Ζεστή σοκολάτα: 3 οφέλη στην υγεία που σου δίνει το πιο κλασικό χριστουγεννιάτικο ρόφημα
- 17 ΔΕΚ 2020
Η ζεστή σοκολάτα είναι ίσως το ρόφημα της παιδικής σου ηλικίας. Τότε που περίμενες πότε θα χειμωνιάσει για να σου ετοιμάσει η μαμά σου μία κούπα με πεντανόστιμη πηχτή σοκολάτα (και μερικά ζαχαρωτά από πάνω).
Τα χρόνια πέρασαν αλλά η λαχτάρα για τη ζεστή σοκολάτα διατηρείται αναλλοίωτη. Όταν όλα γύρω σου καταρρέουν, η μυρωδιά του κακάο ή της σοκολάτας που λιώνει για να μπει σε κούπα, σου δημιουργεί συναισθήματα νοσταλγίας και ανακούφισης. Αυτό όμως που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι εκτός από comfort, μπορεί να σου δώσει και διάφορα οφέλη για την υγεία σου. «Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη που θα πάρεις», σημειώνει η διατροφολόγος Brigitte Zeitlin. Και ιδού ποια είναι αυτά.
Είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, η σκόνη του κακάο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που είναι τα γνωστά ισχυρά αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, μειώνουν τις φλεγμονές και την πίεση του αίματος ενώ βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Επίσης, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, καρκίνο και βελτιώνουν τη διάθεση.
Η ζεστή σοκολάτα είναι πηγή θρεπτικών συστατικών
Τα περισσότερα βασικά ιχνοστοιχεία υπάρχουν στη σοκολάτα σου. Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό. Αυτό σημαίνει μειωμένη υπέρταση και πίεση και πολύ καλή υγεία των οστών. Το δε μαγνήσιο μειώνει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της κορτιζόλης και αυτό σημαίνει ότι μπορείς να αποχαιρετήσεις το άγχος με μία κούπα ζεστή σοκολάτα.
Κάθε γάλα έχει και διαφορετικά οφέλη
Αν βάλεις γάλα αντί για νερό, παίρνεις ακόμα περισσότερα οφέλη. Ακόμα και στο γάλα, κάθε κατηγορία σε ευνοεί με διαφορετικό τρόπο. Το αγελαδινό γάλα, για παράδειγμα, σου δίνει περισσότερο ασβέστιο, πρωτεΐνη και μαγνήσιο. Αν το επιλέξεις με όλα του τα λιπαρά, θα πετύχεις και πιο κρεμώδη υφή. Υπάρχουν φυσικά και οι εναλλακτικές επιλογές για vegan, που σου δίνουν περισσότερο τις βιταμίνες Α και D αλλά και φυτικές ίνες. Το δε γάλα σόγιας σου δίνει μπόλικη πρωτείνη, αν αυτό είναι που αναζητάς και το γάλα αμυγδάλου πετυχαίνει αυτήν την υπέροχη παχύρρευστη υφή και βοηθά στη γνωστική λειτουργία, λόγω της βιταμίνης Ε.