ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Βιντεοκλήσεις: Οι ειδικοί εξηγούν γιατί νιώθεις ότι σου στραγγίζουν την ενέργεια

Unsplash

Οι βιντεοκλήσεις είναι η πραγματικότητά μας εδώ και λίγους μήνες. Το βασικό μέσο επικοινωνίας με τους αγαπημένους σου αλλά και ο μόνος τρόπος να δουλέψεις από το σπίτι. Meetings με την ομάδα μέσα από βίντεο, με το Internet να κολλάει και να δυσχεραίνει τις συνθήκες.

Για πολλούς από εμάς, οι βιντεοκλήσεις συνεχίζουν να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Δουλεύεις από το σπίτι και παραμένεις ασφαλής περιορίζοντας τις μετακινήσεις σου στις εντελώς απαραίτητες. Και πολύ καλά κάνεις. Αλλά αποδεικνύεται ότι οι συνεχείς βιντεοκλήσεις είναι μάλλον ο λόγος που νιώθεις ότι δεν έχεις ενέργεια.

Οι καθηγητές Marissa Shuffler και Gianpiero Petriglieri ασχολούνται με το εργασιακό περιβάλλον και πώς η συνεργασία επηρεάζει την υγεία μας. «Η face to face επικοινωνία γίνεται εξοντωτική όταν δεν υπάρχει η φυσική παρουσία. Είσαι συνέχεια στην τσίτα γιατί προσπαθείς να ερμηνεύσεις τη γλώσσα του σώματος, τον τόνο της φωνής και τις εκφράσεις. Αυτό χρειάζεται τεράστια ενέργεια από μέρους μας», εξηγεί ο Petriglieri.

Η σιωπή στις βιντεοκλήσεις

Ενώ η σιωπή δίνει τον ρυθμό στις συζητήσεις με φυσική παρουσία, τα πράγματα αλλάζουν στις βιντεοκλήσεις. Δημιουργείται μεγάλη αμηχανία και μπορεί να παρερμηνευθεί. Σύμφωνα με έρευνα του 2014, απεδείχθη ότι οι άνθρωποι δημιουργούν αρνητική εικόνα για τους ανθρώπους που καθυστερούν να μιλήσουν (έστω και 1,2 δευτερόλεπτο) στο τηλέφωνο ή σε κλήση από βίντεο.

Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση, βλέπεις συνέχεια και το δικό σου πρόσωπο. Και είναι δύσκολο να μην το κοιτάς συνέχεια. Κρίνεις τον εαυτό σου και νιώθεις ότι το κάνουν και οι άλλοι.

Το κάνεις αναγκαστικά

Δεν είναι θέμα επιλογής. Όταν δουλεύεις από το σπίτι, πρέπει να επικοινωνείς με τους συνεργάτες σου. Και κάπου εκεί μπερδεύονται τα όρια μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Νιώθεις ότι διακόπτεται ο χρόνος που περνάς με την οικογένειά σου και αγχώνεσαι για το αν θα σε ενοχλήσουν την ώρα της δουλειάς. Επιπλέον, είναι μία ακόμη υπενθύμιση της πανδημίας. Δεν έχεις τη δυνατότητα να πας στο γραφείο και να ζήσεις τη ζωή που έκανες πριν.

«Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μία ανησυχία για την οικονομία και την πορεία της δουλειάς μας. Αυτό οδηγεί στο να δίνουμε το 120% του εαυτού μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάσουμε τη δουλειά μετά την καραντίνα ή στο προσεχές μέλλον», επισημαίνει η Shuffler.

Πώς χρησιμοποιούμε τις βιντεοκλήσεις χωρίς το άγχος;

Η απάντηση είναι η αναμενόμενη. Τις περιορίζουμε στις απολύτως απαραίτητες και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πάντα εικόνα. Μπορεί να είναι και τηλεφωνική επικοινωνία. Μπορούμε επίσης να μην έχουμε μπροστά την εικόνα αλλά στο πλάι ώστε να επικοινωνούμε με μεγαλύτερη άνεση. Εάν πρόκειται για φίλους, η επιλογή είναι δική σου. Κάνε ένα τηλέφωνο, στείλε ένα γράμμα και πήγαινε μία βόλτα (κρατώντας τις αποστάσεις φυσικά).