#ΤΟΖΗΣΑΜΕ

Yoga γέλιου: Σε αυτό το κλαμπ «τρως πόρτα» αν δεν γελάσεις

Unsplash

«Χαρούμενοι Άνθρωποι», έλεγε η επιγραφή στην πόρτα της οδού Κηφισοδότου 15-19, στα Άνω Πετράλωνα. Για να διαβάσεις ακριβώς αυτές τις 2 λέξεις και να δεις τα χρώματα των χαρούμενων ανθρώπων που τις πλαισίωναν, έπρεπε να κουνήσεις λίγο το κεφάλι, καθώς μερικά κάγκελα εμπόδιζαν την απρόσκοπτη θέα της εικόνας. «Πόσο οξύμωρο», σκέφτηκα κατεβαίνοντας ένα ένα τα σκαλιά για το ημιϋπόγειο που θα φιλοξενούσε το πρώτο μάθημα yoga γέλιου που είχα πάει ποτέ.

Το γέλιο είναι πραγματικά θεραπευτικό για όλους όσοι μπορούμε να το απολαμβάνουμε. Αρκεί να φέρεις στο μυαλό σου την τελευταία φορά που ξεκαρδίστηκες και θα νιώσεις αμέσως τις ενδορφίνες να σε κατακλύζουν. Η ορμόνη της ευεξίας απελευθερώνεται και κυριεύει όλο το σώμα, όταν απολαμβάνεις ένα ηχηρό, βροντερό γέλιο, όταν περνάς καλά με την ίδια τη ζωή. Αυτό δυστυχώς, δεν είναι δεδομένο για όλους και η yoga γέλιου, υπόσχεται να σε κάνει να γελάσεις.

«Ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει τη διαφορά του πηγαίου, αληθινού γέλιου, από το προσποιητό. Έτσι μπορείς να απολαμβάνεις τα οφέλη που έχει στην ψυχολογία σου το γέλιο, ακόμα κι αν γελάς απλά σαν άσκηση, όπως κάνουμε εδώ», μου λέει η Δήμητρα Θεοχαροπούλου, μία εκ των 2 πιστοποιημένων συντονιστών που οργανώνουν τη yoga γέλιου κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα. Η ίδια, μαζί με τον Γιώργο Κουφογιώτη, παρέχουν δωρεάν θεραπεία γέλιου σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Το κλαμπ αυτό συνεργάζεται με παθολόγους, ψυχολόγους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεισφέρουν συμβουλευτικά με την δική τους επιστημονική γνώση στα μέλη.

«Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τέτοιες εναλλακτικές θεραπείες, είχαμε κάποιο πρόβλημα και γίναμε καλά οι ίδιοι κι έτσι είπαμε να διδάξουμε. Εγώ είδα διαφορά από την πρώτη μέρα που το έκανα. Έφτιαξε η διάθεσή μου και κοιμήθηκα το βράδυ χωρίς να ξυπνήσω. Στην 4η φορά που πήγα έπιασα τον εαυτό μου να μη στεναχωριέμαι», μου εξηγεί η Δήμητρα για το πώς ξεκίνησε να ασχολείται με τη yoga γέλιου.

Τι είναι η yoga γέλιου:

Η yoga γέλιου χρησιμοποιεί την αμφίδρομη σύνδεση σώματος-μυαλού για να αλλάξει την κατάσταση του νου μέσω εκούσιων σωματικών χειρονομιών, όπως επαναλαμβανόμενο χειροκρότημα, ήχους και συγκεκριμένες κινήσεις σώματος, μαζί με γέλιο και ασκήσεις αναπνοής.

Αναπτύχθηκε το 1995 από τον Ινδό παθολόγο, Madan Kataria, ο οποίος βασίστηκε στην επιστημονική ανακάλυψη ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να ξεχωρίσει το φυσικό από το προσποιητό γέλιο. Είτε γελάμε δηλαδή αυθόρμητα, είτε προσποιητά, ο οργανισμός ενεργοποιεί τις ορμόνες ευτυχίας, τις λεγόμενες ενδορφίνες, οι οποίες προκαλούν χαλάρωση και ευεξία. Αφιερώνοντας λοιπόν 10 λεπτά καθημερινού γέλιου ενεργοποιούμε ισχυρές και θετικές αλλαγές στο ίδιο το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα. Αυτή η μοναδική ρουτίνα άσκησης που εμπνεύστηκε ο Madan Kataria, έχει γίνει σήμερα ένα παγκόσμιο φαινόμενο βοηθώντας χιλιάδες ανθρώπους να ζήσουν μια πολύ καλύτερη ζωή.

«Ουσιαστικά βρίσκεσαι σε μια παρέα και όλο γελάς. Και καινούργιος να είσαι, γίνεσαι μετά από λίγο ένα με τους άλλους. Γιατί, όπως θα δεις σε λίγο, όλες οι ασκήσεις γέλιου που κάνουμε εδώ, εστιάζουν στην επαφή. Στην οπτική επαφή λοιπόν, όλο και κάτι θα δεις από τον άλλον, τον τρόπο που γελάει, τις αντιδράσεις του και θα γελάσεις, θέλοντας και μη. Στην αρχή, μπορεί να τα κάνεις όλα ψεύτικα, αλλά μετά την πρώτη, δεύτερη άσκηση, σου βγαίνει φυσικά να γελάσεις. Στο τέλος, γινόμαστε όλοι μια παρέα και φτιάχνει η διάθεσή μας.

Με τη yoga γέλιου φτάνουμε στις ψηλές δονήσεις, εκεί δηλαδή που πρέπει να είμαστε για να είμαστε χαλαροί και χαρούμενοι. Δεν μπορείς μόνος σου να φτάσεις εκεί, εκτός αν κάθεσαι μπροστά στον καθρέφτη κάθε μέρα για 10 λεπτά και γελάς. Μαθαίνουμε όμως εδώ και τεχνικές που μπορείς να εφαρμόσεις και καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Στο τέλος κάνουμε τη χαλάρωση (nidra yoga) κι έτσι αυτή η ευφορία που έχουμε πετύχει, διαρκεί για μερικές ακόμα μέρες», εξηγεί η Δήμητρα, ενώ οι καρέκλες στην αίθουσα έχουν σχεδόν γεμίσει.

«Έχουμε περίπου 100 μέλη στο κλαμπ, τα οποία εναλλάσσονται τις Δευτέρες. Έρχονται άνθρωποι που πιστεύουν στις εναλλακτικές θεραπείες και θέλουν να περάσουν ευχάριστα, άλλοι που μπορεί να έχουν και κάποια προβλήματα, αλλά και ευπαθείς ομάδες», λέει η συντονίστρια όταν της ζητάω να μου μιλήσει για το προφίλ των μελών του κλαμπ γέλιου.

«Πάμε να γνωριστούμε», μας προτρέπει και η πρώτη άσκηση είναι κάτι σαν γνωριμία. Δίνουμε τα χέρια μας, αλλά αντί για τα ονόματά μας ανταλλάζουμε γέλιο. Όλοι μεταξύ μας, ακανόνιστα. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η άσκηση τελειώνει και επιβραβεύουμε τους εαυτούς μας φωνάζοντας «τέλεια, τέλεια, ναι!». Ακολουθούν ασκήσεις όπως ο γορίλας, όπου μιμούμαστε το ζώο και γελάμε δυνατά. Έπειτα περιφερόμαστε στον χώρο και σκάμε στα γέλια κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον.

Σηκώνουμε νοητά βάρη με τα χέρια και σε κάθε κίνηση που φέρνουμε εις πέρας, προσποιούμαστε ένα δυνατό «χα χα χα». Ανοίγει η πόρτα ενός φανταστικού ανελκυστήρα και σπρωχνόμαστε για να μπούμε μέσα – όχι όπως θα συνέβαινε κανονικά, αλλά γελώντας δυνατά. Χορεύουμε βαλς και γελάμε. Κουρεύουμε το γκαζόν και γελάμε. Λέμε «όχι» κουνώντας το δάχτυλο και γελάμε. Κάνουμε τις αρκούδες, αγκαλιαζόμαστε και γελάμε. Γινόμαστε επιβάτες σε ένα ανθρώπινο τρένο που ξεκαρδίζεται εν κινήσει.

Οι ασκήσεις τελειώνουν και καθόμαστε στις καρέκλες για να χαλαρώσουμε. Βλέπω γύρω μου ανθρώπους κάθε καταβολής. Μιλώντας λίγο μαζί τους για τους λόγους που βρέθηκαν εκεί αυτό το απόγευμα, ακούω μοναξιά, κατάθλιψη, ανάγκη για αποδοχή. Προβλήματα λίγο – πολύ κοινά, που όμως δύσκολα βρίσκουν λύση σήμερα. Η yoga γέλιου είναι για τον καθένα ναι μεν φάρμακο για κάτι διαφορετικό, με κοινό παρονομαστή όμως, τη διαφυγή, την παρέα, το ανήκειν.

«Έχουμε κάνει φίλους, βγαίνουμε όλοι μαζί, πάμε εκδρομές», μου λένε μετά το τέλος της συνεδρίας. Σε αυτό το κλαμπ, οι άνθρωποι πίσω από τα αλληγορικά κάγκελα που μπορεί καμια φορά να μας βάζει η ζωή ή και να τοποθετούμε εμείς οι ίδιοι γύρω από τον εαυτό μας, είναι πραγματικά χαρούμενοι γιατί έχουν ο ένας τον άλλον.

Αυτήν την Παγκόσμια Μέρα Γέλιου, βρες κι εσύ κάποιον που θα σε κάνει να γελάσεις. Χωρίς λόγο, απλά επειδή είστε μαζί και (θα) είστε καλά.

Exit mobile version