ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βρώσιμα λουλούδια: 8 είδη που μπαίνουν από το βάζο στο πιάτο σου

Pexels

Τα λουλούδια στο κέντρο του τραπέζιου, είναι μια κλασική και διαχρονική art de la table επιλογή, αλλά μερικές φορές εμφανίζονται και στο πιάτο μας.

Τα βρώσιμα λουλούδια χρησιμοποιούνται σε πολλά διαφορετικά στυλ κουζίνας και μπορούν να βρεθούν σε μενού σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, δεν είναι όλα τα λουλούδια ασφαλή για κατανάλωση, αλλά υπάρχουν αρκετά που μπορούν να προσφέρουν μια μοναδική έκρηξη γεύσης και χρώματος σε πολλά πιάτα, όπως σαλάτες, σάλτσες, ποτά και γλυκά. Μερικά από αυτά μάλιστα, μπορεί να προσφέρουν ακόμη και οφέλη για την υγεία.

Παρακάτω θα βρεις 8 βρώσιμα λουλούδια με πιθανά οφέλη για την υγεία.

Βρώσιμα λουλούδια: 8 είδη που από το βάζο μπαίνουν και στο πιάτο μας Pexels

1. Ιβίσκος

Ο ιβίσκος αναπτύσσεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη ιβίσκου, αλλά η πιο δημοφιλής εδώδιμη ποικιλία, είναι γνωστή ως roselle ή Hibiscus sabdariffa.

Ο ιβίσκος είναι επίσης πολύ γνωστός για τις μαγειρικές και ιατρικές του εφαρμογές. Συνήθως χρησιμοποιείται για τσάι, γλυκά εδέσματα, μαρμελάδα ή σαλάτες. Σε πολλά μέρη του κόσμου, πίνουν τσάι ιβίσκου για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το τσάι ιβίσκου, έχει έντονο κόκκινο χρώμα και μια κάπως ξινή γεύση.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο ιβίσκος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, υποστηρίζοντας την υγεία της καρδιάς.

2. Πικραλίδα

Οι πικραλίδες είναι ίσως από τα λουλούδια που δεν θα περίμενε κανείς να είναι εδώδιμα. Ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα ένα εξαιρετικά θρεπτικό, βρώσιμο λουλούδι, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

3. Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα αρωματικό βότανο που καλλιεργήθηκε αρχικά σε περιοχές της βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου. Η λεβάντα είναι ίσως περισσότερο γνωστή για το διακριτικό της άρωμα, το οποίο είναι γνωστό για τα ηρεμιστικά της αποτελέσματα.

Ο συνδυασμός χρώματος και αρώματος, καθιστά τη λεβάντα μια ιδιαίτερα δημοφιλή προσθήκη σε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αρτοσκευασμάτων, των σιροπιών με έγχυμα, των λικέρ, τσαγιών, ξηρών μπαχαρικών και μιγμάτων βοτάνων.

4.  Αντράκλα ή γλιστρίδα

Η αντράκλα γνωστή και ως γλιστρίδα είναι ένα παχύφυτο που παράγει μικροσκοπικά, κίτρινα άνθη και παχιά φύλλα. Και τα δύο μέρη της είναι βρώσιμα και μπορούν να καταναλωθούν μαγειρεμένα ή ωμά.

Η δημοτικότητα αυτού του μικρού φυτού, έχει αυξηθεί λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αλλά γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά. Στην πραγματικότητα, η γλιστρίδα παρέχει περισσότερα ωμέγα-3 από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο λαχανικό του είδους του.

5. Κολοκυθανθός

Τα λουλούδια των κολοκυθιών είναι έντονο κίτρινο χρώμα και σχήμα καμπάνας. Αυτά τα λουλούδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά ως γαρνιτούρα ή κομμένα και να προστεθούν σε σαλάτες. Μια άλλη νόστιμη επιλογή, είναι να γεμίσεις τα άνθη με τυριά από βότανα και να τα τηγανίσεις ή να τα ψήσεις, μέχρι να γίνουν τραγανά.

6. Πανσές

Οι πανσέδες έχουν μικρά άνθη, σε πολλά χρώματα, αλλά οι αποχρώσεις του μωβ, του μπλε και του κίτρινου είναι πιο κοινές. Συνήθως, οι πανσέδες έχουν μια ήπια, φρέσκια και ελαφριά λουλουδένια γεύση, αν και αυτό εξαρτάται αρκετά από την ποικιλία τους.

Επειδή οι πανσέδες μπορούν να έχουν τόσες πολλές χρωματικές παραλλαγές, αποτελούν μια εξαιρετική διακοσμητική προσθήκη σε επιδόρπια, όπως αρτοσκευάσματα, κέικ και μπισκότα. Για επιπλέον γεύση, μπορείτε να πασπαλίσεις τα πέταλα με ζάχαρη, πριν τα προσθέσεις στο πιάτο σου. Εκτός από μοναδική διακοσμητική προσθήκη σε ένα γεύμα, οι πανσέδες είναι επίσης μια πλούσια πηγή αρκετών ισχυρών φυτικών ενώσεων, με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

7. Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και την παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες.

Ιατρικά, το χαμομήλι καταναλώνεται συχνά για να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Τα άνθη του, μοιάζουν με μικροσκοπικές μαργαρίτες και δίνουν μια ελαφρώς γλυκιά, γήινη γεύση στα φαγητά με τα οποία μαγειρεύονται. Ενώ χρησιμοποιούνται συχνότερα για τσάι χαμομηλιού, τα άνθη μπορούν επίσης να γίνουν βάση για σιρόπια ή άλλα αφεψήματα για αρτοσκευάσματα, smoothies ή επιδόρπια.

8. Τριαντάφυλλο

Υπάρχουν πάνω από 150 είδη τριαντάφυλλων διαθέσιμα σε σχεδόν οποιοδήποτε μέγεθος και χρώμα μπορεί να φανταστεί κανείς. Το καλύτερο είναι ότι είναι όλα βρώσιμα. Ωστόσο, τα τριαντάφυλλα δεν έχουν όλα την ίδια γεύση.

Ένας καλός, εμπειρικός κανόνας για την επιλογή ενός γευστικού τριαντάφυλλου είναι ότι αν μυρίζει ευχάριστα, πιθανότατα θα έχει και ωραία γεύση.  Τα ροδοπέταλα έχουν μια πολύ αρωματική, λουλουδάτη και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, να αναμειχθούν σε διάφορα φρούτα ή πράσινες σαλάτες ή να αποξηρανθούν και να προστεθούν σε γκρανόλα ή ανάμεικτα βότανα.

Τα φρέσκα ροδοπέταλα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ροφήματα, μαρμελάδες και γλυκό του κουταλιού. Όπως πολλά άλλα βρώσιμα λουλούδια, τα τριαντάφυλλα μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Ορισμένες έρευνες, δείχνουν ότι ορισμένες ενώσεις στα τριαντάφυλλα, μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του άγχους και στην προώθηση της χαλάρωσης.