ΕΡΕΥΝΑ

Βγαίνει συχνά μόνος με τους φίλους του; Κάνει καλό στη σχέση σας (και με αποδείξεις)

Οι άντρες πρέπει να συναντούν τους φίλους τους μόνοι τους τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και να κάνουν πράγματα μαζί, όπως να βλέπουν μπάλα, να πίνουν ποτά, να συζητάνε, να παίζουν ποδόσφαιρο ή ό,τι άλλο τους κάνει κέφι. Αυτό είναι το πόρισμα μιας πρόσφατης έρευνας που όχι, δεν πραγματοποίησε η οργάνωση Kostakis & Friends, αλλά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η δια ζώσης αλληλεπίδραση με τους φίλους του έχει θετική επίδραση στον επαγγελματικό τομέα, αλλά και στο πώς περνάει μέσα στη σχέση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δόκτορα Robin Dunbar οι άντρες έχουν ανάγκη να βλέπουν τους φίλους τους από κοντά ώστε να κρατούν τις σχέσεις τους μαζί τους ζωντανές. Όπως και οι γυναίκες, εννοείται, αλλά όπως επισημαίνεται τα κορίτσια μπορούν να νιώθουν τις φίλες τους δίπλα τους και να κρατούν την επικοινωνία ζωντανή ακόμα και μέσω τηλεφώνου ή μηνυμάτων. Οι άλλοι πάλι, θέλουν meeting, αλλιώς μπλοκάρουν. Η παραπάνω διαπίστωση σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται ως επιπλέον κίνητρο στο να βγαίνει κάποιος περισσότερο από τον άλλο, κάτι τέτοιο θα ήταν κάπως σεξιστικό. Αυτό που κρατάμε είναι η ανάγκη του συντρόφου σου για αλληλεπίδραση με το φιλικό του περιβάλλον, η ανανέωση και η ανακούφιση που νιώθει μέσα από αυτήν, θετική επίδραση η οποία βγαίνει και στη σχέση σας. Πώς χαίρεσαι εσύ όταν βγαίνεις με τις φιλενάδες; Ακριβώς αυτό. Η δήλωση “αγάπη μου θα βγω με τους κολλητούς μου” δεν πρέπει να προκαλεί ξινίλα ή στράβωμα. Ηello, 2017 εδώ.

Και τι συζητάνε; Έλα τώρα, δουλειές, πολιτική, ποδόσφαιρο, ε, και κανένα κουτσομπολιό. Άντε, να σχολιάσουν και το ωραίο κορίτσι που περνάει. Είναι περισσότερο η ανάγκη που αισθάνονται: ότι η σύντροφός τους σέβεται τον προσωπικό τους χώρο. Αφού τα νιώθεις κι εσύ. Γιατί κάνεις την ανήξερη;

Αν σε ενοχλεί το ότι θέλει να βγαίνει με τους φίλους του, ίσως πρέπει να αναζητήσεις τις αιτίες. Ποιος φταίει γι’ αυτό;

Φταίει εκείνος όταν:

-Δείχνει υπερβολικά ενθουσιασμένος που θα βγει μόνος του, λες και είναι φυλακισμένος ενώ όταν βγαίνει μαζί σου σαν να δίνει και λίγο την εντύπωση ότι κάνει αγγαρεία. Κακό, πολύ.

-Λέει ότι ”πάει για ένα ποτάκι” και γυρίζει στις πέντε το πρωί. Επαναλαμβανόμενα. Πες την αλήθεια βρε άνθρωπε, ή μην πεις τίποτα, άσε τις δηλώσεις.

-Επιδιώκει να βγαίνει με τους φίλους του πιο συχνά απ’ ό,τι βγαίνει μαζί σου.

-Βγαίνει συχνά με άτομα που δεν γνωρίζεις καν. Υποσημείωση: Δεν είστε μαζί έναν μήνα αλλά πολύ παραπάνω. Ίσως να νιώθεις μία ανασφάλεια, κατανοητό.

Φταις εσύ όταν:

– Στην ιδέα ότι ο σύντροφός σου περνάει καλά, χωρίς εσένα, ζορίζεσαι. Ανταγωνιστική ζήλια λέγεται: θέλεις να έχεις την αποκλειστικότητα στην ευχαρίστησή του. Μήπως είσαι παραπάνω κτητική απ’ όσο πρέπει;

-Ζήλια είπα; Ναι, βάλε και ένα παθολογική μπροστά, αν θεωρείς πως όταν δεν είναι μαζί σου, σίγουρα θα κάνει τη ”στραβή”. Αν δεν σου εμπνέει εμπιστοσύνη, πού πάτε παρέα;

– Σου λέει ότι θα πάει να δει μπάλα με τα παιδιά κι εσύ ανταπαντάς: “Α, θα βγεις. Κι εγώ τι θα κάνω;”. Αν το εννοείς πραγματικά, τότε μάλλον έχεις εγκλωβιστεί στη σχέση της και το καλύτερο που θα έχεις να κάνεις όσο λείπει είναι να σκεφτείς τι έχει πάει στραβά. Ο προσωπικός χώρος και χρόνος και οι μη κοινές παρέες είναι πολύτιμα υλικά της υγιούς σχέσης, η οποία δεν “τρώει” τα παιδιά της.

Γι’ αυτό, έξω:

 

Exit mobile version