10 σημάδια που μαρτυρούν το «καλό παιδί» στη δουλειά
- 19 ΝΟΕ 2023
Πιάνεις τον εαυτό σου να το παρακάνεις με την ευγένεια, στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή, σε τέτοιο βαθμό που στην πραγματικότητα καταπιέζεις τις ανάγκες σου; Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις, διεκδικείς τον τίτλο του «καλού παιδιού». Κι ενώ το να μπορείς να συνεργαστείς αρμονικά με τους συναδέλφους σου, είναι μια σημαντική επαγγελματική δεξιότητα, το να μην βάζεις όρια μπορεί να σαμποτάρει (και) την καριέρα σου.
Τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για «καλά παιδιά»;
Ουσιαστικά μιλάμε για τους people-pleasers. Τους ανθρώπους δηλαδή που προσπαθούν πάση θυσία να ικανοποιούν τους άλλους γύρω τους, ακόμα κι αν αυτό λειτουργεί εις βάρος τους. Όλα όσα κάνουν, γίνονται στο όνομα της ανούσιας εξωτερικής επικύρωσης και αποδοχής. Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, είναι οι άνθρωποι που μπορεί να παρατήσουν οτιδήποτε κι αν κάνουν, για να βοηθήσουν έναν συνάδελφο για να φανούν «καλοί». Γενικά προσπαθούν υπερβολικά πολύ για να γίνουν αρεστοί στους άλλους.
Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από κάθε «καλό παιδί» στη δουλειά;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από μια θέση χαμηλής αυτοεκτίμησης, φόβου απόρριψης ή έλλειψης αυτοπεποίθησης. Όλα αυτά, τροφοδοτούν αρνητικά συναισθήματα, ειδικά στον εργασιακό χώρο. Ας αναλύσουμε αυτές τις αιτίες λίγο περισσότερο:
- Ανασφάλεια: Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν συνεχώς τους ανθρώπους γύρω τους ανησυχούν υπερβολικά για το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς και πιστεύουν ότι αν προσπαθήσουν αρκετά, μπορούν να γίνουν αρεστοί.
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Χάρη στην έλλειψη αυτοπεποίθησης, τα «καλά παιδιά» συχνά αναζητούν εξωτερική επικύρωση. Θέλουν να νιώθουν αποδεκτοί και «αρκετά καλοί» στα μάτια των άλλων για να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.
- Τελειομανία: Οι people-pleasers έχουν επίσης την ανάγκη για έλεγχο και θέλουν να κάνουν τα πάντα «τέλεια».
- Φόβος απόρριψης: Θέλουν επίσης να τους συμπαθούν όλοι, και αν αυτό δεν συμβαίνει, ανησυχούν ότι θα τους απορρίψουν ή θα τους αποφεύγουν.
Τα σημάδια που μαρτυρούν τα «καλά παιδιά» σε έναν εργασιακό χώρο
Τα «καλά παιδιά» συμφωνούν, ακόμα και όταν διαφωνούν
Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά. Μπορεί να είναι κάτι τόσο φαινομενικά αθώο, όσο π.χ. το να προσποιείσαι ότι έχεις ένα χόμπι που στην πραγματικότητα δεν σε ενδιαφέρει και καθόλου.
Λένε υπερβολικά συχνά «συγγνώμη»
Η συγγνώμη είναι μια χαρά όταν είναι ειλικρινής ή όταν υπάρχει όντως λόγος για να διατυπωθεί. Απλά αναρωτήσου. Μήπως υπονομεύεις τον εαυτό σου ζητώντας συνεχώς συγγνώμη; Ή μήπως χρησιμοποιείς τη συγγνώμη για να εξομαλύνεις αμήχανα γεγονότα και να κάνεις τους άλλους να νιώθουν άνετα;
Θέλουν διαρκώς σχόλια για τη δουλειά τους
Όπως πολλές «πιο ευχάριστες» συμπεριφορές, αυτό δεν είναι πάντα κακό. Γενικά, το να ζητάς feedback για τη δουλειά σου, είναι εξαιρετικά χρήσιμο και θα πρέπει να το αναζητάς όπου μπορείς. Ωστόσο, το να ζητάς συνεχώς σχόλια, έγκριση ή πίστωση, μπορεί στην πραγματικότητα να υπονομεύσει την ποιότητα της δουλειάς σου και τον τρόπο με τον οποίο σε βλέπουν οι άλλοι.
Τα «καλά παιδιά» επιβαρύνονται συνεχώς από τα συναισθήματα των άλλων
Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν συνεχώς τους γύρω τους, συνήθως εμπλέκονται υπερβολικά πολύ στα συναισθήματα των άλλων. Η ενσυναίσθηση είναι ζωτικής σημασίας στο χώρο εργασίας, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή όπου η ενσυναίσθηση μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργήσει υποκριτικά. Με λίγα λόγια, βάλε όρια και φροντίσε να τα τηρείς.
Δεν ξέρουν να δέχονται κομπλιμέντα
Τα «καλά παιδιά» θα πουν κάτι του τύπου «ήταν ομαδική δουλειά», για οτιδήποτε καλό κάνουν στη δουλειά τους. Την επόμενη φορά που θα έρθει ένας έπαινος, δοκίμασε ένα απλό ευχαριστώ. Απόλαυσε τη νίκη. Την έχεις κερδίσει.
Παίρνεις το φταίξιμο πάνω σου (ακόμα κι όταν δεν είναι δικό σου)
Αν πιάνεις τον εαυτό σου να παίρνει την ευθύνη για το λάθος κάποιου άλλου, ακόμα και προς το συμφέρον της διευθέτησης μιας διαφωνίας ή της ηρεμίας των πραγμάτων, πιθανότατα διεκδικείς τον τίτλου του «καλού παιδιού» στη δουλειά.
Συμπεριφέρεσαι όπως οι άλλοι γύρω σου
Ο καθένας μας προσαρμόζεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το ίδιο με το να αλλάζεις συνεχώς. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να έχει ιδιαίτερα επιζήμιες συνέπειες σε έναν επαγγελματικό χώρο, ιδιαίτερα όταν συμμαχείς με τοξικά άτομα.
Τα «καλά παιδιά» δεν ξέρουν να λένε όχι
Είναι υπέροχο να τα πηγαίνεις καλά με όλους τους συναδέλφους σου, αλλά το ίδιο ισχύει ακόμα κι όταν αυτό δεν συμβαίνει. Όσο δεν επηρεάζεται η ποιότητα της δουλειάς σου, ποιος νοιάζεται;
Αποφεύγουν κάθε είδους σύγκρουση
Ένα ακόμα σημάδι που μαρτυρά τα «καλά παιδιά» σε έναν επαγγελματικό χώρο, είναι το γεγονός ότι τείνουν να αποφεύγουν κάθε σύγκρουση. Κανείς δεν αγαπά πραγματικά τις συγκρούσεις, αλλά όταν τις αποφεύγεις συνεχώς, μπορεί να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό. Ειδικά όταν μπορεί να κρατάς το κλειδί για μια λύση.