SEX

Βήμα – βήμα το τεστ για τον HIV

Πριν από μερικές ώρες, έκανα το τεστ για τον HIV. Χρειάστηκα κάτι λιγότερο από 30 λεπτά για να μάθω αν είμαι θετική στον ιό. Εκτός από το ότι μερικές ώρες μετά, γράφω και πονάει το δαχτυλάκι στο αριστερό μου χέρι, νιώθω ντροπή. Άσε με να σου περιγράψω τη διαδικασία και στη συνέχεια θα σου εξηγήσω ακριβώς γιατί.

Βήμα 1ο

Έκανα μια αναζήτηση και βρήκα που μπορώ να κάνω ένα τεστ. Στο εξωτερικό μπορεί να πάρεις από το φαρμακείο ένα που με το σάλιο σε βοηθάει να δεις μόνος σου, αν είσαι θετικός ή όχι. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα – ακόμα. Ίσως καλύτερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν σημειωθεί περιστατικά εξαπάτησης στο εξωτερικό (λήψη δείγματος εν αγνοία κάποιου) ή και αυτοκτονίες επειδή δεν έχουν όλοι τη ψυχραιμία να διαχειριστούν ένα αποτέλεσμα που δείχνει οροθετικότητα.

Στην Ελλάδα, το τεστ μπορεί να γίνει σε νοσοκομεία, σε ιδιωτικά κέντρα και στα Checkpoint. Πρόκειται για μη κλινικά κέντρα πρόληψης τα οποία λειτουργούν τα τελευταία χρόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την πρωτοβουλία του συλλόγου οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” και τη στήριξη του Aids Healthcare Foundation. Μάλιστα, πρόσφατα αναγνωρίστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως best practices για προληπτικό έλεγχο HIV.

Μιας και δεν έχω καμία συμπάθεια στα νοσοκομεία, προτίμησα να κάνω το τεστ μου στο Ath Checkpoint, που λειτουργεί στην περιοχή του Ψυρρή εδώ και περίπου 3 χρόνια.

Είδα στις φωτογραφίες ότι ο χώρος ήταν σαν σπίτι, διάβασα ότι όλα γίνονται ανώνυμα και κυρίως, δωρεάν.

Πήγα χωρίς να κλείσω ραντεβού. Θα μπορούσα να το είχα κάνει – βασικά έπρεπε να το είχα κάνει, γιατί έτσι λειτουργεί –  καλώντας στο 2103310400 και να ορίσω ακόμα και για την ίδια μέρα, όμως προτίμησα να πάω έτσι. Μπήκα για λίγο στη θέση κάποιου που δεν έχει τη ψυχραιμία να σηκώσει τηλέφωνο, που θέλει επειγόντως να εξεταστεί και να συζητήσει για τον HIV με ειδικούς.

 

Ήμουν, λοιπόν, στην οδό Πιττάκη 4, μπροστά σε μια μικροσκοπική πόρτα με την ταμπέλα “Ath Checkpoint”. Χτύπησα το κουδούνι και πήγα στον 1ο όροφο. Εκεί ήταν η υποδοχή. Εξήγησα ότι ήμουν δημοσιογράφος και θα έγραφα για την επίσκεψη μου, ενώ ταυτόχρονα ζήτησα να κάνω το τεστ. Μεταφέρθηκα στον 4ο όροφο για να περιμένω τον πρώτο διαθέσιμο ειδικό, να με εξετάσει. 

Ο χώρος αναμονής, ήταν πολύ φιλικός. Μια μεγάλη τραπεζαρία, ένας υπολογιστής, wifi, ένα τζάκι, κουζίνα, μπάνιο. Κανονικό σπίτι. Είχε μουσική και απίστευτη θέα, η οποία με έκανε να ξεχάσω τον φόβο που είχα. Φυσικά και είχα φόβο.

Βήμα 2ο

Μια ευγενική κοπέλα ήρθε στον 4ο με το ασανσέρ και με ενημέρωσε ότι μπορούμε να πάμε για την εξέταση. Μου εξήγησε πως η διαδικασία είναι προσωπική και δεν με αντιμετωπίζει ως δημοσιογράφο. Ίσως αυτός είναι ο λόγος, που δε σκέφτηκα στιγμή να βγάλω το κινητό και να έχω μερικές φωτογραφίες από το χώρο αλλά και από το τεστ.

Στην αρχή, απάντησα σε μερικές απλές ερωτήσεις. Φύλο, εκπαίδευση και πολύ βασικά πράγματα αναφορικά με τις σεξουαλικές μου συνήθειες. Δε μου ζητήθηκε ονοματεπώνυμο. Μόνο κάποια αρχικά για τυπικούς λόγους.

Μετά, βγήκαν πάνω στο τραπέζι τα… σύνεργα. Η ειδικός μου ζήτησε να της δώσω το δάχτυλο μου και εκεί ήταν που τη ρώτησα, αν το τεστ ήταν με σάλιο. Με ενημέρωσε ότι στο παρελθόν, το τεστ γινόταν με αυτό τον τρόπο αλλά πια γίνεται με ένα απλό τσίμπημα στο δάχτυλο. “Με το σάλιο, το αποτέλεσμα γινόταν γνωστό σε 20 περίπου λεπτά. Με το αίμα, θα ξέρουμε σε ένα λεπτό”, σημείωσε. Αν το ζητήσει κάποιος, γίνεται να εξεταστεί δίνοντας σάλιο. Μισή ώρα πριν δεν πρέπει να έχει φάει, πιεί, καπνίσει ή να έχει μασήσει τσίχλα. Επίσης, δεν θα πρέπει να έχει χρησιμοποιήσει προϊόντα στοματικής φροντίδας. Με το αίμα, δεν υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις.

Έδωσα το δάχτυλο μου. Το τσίμπημα πόνεσε ελάχιστα και φυσικά δεν κοίταξα όταν έγινε η λήψη του δείγματος. Το επόμενο πράγμα που κοίταξα, δεν είχε κόκκινο χρώμα. Ήταν ένα μικρό ανοιχτό κουτάκι με υγρό, το οποίο από μπλε σταδιακά έπαιρνε λευκό χρώμα.

“Εδώ, θέλουμε να εμφανιστεί μια κουκκίδα μπλε η οποία μας βεβαιώνει ότι το τεστ είναι έγκυρο και δεν έχει κάποια αλλοίωση. Αν εμφανιστεί ακριβώς απέναντι μια άλλη κουκκίδα, τότε συμπεραίνουμε ότι το αίμα σου έχει αντισώματα στον HIV” μου εξήγησε.

Βήμα 3ο

Το αποτέλεσμα εμφανίζεται αστραπιαία. 1 περίπου λεπτό, όσο εξηγεί η ειδικός τις λεπτομέρειες, αρκεί για να ξέρεις αν είσαι θετικός ή αρνητικός στον ιό. Κατόπιν το προσωπικό της δομής, σε ενημερώνει για όλα όσα χρειάζεται να κάνεις. Αν έχουν ανιχνευθεί αντισώματα στο αίμα, θα πρέπει να κάνεις μια ειδική εξέταση σε νοσοκομείο για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα – ότι δηλαδή έχεις τον ιό HIV. Το Ath Checkpoint μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.

Αν είσαι οροαρνητικός, δηλαδή μη θετικός στο τεστ, τότε θα σου προταθεί η συχνότητα με την οποία θα πρέπει να κάνεις εξέταση HIV, βάσει των σεξουαλικών πρακτικών σου.

Ειδικά σήμερα είμαι πιο περήφανη για αυτό το handsaplast, παρά για το τατού μου #hivtest #athcheckpoint #worldaidsday #ladylikegr

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Marieta Christopoulou (@marietatsi) στις

 

Σε κάθε περίπτωση, τόσο πριν όσο και μετά την εξέταση, το κέντρο έχει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο μπορεί να  σου λύσει κάθε απορία σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης, αντιμετώπισης του ΗΙV αλλά και θέματα που αφορούν τις ηπατίτιδες και τις σεξουαλικές πρακτικές ευρύτερα. Αυτή είναι και μια ακόμα διαφορά του με τις κρατικές δομές, που το πιθανότερο είναι να κάνεις το τεστ και να φοβάσαι να ρωτήσεις κάποια παραπάνω πράγματα το ιατρικό προσωπικό.

Σκέψεις και ντροπή

Αφού σου είπα, λοιπόν, εκείνα που θέλεις να ξέρεις για την εξέταση, ήρθε η ώρα να σου μιλήσω για τον λόγο που με έκανε να ντρέπομαι. Η απάντηση είναι μια: φοβόμουν. Το βράδυ πριν κάνω την εξέταση, είχα άγχος όσο και να μην ήθελα να το παραδεχτώ στον εαυτό μου. Την ώρα που πήγα εκεί, όσο και φιλικό να ήταν το περιβάλλον, είχα ανησυχία. “Και αν μια στο εκατομμύριο;” περνούσε από το μυαλό μου, με τη σκέψη μου να πηγαίνει κυρίως στον περίγυρο μου και όχι τόσο στην υγεία μου.

Ντρεπόμουν και ντρέπομαι, γιατί ακόμα και αν πριν ένα χρόνο μίλησα με μια υπέροχη γυναίκα με HIV, κι αν ξέρω πολλά πράγματα για τον ιό, δεν έχω αποβάλει από το DNA μου τις προκαταλήψεις που μου φόρτωσε η κοινωνία αναφορικά με τον ιό. Ντρεπόμουν και ντρέπομαι γιατί δεν έχω νιώσει τέτοιο φόβο όταν πάω να κάνω εξέταση αίματος, παρ’ όλο που και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μην βγουν καλά τα αποτελέσματα.

Θες να κάνεις ένα βήμα ενάντια στο στίγμα για τον HIV και το AIDS; Κάνε την εξέταση.

“Ο φόβος του κόσμου να κάνει την εξέταση, οφείλεται στο στίγμα. Επίσης, στην έλλειψη παιδείας. Στα σχολεία της Ελλάδας, υπάρχουν βιβλία σεξουαλικής αγωγής στις αποθήκες, που δε διδάσκονται” μου εξήγησε ο Σοφοκλής Χάνος, Ψυχολόγος Υγείας, MSc. και υπεύθυνος του Checkpoint στη συζήτηση που είχαμε λίγο πριν φύγω από τον υπέροχο χώρο στου Ψυρρή.

Μου είπε και άλλα ωραία και χρήσιμα πράγματα, τα οποία στα παραθέτω παρακάτω, ως κατακλείδα σε αυτό το κείμενο. Κράτησε τα καλά στο μυαλό σου και με αφετηρία τη σημερινή μέρα κατά του AIDS, ξεκίνα να τα διαδίδεις. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να γίνει το στίγμα παρελθόν, αλλά όσο πιο πολλοί και πολύ μιλάμε για τον ιό, τόσο πιο κοντά στον στόχο ερχόμαστε.

Το ποσοστό επιτυχίας ενός rapid test για τον HIV είναι 99,9%.
Δεν υπάρχουν ομάδες υψηλού ρίσκου του πληθυσμού υπάρχουν σεξουαλικές πρακτικές υψηλού ρίσκου πχ σεξ χωρίς προφυλάξεις.
Ο HIV θεωρείται από την ιατρική κοινότητα ως χρόνια πάθηση.
Αν ο οροθετικός λαμβάνει τη θεραπεία του και χρησιμοποιεί προφυλακτικό, οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό είναι μηδαμινές.
Το προφυλακτικό είναι ο ανώτερος δυνατός τρόπος προφύλαξης.
Δε μπορούμε ποτέ να μιλάμε για ασφαλές σεξ, πάντα μιλάμε για ασφαλέστερο σεξ.
Ο ΗΙV δε βλέπει ούτε σεξουαλικό προσανατολισμό ούτε τίποτα. Αφορά τους πάντες γιατί σεξ κάνουμε όλοι.
Το προσδόκιμο ζωής ενός οροθετικού είναι το ίδιο με ενός οροαρνητικού.

*Αth Checkpoint: Πιττάκη 4, Μοναστηράκι. Λειτουργεία: Δευτέρα – Σάββατο, από τις 12 έως τις 8 μ.μ.Τηλ. για ραντεβού: 2103310400

*ΣυνΑθηνά, κάθε Δευτέρα 10 π.μ. – 4 μ.μ. χωρίς ραντεβού

*Thess Checkpoint: Αλ. Σβώλου 15 & Παλ. Π. Γερμανού, Θεσσαλονίκη. Τρίτη – Σάββατο, από τις 12 έως τις 8 μ.μ. Τηλ. για ραντεβού: 2310282284

Exit mobile version