Τσικνοπέμπτη: Οι καλύτερες μαρινάδες για ζουμερό και νόστιμο κρέας
- 16 ΦΕΒ 2023
Τσικνοπέμπτη χωρίς κρέας, σκορδαλιά δίχως σκόρδο. Αν ψήνεσαι (#διπλής) για λαχταριστά παϊδάκια, ζουμερές μπριζόλες ή πεντανόστιμο κοτόπουλο, νούμερο ένα σύμμαχός σου είναι η σωστή μαρινάδα.
Ο ρόλος της μαρινάδας είναι σημαντικός και διπλός: Από τη μία προσθέτει έξτρα γεύση στο κρέας, από την άλλη το κάνει πιο μαλακό και ζουμερό, θωρακίζοντας την υγρασία του. Πράγμα που μειώνει αρκετά και τις πιθανότητες να καεί στο ψήσιμο. Και ενώ οποιαδήποτε μαρινάδα, πρακτικά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα υλικά τα οποία όταν συνδυαστούν σωστά, αναδεικνύουν περισσότερο τη γεύση κάθε κρέατος. Ό,τι και αν αποφασίσεις να ψήσεις λοιπόν αυτή την Τσικνοπέμπτη (ή οποιαδήποτε άλλη μέρα έχεις όρεξη για κρεατάκι), οι παρακάτω μαρινάδες, είναι το μυστικό που θα σε κάνει να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Στην κυριολεξία.
Μαρινάδα για παϊδάκια
Υλικά:
- 3⁄4 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
- 1⁄4 φλιτζάνι σάλτσα Worcestershire
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα σε σκόνη ή έτοιμη
- 2 1⁄2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι
- 1⁄2 φλιτζάνι ξύδι από κρασί
- 1 1⁄2 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό
- 1⁄3 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 1⁄2 φλιτζάνι λάδι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ένα ταψί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα παϊδάκια. Αυτή η ποσότητα μαρινάδας είναι αρκετή για περίπου μισό κιλό. Αφήνουμε να μαριναριστούν όσο το δυνατόν για περισσότερη ώρα, ει δυνατόν και από το προηγούμενο βράδυ. Όταν έρθει η ώρα για το ψήσιμο αφαιρούμε την περίσσεια με λίγο χαρτί κουζίνας.
Μαρινάδα για μπριζόλες
Υλικά
- 5 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 5 κουταλιές της σούπας ξύδι από κρασί ρυζιού
- ½ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1 κόκκινο τσίλι, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ ή ταψί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις μπριζόλες. Αυτή η μαρινάδα είναι αρκετή για 4 μπριζόλες των 250 γρ. Τις αφήνουμε να μαριναριστούν όσο το δυνατόν για περισσότερη ώρα. Όταν έρθει η ώρα για το ψήσιμο, στραγγίζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και αφαιρούμε την περίσσεια με λίγο χαρτί κουζίνας.
Μαρινάδα για κοτόπουλο
Υλικά:
- 1 ματσάκι κόλιανδρο, χοντροκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένος
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από λευκό κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο ή φυτικό λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι σε ένα μικρό μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα. Εναλλακτικά, ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά και το σκόρδο με ένα μαχαίρι και ανακατέψτε με το ξύδι. Προσθέτουμε το λάδι, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε καλά. Η συγκεκριμένη ποσότητα μαρινάδας, είναι αρκετή για 500 γραμμάρια κοτόπουλου στήθος ή μπούτι. Βάζουμε το ωμό κοτόπουλο στη μαρινάδα και αφήνουμε το μείγμα, σκεπασμένο στο ψυγείο, για 1-2 ώρες πριν το ψήσουμε στο σχαροτήγανο ή στα κάρβουνα.
*Extra tip:
Όποια από τις παραπάνω μαρινάδες κι αν επιλέξεις, για να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο τη δράση τους, είναι καλύτερο να την τοποθετήσεις μαζί με το κρέας σε σακουλάκια ασφαλείας, έτσι ώστε αυτό να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα στη διάρκεια του μαριναρίσματος. Καλό τσίκνισμα!