Υγιεινές διατροφικές προτάσεις για vegetarians
- 22 ΜΑΡ 2019
Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι υγιεινή αρκεί να γίνονται σωστά κάποιοι συνδυασμοί τροφών προκειμένου η απορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών να επιτυγχάνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η παραπάνω γνώση είναι και αυτό που δυσκολεύει περισσότερο τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες με αποτέλεσμα να ζητάνε τη συμβουλή των ειδικών.
Για αυτό τον λόγο, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση* συγκέντρωσε μερικές προτάσεις γευμάτων αλλά και ενδιάμεσων προκειμένου μια χορτοφαγική διατροφή να είναι δημιουργική αλλά και γευστική.
Προτάσεις πρωινού:
1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου με βρώμη, μπανάνα, ταχίνι ή αμυγδαλοβούτυρο, 1 κ.σ. λιναρόσπορο, 1 κ.σ. chia seeds
1 κεσεδάκι φυτικό γιαούρτι, βιολογικά δημητριακά πρωινού και μία χούφτα blueberries
1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο & μπανάνα ή μήλο
Προτάσεις μεσημεριανού:
Σάντουιτς λαχανικών με εποχιακά λαχανικά, ελιές & αβοκάντο
Σαλάτα εποχιακών λαχανικών με νερόβραστα όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και κρουτόν (όχι τηγανισμένα)
Burger φυτικό με ψητά μανιτάρια, λαχανικά & tofu
Σαλάτα εποχής με κινόα ή φαγόπυρο, αβοκάντο & αποξηραμένα φρούτα
Σούπα λαχανικών με πατάτα, μανιτάρια & εποχιακά λαχανικά
Προτάσεις βραδινού:
Καστανό ρύζι με λαχανικά, λίγους ξηρούς καρπούς και tofu
Ολικής άλεσης ζυμαρικά με σπιτική σάλτσα ντομάτας & πιπεριά, μανιτάρια, μελιτζάνα
Tacos ή Burritos με χούμους, λαχανικά & tofu
Pizza με ή χωρίς τυρί, σπιτική σάλτσα ντομάτας & λαχανικά
Προτάσεις για snack:
Μείγμα ξηρών καρπών με αποξηραμένα φρούτα
Σπιτικό ποπ κορν
Παστέλι
Χαλβάς
Smoothie με φυτικό γάλα/ γιαούρτι, φρούτα & ταχίνι/ φυτικοβούτυρο
Ψωμί με φυστικοβούτυρο & μέλι
Σούπες λαχανικών με μανιτάρια & κρουτόν
*Ευχαριστούμε την Μαριέττα Μαρκούση
Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc
Χαροκόπειου Παν/μίου Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
Κιν : 6972383802