείμματα.

Εκτός από την καταπόνηση των ματιών, η παρατεταμένη χρήση της οθόνης του κινητού, θα μπορούσε να συμβάλει σε πιο μόνιμα προβλήματα στα μάτια, ειδικά σε νεότερους χρήστες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

O σωστός τρόπος για να κρατάς το κινητό σου για την καρδιά σου

Τα τηλέφωνα κατασκευάστηκαν για να είναι φορητά, αλλά συχνά μπορούν να μας κρατήσουν αδρανείς, κολλημένους στις καρέκλα ή στον καναπέ μας.

Εάν η χρήση του κινητού σου εμποδίζει την τακτική φυσική δραστηριότητα, ξεκίνα να προγραμματίζεις διαλείμματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν 2½ έως 5 ώρες μέτριας αερόβιας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Δεν έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο; Δοκίμασε 75 λεπτά πιο έντονης δραστηριότητας.

Τα οφέλη της τακτικής άσκησης είναι καλά τεκμηριωμένα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να βοηθήσει σε καταστάσεις που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία και ακόμη και να βελτιώσει την ψυχική υγεία.

O σωστός τρόπος για να κρατάς το κινητό σου, χωρίς να επιβαρύνεις το μυαλό σου

Μια οθόνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους έντασης ή ημικρανίες σε κάποιον που υποφέρει από αυτούς. Μερικοί από τους λόγους που αυτό συμβαίνει περιλαμβάνουν πράγματα όπως η ακινησία, η κακή θέση του αυχένα, η ευαισθησία στο φως και η ξηροφθαλμία.

Η λύση, όπως ήδη μπορεί να έχεις καταλάβει από τα παραπάνω παραδείγματα, είναι να χρησιμοποιείς το κινητό σου με μέτρο και να κάνεις τακτικά διαλείμματα. Εάν έχεις ευασθησία στο φως, μπορείς να μειώσεις τη φωτεινότητα ή να αποφεύγεις να κοιτάξεις μια φωτεινή οθόνη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Για να αποφύγεις την καταπόνηση του αυχένα, φέρε το τηλέφωνό σου, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ύψος των ματιών σου.

Υπάρχει ένας άλλος τεράστιος τρόπος με τον οποίο τα smartphone μας επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου μας: «Τρώνε» τον ύπνο μας. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο οι ειδικοί  συνιστούν να μένουμε μακριά από οποιαδήποτε οθόνη, τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσουμε για ύπνο. Αν δεν μπορείς χωρίς το κινητό σου, φρόντισε τουλάχιστον να χαμηλώσεις στο ελάχιστο τη φωτεινότητά του, καθώς το μπλε φως θα μπορούσε να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης.