12 tips για να απογειώσεις το βιογραφικό σου
- 13 ΝΟΕ 2022
Άσχετα με τον κλάδο στον οποίο θες να βρεις δουλειά, ένα καλό βιογραφικό μπορεί πάντα να κάνει θαύματα, είτε πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία, είτε για το κατάστημα ρούχων της γειτονιάς σου.
Παρόλο που στις μέρες μας, σημαντικό και καμια φορά και μοναδικό ρόλο, στην εύρεση εργασίας, παίζουν οι γνωριμίες, δεν μπορείς πάντα να βασίζεσαι στα λόγια των φίλων σου, όταν μιλούν για σένα στο αφεντικό τους. Πρέπει να κάνεις κι εσύ η ίδια μια καλή εντύπωση. Ξεκίνα από το να τελειοποιήσεις το βιογραφικό σου, ώστε να μπορείς – αφού λάβεις το πολυπόθητο τηλέφωνο/mail, να επικεντρωθείς στο πώς να σκίσεις στην συνέντευξη.
1. Ξεφορτώσου τη διεύθυνσή σου
Δεν τους ενδιαφέρει και αν είναι και μακριά από τον χώρο εργασίας, μπορεί να μη μπουν στον κόπο να σε καλέσουν καν. Ένα κινητό και το mail, αρκούν.
2. Αποθήκευσέ το και σε PDF
Μπορεί αυτό να είναι ψιλά γράμματα, αλλά είναι πολύ οι εργοδότες – ειδικά σε πόστα τεχνολογίας – που δεν αντέχουν να βλέπουν άλλα βιογραφικά με περίεργο format. Το PDF δείχνει πως είσαι επαγγελματίας (τουλάχιστον στη σύνταξη ενός CV).
3. Mην ξεχνάς τα απαραίτητα Links
Ανάλογα με το κομμάτι της δουλειάς σου, πρέπει να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου και τα Links που έχουν κάτι παραπάνω να δηλώσουν για σένα: το προφίλ σου στο LinkedIn, στο Twitter ή το Instagram, ειδικά αν έχεις πολύ κόσμο που σε ακολουθεί. Τα social media δεν είναι μόνο για chat, πλέον είναι και σημαντικότατα εργαλείο δουλειάς, μην το ξεχνάς.
4. Μάθε πώς λέγονται τα skills σου
Αν διαβάζεις μια αγγελία για δουλειά στον κλάδο σου και δεν καταλαβαίνεις πολλά από τα αρκτικόλεξα ή τις συντομεύσεις που χρησιμοποιούν, μην νιώσεις άχρηστη. Πιθανότατα να γνωρίζεις τα περισσότερα απ’ αυτά, αλλά να μην ξέρεις τις λέξεις-κλειδιά που θα ξεχωρίσουν σ’ ενα βιογραφικό. Ένα google search θα σε σώσει κι αμέσως θα προσφέρει επιπλέον πόντους στο CV σου.
5. Χρησιμοποίησε αριθμούς
Αν βοήθησες ώστε να αυξηθούν κατά 30% τα κέρδη στην προηγούμενη εταιρεία που ήσουν ή έφερες πελάτες αξίας 40.000 ευρώ, φρόντισε να συμπεριλάβεις τους ακριβείς αριθμούς και να αποφύγεις τα ποσοτικά επιρρήματα.
6. Σβήσε τη χρονιά αποφοίτησής σου
Μπορεί να δώσει λάθος εντύπωση αν είναι πριν πολλά χρόνια ή πολύ πρόσφατη. Θα θεωρηθείς είτε overexperienced, είτε πολύ άπειρη αντίστοιχα. Δεν χρειάζεσαι λανθασμένες πρώτες εντυπώσεις από ένα στοιχείο που δεν έχει καμία σημασία.
7. Κόψε-ράψε το CV σου, ανάλογα με τη θέση για την οποία κάνεις αίτηση
Αν ας πούμε έκανες αίτηση για το LadyLike, δε θα είχε καμία σημασία να συμπεριλάβεις ότι έκανες σεμινάρια μανικιούρ, ενώ θα έπρεπε να υπογραμμίσεις ό,τι εμπειρία έχεις στην αρθρογραφία.
8. Μην ξεχνάς την εθελοντική/πρακτική εργασία
Μην ντρέπεσαι για τις δωρεάν εργατοώρες που έχεις προσφέρει. Αντιθέτως, δείχνει πως έχεις επιπλέον εμπειρία και διάθεση για να μάθεις.
9. Σβήσε το «Συστάσεις διαθέσιμες μετά από αίτημα
Άχρηστο είναι επίσης να γράφεις ότι ξέρεις να χρησιμοποιείς το Word, αφού είναι σαν να λες ότι ξέρεις πώς λειτουργεί το smartphone σου. Επίσης οι γνώμες διχάζονται λίγο για το αν πρέπει να συμπεριλάβεις τα χόμπι σου. Αν θες να το κάνεις, προτίμησε κάποια που δείχνουν προσήλωση, όπως ότι εξασκείσαι για τον μαραθώνιο.
10. Μην μπαίνεις σε λεπτομέρειες
Καλύτερα να φυλάξεις για τη συνέντευξη προσόντα όπως «ομαδικό πνεύμα», ή πόσο καλή είσαι στο να ενεργοποιείς νέους ανθρώπους και να τους μαθαίνεις πράγματα. Στο βιογραφικό, μείνε περισσότερο στα πρακτικά σου skills και ανάφερε επιγραμματικά και μονολεκτικά τα στοιχεία του χαρακτήρα σου που έχουν να κάνουν με τη θέση για την οποία κάνεις αίτηση.
11. Μην δίνεις σημασία στη χρονολογική σειρά
Αυτό που μετράει περισσότερο είναι η εμπειρία που έχεις στον κλάδο και όχι αν για κάποιο χρονικό διάστημα ασχολήθηκες με κάτι άσχετο. Κάνε το CV σου όσο πιο περιεκτικό και σχετικό με την εταιρεία στην οποία το στέλνεις, γίνεται.
12. Ξέχνα τον βαθμό του λυκείου
Όσο καλό μέσο όρο κι αν είχες στην τρίτη λυκείου, δεν χρειάζεται να τον γράψεις στο βιογραφικό σου.