ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Vegan διατροφή: Γιατί το να μην τρώμε καθόλου κρέας, δεν θα σώσει τον κόσμο

Pexels

Μερικοί επιστήμονες ανατρέπουν την άποψη ότι μια διατροφή χωρίς καθόλου κρέας, αποτελεί καλύτερη και πιο βιώσιμη επιλογή για το μέλλον του πλανήτη.

Καθώς οι παγκόσμιες κυβερνήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην κλιματική κρίση, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αναζητούν δράσεις, που μπορούν να πραγματοποιήσουν ατομικά. Και η vegan διατροφή είναι μια προφανής αρχή. Τα ζώα σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων. Αριθμός τρομακτικός, αλλά η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη: Η όρεξή μας για κρέας αυξάνεται. Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι η κατανάλωση κρέατος θα αυξηθεί 14% περισσότερο μέχρι το 2030, καθώς οι χώρες μεσαίου εισοδήματος, γίνονται πλουσιότερες. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για βοσκοτόπια και καλλιέργειες ζωοτροφών, περισσότερη αποψίλωση των δασών και περισσότερα κλιματικά προβλήματα. Για τους ανθρώπους που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, ο βιγκανισμός μπορεί να φαίνεται ως η μόνη επιλογή.

Είναι μια vegan διατροφή η πιο βιώσιμη επιλογή για το κλίμα; Pexels

Είναι η vegan διατροφή λύση;

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι ο κόσμος θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να καλλιεργήσει αρκετό κρέας, (βόειο, χοιρινό, κοτόπουλο κ.α) για να επιτρέψει σε όποιον θέλει να τρώει μια μέτρια μερίδα κρέατος μερικές φορές την εβδομάδα. Kαι να το κάνει με βιώσιμο τρόπο. Πράγματι, αποδεικνύεται ότι ένας κόσμος με μια κάποια κτηνοτροφία, μπορεί να έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από έναν εξ ολοκλήρου vegan κόσμο.

«Νομίζω ότι η κτηνοτροφική βιομηχανία θα πρέπει να αλλάξει, όπως και η αντίληψή μας γύρω από την κατανάλωση κρέατος» δηλώνει χαρακτηριστικά στο The Atlantic, η Nicole Tichenor Blackstone, ερευνήτρια τροφίμων-συστημάτων-αειφορίας, στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη.

Η κτηνοτροφία φέρνει και άλλα οφέλη. Το κρέας παρέχει ισορροπημένες πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο και βιταμίνη Β12, που είναι πιο δύσκολο να ληφθούν από μια vegan διατροφή. Ειδικά για φτωχότερους ανθρώπους, που δεν μπορούν πάντα να αντέξουν οικονομικά μια ποικιλία από φρέσκα λαχανικά και άλλα θρεπτικά τρόφιμα, λέει ο Matin Qaim, γεωργικός οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία. Η κτηνοτροφία, σημειώνει, είναι πηγή πλούτου για πολλούς κατά τα άλλα φτωχούς ανθρώπους σε παραδοσιακούς πολιτισμούς που στηρίζονται στην κτηνοτροφία. Επιπλέον, πολλά από τα φυσικά λιβάδια του κόσμου, έχουν εξελιχθεί με την παρουσία βοσκότοπων, που παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία του οικοσυστήματος.

Λιγότερο κρέας, καλύτερο από το καθόλου κρέας

Για όλους αυτούς τους λόγους, λένε μερικοί ειδικοί, ο κόσμος είναι καλύτερα με λίγο κρέας και γαλακτοκομικά, παρά χωρίς καθόλου. Αν και είναι σαφές ότι ένα βιώσιμο, κτηνοτροφικό σύστημα θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετικό και μικρότερο από αυτό που έχουμε σήμερα. Αλλά πώς μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό γίνεται με τον σωστό τρόπο; Πόσο κρέας θα μπορούσε να φάει ο κόσμος με βιώσιμο τρόπο; Η απάντηση, σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, μπορεί να είναι αρκετή για να δώσει στους κρεατοφάγους κάποια ελπίδα.

Επιπλέον, οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες θα πρέπει να συνηθίσουν να τρώνε λιγότερο κρέας από ό,τι σήμερα. 20 γραμμάρια ζωικής πρωτεΐνης την ημέρα. Συγκριτικά, ο μέσος βορειοαμερικανός τρώει επί του παρόντος περίπου 70 γραμμάρια ζωικής πρωτεΐνης την ημέρα – πολύ πάνω από τις ανάγκες του σε πρωτεΐνη – και ο μέσος Ευρωπαίος 51. Αυτή είναι μια μεγάλη μείωση κατανάλωσης κρέατος, η οποία, ωστόσο, θα αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.