VEGAN

Vegan Life Festival: 5 πράγματα που έμαθα, παρόλο που δεν είμαι vegan

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν είμαι vegan, ούτε καν vegetarian. Εδώ κάνω μία παρένθεση, γιατί μπορεί να μην ξέρεις τη διαφορά μεταξύ των δύο και είναι απολύτως σεβαστό. Vegetarian είναι ο χορτοφάγος που δεν τρώει κρέας, ψάρι και τροφές ζωική προέλευσης, όπως τα αλλαντικά. Vegan είναι η σκληροπυρηνική εκδοχή του χορτοφάγου, διότι εκεί δεν τρως ούτε τα παράγωγα των ζώων (γάλα, τυρί, αυγά κλπ). Όπως καταλαβαίνεις, η επιλογή της vegan ζωής δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Ή τουλάχιστον δεν ήταν μέχρι σήμερα, που τα πράγματα κάπως αλλάζουν και οι χορτοφαγικές επιλογές αυξάνονται (ακόμα και στα σουβλατζίδικα).

Το Vegan Life Festival ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια, αλλά φέτος ήταν κυριολεκτικά γεμάτο, αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος αρχίζει να ευαισθητοποιείται στο κομμάτι της διατροφής, κι όχι μόνο. Τι εννοώ με αυτό; Ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ είχε ως στόχο να μιλήσει για τις επείγουσες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, όσον αφορά στο πώς αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον, τι σκεύη μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας και πώς επιβάλλεται να αποκτήσουμε οικολογική ευσυνειδησία, σε έναν πλανήτη που τη βγάζει δεν τη βγάζει. Τι αποκόμισα λοιπόν από το φετινό (και πρώτο για μένα) Vegan Life Festival, που έγινε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων;

Μικρές αλλαγές στη διατροφή

Ηθικά μιλώντας, θα ήθελα πολύ να μπορούσα να είμαι vegan και να μην τρώω κανένα προϊόν που να προέρχεται από ζώο. Διατροφικά μιλώντας, είμαι μία κρεατοφάγος, που προσπαθεί να μειώσει τις ποσότητες και να τρώει κρέας το πολύ μία φορά την εβδομάδα. Αυτό όμως δεν μου απαγορεύει να καταναλώνω τροφές ή να μαγειρεύω, χρησιμοποιώντας vegan υλικά, όπως είναι το βούτυρο από αμύγδαλο ή κάσιους ή τα βιολογικά ζυμάρια. Start small και κάνε τη διαφορά.

 

Το vegan brunch είναι εξίσου γευστικό

Αυτός ήταν ο αρχικός λόγος για τον οποίο πήγα στο Vegan Life Festival. Για να δω πώς είναι τα pancakes και τα burgers σε εντελώς vegan εκδοχή. Και ήταν πεντανόστιμα. Το γάλα είναι συνήθως από σόγια, αμύγδαλο ή καρύδα, το φυστικοβούτυρο πρωτοστατεί στις περισσότερες γλυκές συνταγές και τα μπιφτέκια είναι από σόγια, λαχανικά, ακόμα και γλυκοπατάτα. Το τυρί μπορεί επίσης να φτιάχνεται από κάσιους και, πίστεψέ με, η γεύση είναι ίδια με της φέτας. Όνειρο! Αν μιλάμε για brunch, μην ξεχνάς ότι τα breakfast bowls με superfoods και φρούτα, είναι ούτως ή άλλως vegan και η πιο υγιεινή επιλογή σε πρωινό γεύμα.

 

Ατελείωτη ποικιλία από eco friendly σκεύη

Αν και ξεκίνησα να πάω σε αυτό το φεστιβάλ έχοντας στο μυαλό μου καθαρά το κομμάτι του φαγητού, κατέληξα με μία σακούλα πράγματα που έχουν όλα χρηστική αξία και είναι σίγουρα πιο φιλικά στο περιβάλλον από αυτά που είχα πριν. Για να καταλάβεις, μία οδοντόβουρτσα από μπαμπού, καλαμάκια από μπαμπού με το βουρτσάκι τους (με διάρκεια ζωής ένα χρόνο) αλλά και επιλογές από γυαλί ή μέταλλο είναι τα κλασικά αντικείμενα που χρησιμοποιείς κάθε μέρα. Το πλαστικό επιβαρύνει το περιβάλλον και δεν έχουμε πολλά περιθώρια ακόμα για να αγοράζουμε πλαστικά καλαμάκια και να γεμίζουμε το σπίτι με σακούλες του σούπερ μάρκετ. Οδοντόκρεμες, σαπούνια από στάχτη, πάνινες τσάντες για το κολατσιό σου και θερμός από ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε να βάλεις το λιθαράκι σου, χωρίς να κάνεις αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή σου.

 

Τέλειες προτάσεις για vegan εξόδους

Το φεστιβάλ φιλοξενούσε περίπτερα από μαγαζιά που μπορείς να επισκεφθείς και να φας μόνο vegan φαγητό, όπως είναι το Lime Bistro, ή να δεις πού μπορείς να φας και vegan παγωτό, όπως το Full Spoon. Αν δεν το έχεις ήδη καταλάβει, ο χώρος της εστίασης έχει αντιληφθεί ότι υπάρχουν πλέον περισσότεροι άνθρωποι που υιοθετούν τη χορτοφαγική διατροφή και προσπαθούν να ικανοποιήσουν όλες τις επιλογές ζωής, με μενού που απευθύνονται σε όλους αλλά και στον καθένα ξεχωριστά. Θα θέλαμε να το δούμε μελλοντικά από όλα τα μαγαζιά.

 

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών

Ήταν πολλές οι οικογένειες που βόλταραν στο χώρο της Τεχνόπολης κατά τη διάρκεια του Vegan Life Festival. Κάποιοι ίσως ήταν vegans, ενώ άλλοι είχαν έρθει για τις παιδικές δραστηριότητες που είχαν στηθεί για τα παιδιά. Όποια και αν είναι η περίπτωση, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιούνται τα παιδιά, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα αλλάξουν το πώς τρέφονται. Το περιβάλλον είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν αρκεί να γνωρίζουμε μόνο για την ανακύκλωση των απορριμμάτων αλλά και για το πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε βασικά πράγματα του σπιτιού μας, με άλλα που είναι eco friendly. Ένα παιδί αρπάζει σαν σφουγγάρι κάθε πληροφορία και γίνεται πιο ευαίσθητο, όταν μαθαίνει για σπουδαία ζητήματα σε μικρή ηλικία.

Exit mobile version