ΔΙΑΙΤΑ

Υγιεινές διατροφικές προτάσεις για vegetarians

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι υγιεινή αρκεί να γίνονται σωστά κάποιοι συνδυασμοί τροφών προκειμένου η απορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών να επιτυγχάνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η παραπάνω γνώση είναι και αυτό που δυσκολεύει περισσότερο τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες με αποτέλεσμα να ζητάνε τη συμβουλή των ειδικών.

Για αυτό τον λόγο, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση* συγκέντρωσε μερικές προτάσεις γευμάτων αλλά και ενδιάμεσων προκειμένου μια χορτοφαγική διατροφή να είναι δημιουργική αλλά και γευστική.

Προτάσεις πρωινού:

1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου με βρώμη, μπανάνα, ταχίνι ή αμυγδαλοβούτυρο, 1 κ.σ. λιναρόσπορο, 1 κ.σ. chia seeds

1 κεσεδάκι φυτικό γιαούρτι, βιολογικά δημητριακά πρωινού και μία χούφτα blueberries

1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο & μπανάνα ή μήλο

Προτάσεις μεσημεριανού:

Σάντουιτς λαχανικών με εποχιακά λαχανικά, ελιές & αβοκάντο

Σαλάτα εποχιακών λαχανικών με νερόβραστα όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και κρουτόν (όχι τηγανισμένα)

Burger φυτικό με ψητά μανιτάρια, λαχανικά & tofu

Σαλάτα εποχής με κινόα ή φαγόπυρο, αβοκάντο & αποξηραμένα φρούτα

Σούπα λαχανικών  με πατάτα, μανιτάρια & εποχιακά λαχανικά

Προτάσεις βραδινού:

Καστανό ρύζι με λαχανικά, λίγους ξηρούς καρπούς και tofu

Ολικής άλεσης ζυμαρικά με σπιτική σάλτσα ντομάτας & πιπεριά, μανιτάρια, μελιτζάνα

Tacos ή Burritos με χούμους, λαχανικά & tofu

Pizza με ή χωρίς τυρί, σπιτική σάλτσα ντομάτας & λαχανικά

Προτάσεις για snack:

Μείγμα ξηρών καρπών με αποξηραμένα φρούτα

Σπιτικό ποπ κορν

Παστέλι

Χαλβάς

Smoothie με φυτικό γάλα/ γιαούρτι, φρούτα & ταχίνι/ φυτικοβούτυρο

Ψωμί με φυστικοβούτυρο & μέλι

Σούπες λαχανικών με μανιτάρια & κρουτόν

 

*Ευχαριστούμε την Μαριέττα Μαρκούση

Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc

Χαροκόπειου Παν/μίου Αθηνών

Σπάρτης 4, Αθήνα

Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία

Τηλ: 210-8672122

Κιν : 6972383802

www.mariettamarkousi.gr