Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D
- 15 ΣΕΠ 2016
Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων. Μία από τις πολύ βασικές της λειτουργίες είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου. Μελέτες έχουν δείξει πως η συνδέεται με το ανοσοποιητικό, τα νεφρά, την οστεοπόρωση αλλά και τον καρκίνο.
Το μεσογειακό παράδοξο
Η βιταμίνη D συντίθεται με τη βοήθεια του ήλιου, επομένως θα περίμενε κανείς οι μεσογειακοί λαοί να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανεπάρκειας. Μια ολλανδική έρευνα, που έγινε το 1995 και δημοσιεύτηκε στο ”Lancet”, έδειξε ότι οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί που μετρήθηκαν είχαν πολύ λιγότερη βιταμίνη D σε σχέση με τους Νορβηγούς, τους Δανούς, τους Ελβετούς και τους Γάλλους που συμμετείχαν.
Στη Μεσόγειο υπάρχουν άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα από ό,τι στη βόρεια Ευρώπη, οπότε η σύνθεση της βιταμίνης D από τον ήλιο στο δέρμα δυσχεραίνεται λόγω της μελανίνης. Ακόμα κι αν υπάρχει ήλιος είμαστε προστατευμένοι φορώντας ρούχα που καλύπτουν το σώμα αλλά και αντηλιακό.
Οι βόρειες χώρες έχουν εντάξει στο καθημερινό διαιτολόγιό τους τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D κάτι το οποίο εμείς του νότου αμελούμε σκεπτόμενοι την επίδραση του ήλιου.
Οι τροφές
Σολομός
Τόνος
Μουρουνέλαιο
Κρόκος αυγού
Μανιτάρια
Σαρδέλες κονσέρβα
Σκουμπρί
Μαργαρίνη ενισχυμένη
Βούτυρο