ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Βρίσε ελεύθερα: 5 λόγοι για να ξεκινήσεις να βρίζεις περισσότερο

Unsplash

Στο πλαίσιο της ευγένειας και μιας καθώς πρέπει κοινωνίας, οι βρισιές είναι ένα χυδαίο σημάδι χαμηλής νοημοσύνης και μόρφωσης. Γιατί κάποιος να βασίζεται σε αγενή γλώσσα, όταν διαθέτει πλούσιο λεξιλόγιο; Σωστά; Μάλλον όχι, καθώς φαίνεται ότι αυτή η αντίληψη, μάλλον είναι μ@λ@κί@. Στην πραγματικότητα, οι βρισιές μπορεί να είναι ένα σημάδι λεκτικής υπεροχής. Σύμφωνα δε με τους επιστήμονες, μπορεί να προσφέρουν και άλλες πιθανές ανταμοιβές στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Η βωμολοχία, η αθυροστομία και οι βρισιές στην πραγματικότητα, έχουν σύμφωνα με τους επιστήμονες πολλά πλεονεκτήματα. Τα οφέλη τους έχουν μόλις εμφανιστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ως αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης έρευνας για την ανατομία του εγκεφάλου και τις λειτουργίες του.

1. Οι βρισιές μπορεί να είναι σημάδι ευφυΐας

Μορφωμένοι άνθρωποι, με πλούσιο λεξιλόγιο, είναι συνήθως εκείνοι που που βρίζουν περισσότερο και πιο συχνά, σύμφωνα με σχετική επιστημονική έρευνα. Γεγονός που μαρτυρά ότι οι βρισιές, είναι ουσιαστικά ένα σημάδι ευφυΐας, στο βαθμό τουλάχιστον που η γλώσσα, συσχετίζεται με τη νοημοσύνη. Οι άνθρωποι που ξέρουν πώς να χειρίζονται τη γλώσσα, είναι καλοί στο να δημιουργούν ένα λεξιλόγιο με βρισιές.

Οι βρισιές μπορεί επίσης να συσχετιστούν με την κοινωνική νοημοσύνη. Τι εννοώ; Το να ξέρεις πού και πότε είναι κατάλληλο να βρίζεις και πότε όχι. Πρόκειται για μια κοινωνική, γνωστική δεξιότητα, όπως η επιλογή των σωστών ρούχων, για τη σωστή περίσταση.

2. Οι βρισιές μπορεί να είναι σημάδι ειλικρίνειας

Η επιστήμη έχει επίσης βρει μια θετική σχέση, ανάμεσα στη βωμολοχία και την ειλικρίνεια. Οι άνθρωποι που έβριζαν, έλεγαν λιγότερα ψέματα σε διαπροσωπικό επίπεδο και είχαν υψηλότερα επίπεδα ακεραιότητας συνολικά, σύμφωνα με μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν το 2017. Αρκετά λογικό, αν σκεφτείς ότι όσο εκφράζεις τα συναισθήματά σου με δυνατές λέξεις, τότε είσαι πιο ειλικρινής απέναντι στις απόψεις και τα συναισθήματά σου.

3. Η βωμολοχία βελτιώνει την ανοχή στον πόνο

Oι βρισιές δεν βοηθούν μόνο την ψυχολογία σου, αλλά λειτουργούν και ως φυσικό παυσίπονο άμεσης δράσης. Αν χτυπήσεις το πόδι σου στην γωνία ενός τραπεζιού ή αν πιάσεις τα δάχτυλά σου σε μια πόρτα, μπορεί να νιώσεις λιγότερο πόνο αν απλά βρίσεις. Επιστημονική μελέτη έχει δείξει για παράδειγμα, ότι ποδηλάτες που έβριζαν, ενώ έκαναν ανάποδα πετάλι, είχαν περισσότερη δύναμη και αντοχή, από εκείνους που χρησιμοποιούσαν «ουδέτερες» λέξεις.

Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι οι βρισιές σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις τον πόνο. Πώς; Οι βρισιές ουσιαστικά είναι μια αντίδραση απέναντι στο στρες, που εκκινεί το αρχαίο, αμυντικό αντανακλαστικό του σώματος. Μια δόση αδρεναλίνης αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, προετοιμάζοντας τους μύες να μπουν σε κατάσταση «μάχης ή φυγής». Ταυτόχρονα, υπάρχει μια άλλη, φυσιολογική αντίδραση που ονομάζεται αναλγητική απόκριση, η οποία κάνει το σώμα πιο ανθεκτικό στον πόνο. Έτσι, όταν βρίζεις, πυροδοτείς μια συναισθηματική απόκριση, η οποία προκαλεί μια ήπια απόκριση στρες. Κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται μείωση του πόνου, που προκαλείται από το στρες.

Υπάρχει όμως μια παγίδα εδώ. Δεν πρέπει να το παρακάνεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι βρισιές χάνουν τη δύναμή τους απέναντι στην αντιμετώπιση του πόνου, όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά συχνά.

 

 

 

4. Είναι σημάδι δημιουργικότητας

Οι βρισιές φαίνεται να επικεντρώνονται στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, το μέρος που οι επιστήμονες αποκαλούν συχνά «δημιουργικό εγκέφαλο». Οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, τείνουν να γίνονται λιγότερο συναισθηματικοί, λιγότερο ικανοί να καταλαβαίνουν και να λένε ανέκδοτα και σταματούν να βρίζουν ακόμα κι αν το συνήθιζαν πριν το εγκεφαλικό.

Η επιστημονική έρευνα για τις βρισιές, χρονολογείται από τη βικτωριανή εποχή, όταν οι γιατροί ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που έχασαν την ικανότητά τους να μιλούν μπορούσαν ακόμα να βρίζουν. Παιδικές επιπλήξεις, βρισιές και όροι αγάπης, λέξεις με έντονο συναισθηματικό περιεχόμενο που μαθαίνουμε νωρίς, τείνουν να διατηρούνται στον εγκέφαλο, ακόμα και όταν εξασθενεί η γλωσσική μας ικανότητα.

5. Είναι ένας μηχανισμός αυτοσυντήρησης και επιβίωσης

Γιατί επιλέγουμε να βρίζουμε; Ίσως επειδή η βωμολοχία, παρέχει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα που μπορεί να μας προστατεύσει από σωματικές βλάβες.

Ένας σκύλος ή μια γάτα θα σε γρατσουνίσει, θα σε δαγκώσει όταν φοβάται ή όταν θυμώνει. Οι βρισιές μάς επιτρέπουν να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας συμβολικά, χωρίς να το κάνουμε με νύχια και με δόντια. Με άλλα λόγια, μπορείς να βρίσεις κάποιον για να εκφράσεις το θυμό σου, χωρίς τα πράγματα να γίνουν πιο σωματικά. Οι βρισιές γίνονται έτσι τότε μια απόμακρη μορφή επιθετικότητας, προσφέροντας την ευκαιρία να εκφράσουμε γρήγορα συναισθήματα, αποφεύγοντας τις επιπτώσεις.

Ο σκοπός της βρισιάς είναι να εκτονώσουμε τα συναισθήματά μας, επικοινωνώντας στους γύρω ποια είναι η συναισθηματική μας κατάσταση. Έχει αυτό το πλεονέκτημα της συναισθηματικής αποτελεσματικότητας. Το να βρίζεις είναι εύκολο, γρήγορο και ξεκάθαρο.

Μια παγκόσμια γλώσσα

Τι κάνει λοιπόν τις βρισιές τόσο ισχυρές; Η δύναμη του ταμπού, φυσικά. Μια πραγματικότητα που αναγνωρίζεται παγκοσμίως, αφού σχεδόν κάθε γλώσσα στον κόσμο έχει τις δικές της βρισιές. Φαίνεται ότι για κάθε μια λέξη ταμπού και τη συναισθηματική αντίληψη, ότι η λέξη θα προκαλέσει δυσφορία στους άλλους ανθρώπους, οι βρισιές έρχονται ως φυσικό αποτέλεσμα γλωσσικής εκτόνωσης.

Άρα πρέπει να βρίζουμε όποτε μας αρέσει, ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε ή τα συναισθήματα των άλλων; Φυσικά και όχι. Αλλά τουλάχιστον μπορείς να χαλαρώσεις λίγο, την επόμενη φορά που θα σου ξεφύγει κανένα «γαλλικό». Άλλωστε, είσαι απλά άνθρωπος.

Exit mobile version