ΕΡΕΥΝΑ

Υπάρχει (μόνο) ένας τρόπος να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα

Δεν θα του βάλουμε ντετέκτιβ, δεν θα του ζητήσουμε να ορκιστεί, δεν θα παρατηρήσουμε αν ξύνει τη μύτη του την ώρα που λέει πως ήταν η μαμά του εκείνη που του 'στειλε απανωτά 15 μηνύματα στο chat την ώρα που κοιμόσασταν. Σύμφωνα με μία έρευνα, ο ασφαλέστερος τρόπος να καταλάβεις αν ο άλλος σου λέει ψευτιές είναι να ακούσεις το ένστικτό σου.

Διαίσθηση φίλη μου, διαίσθηση. Η εσωτερική φωνή που σου μιλάει είναι συνήθως η καλύτερη σύμβουλος. Το αν θα κάτσεις να την ακούσεις ή θα κλείσεις τ’ αυτιά είναι δική σου επιλογή. Μην ψάχνεις για μάτια που πεταρίζουν, αλλαγή τόνου στη φωνή ή για σταυρωμένα χέρια. Αυτά ναι, είναι δείγματα αν πιστεύεις στη γλώσσα του σώματος, ωστόσο όλες και όλοι μας έχουμε πει κι ακούσει απεριόριστα ψέματα χωρίς να κάνουμε ή να παρατηρούμε τίποτα από τα παραπάνω.

Τι λέει το στομάχι σου; Αυτό ίσως είναι η πιο έγκυρη κρίση, σύμφωνα και την έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στην Αμερικανική Επιθεώρηση της Ψυχολογικής Επιστήμης και η οποία υπέδειξε πως οι συμμετέχοντες ήταν πιο σωστοί όταν ανίχνευαν τα ψέματα μέσω της αυτόματης λήψης αποφάσεων και όχι με βάση οπτικές ενδείξεις. Είναι αυτό που νιώθεις, που ξέρεις ότι ίσως συμβαίνει, αλλά δεν θες ν’ αντιμετωπίσεις ή δεν ξέρεις πού να στηρίξεις. Και συχνά επιβεβαιώνεται.

 

Exit mobile version