ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 τρόποι να αγαπάς καθημερινά τον εαυτό σου. Κι επιτέλους πάψε ν’αυτοτιμωρείσαι

Unsplash

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όσο και να έχεις εξελίξει τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης και της υπομονής, υπάρχουν και εκείνες οι μέρες οι δύσκολες. Οι μέρες όπου σου φαίνεται ακατόρθωτο να πιαστείς από κάτι καλό.

Δεν υπάρχει μόνο ο διαλογισμός

Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι που ταιριάζει σε όλους. Ή που θα είσαι fan και θα χαιρετάς κάθε πρωί την ήλιο, ή που θα στραβώνεις και μόνο που ακούς τη λέξη. Ναι, είναι μία μέθοδος που ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αγάπη απέναντι στους άλλους, αλλά και στον εαυτό σου, αλλά δεν είναι μόνο αυτή.

«Αν θέλεις να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου, πρέπει να τον κατανοήσεις, να τον αποδεχθείς και, εννοείται, να τον συγχωρήσεις. Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι αυστηρότεροι κριτές του εαυτού μας και δεν του επιτρέπουμε να κάνει λάθη. Και περνάμε τις μέρες μας μιλώντας αρνητικά στον εαυτό μας», τονίζει η ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Silvershein. Και υποστηρίζει ότι υπάρχουν 3 τρόποι για να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου, χωρίς να χρειαστεί να βάλεις τον διαλογισμό στη ζωή σου.

Σημείωνε τις νίκες σου

Ξέρεις ήδη ότι το να κρατάς ημερολόγιο για να καταγράφεις τις σκέψεις σου, είναι κάτι που λειτουργεί ανακουφιστικά. Τώρα όμως θα το πας ένα βήμα παραπέρα. Μπορείς να σημειώνεις αυτά που κατάφερες μέσα στη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, επικεντρώνεσαι στα θετικά. Δυσκολεύεσαι να σκεφτείς κάτι καλό για εσένα; Δεν χρειάζεται να είναι κάτι grande. Ξεκίνα με τα απλά. Με το ότι πέταξες τα σκουπίδια πριν τη δουλειά ή με το ότι είπες μια καλή κουβέντα στην κοπέλα που σου φτιάχνει καφέ. Και θα ακολουθήσουν και τα πιο σημαντικά.

Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου καθημερινά

Το πιθανότερο είναι ότι αναβάλεις αυτά που σου αρέσουν και τα μεταθέτεις για το Σαββατοκύριακο. Είναι λογικό και ανθρώπινο. Η ψυχοθεραπεύτρια Michele Burstein όμως σου λέει ότι πρέπει να αφιερώνει μισή ώρα την ημέρα στον εαυτό σου. Μπορεί να είναι ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά ή το να βρεις χρόνο να πας γυμναστήριο. Ό,τι σου αρέσει. «Είναι αποτελεσματικό γιατί το βλέπεις σαν διάλειμμα από τις υποχρεώσεις και από αυτά που σου προκαλούν άγχος».

Κάνε διάλογο με τον εαυτό σου για τα αρνητικά

Τι σημαίνει αυτό; Τη στιγμή που τα βάζεις με τον εαυτό σου και αναρωτιέσαι γιατί το έκανες, δώσε του όντως μία απάντηση. Όταν καταλαβαίνεις γιατί και κάτω από ποιες συνθήκες συμβαίνει κάτι, μπορείς να μαλακώσεις με τον εαυτό σου, να τον κατανοήσεις και να προχωρήσεις. Χωρίς σκληρή κριτική και ρίψη ευθυνών.