15900: Μάθε αυτόν τον αριθμό απέξω, σε παρακαλώ
- 25 ΝΟΕ 2022
Πίσω από κλειστές πόρτες. Να μην μάθει η γειτονιά. Να μην ακούσει κανένας τίποτα. Μια φορά έγινε, δεν θα το ξανακάνει. Είχε τα νεύρα του και ξέσπασε σε μενα. Με αγαπάει. Δεν χρειάζεσαι δικαιολογίες. Χρειάζεσαι μονάχα την αλήθεια και η αλήθεια είναι πως αν έγινε μια φορά θα ακολουθήσουν κι άλλες. Η ενδοοικογενειακή βία σαρώνει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών. Δεν είστε μόνες σας. 15900. Μάθε αυτόν τον αριθμό απέξω, σε παρακαλώ.
Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο 2022 συνολικά 9.192 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.196 αφορούσαν σε περιστατικά βίας.
Οι 4.411 κλήσεις, δηλαδή το 71%, έγιναν από τις ίδιες τις γυναίκες ενώ το 29% (1.785 κλήσεις) έγιναν από τρίτο άτομο που ζήτησε βοήθεια για το θύμα.
Στα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων απευθύνθηκαν 4.705 άτομα, ενώ στους 19 Ξενώνες φιλοξενήθηκαν 200 γυναίκες.
Τη γραμμή 15900 στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 ηµέρες τον χρόνο. Ένα χέρι να σε τραβήξει ψάχνεις. Αυτό το χέρι υπάρχει για αυτό βρες τη δύναμη και ζήτησε βοήθεια. Μην μένεις ούτε ένα λεπτό ακόμα σε μια κακοποιητική σχέση.
Η γραμμή 15900 απευθύνεται σε γυναίκες:
- που υφίστανται σωµατική κακοποίηση.
- που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηµατική ή λεκτική βία
- που υφίστανται οικονοµική βία
- που έχουν υποστεί βιασµό ή απόπειρα βιασµού
- που έχουν υπάρξει θύµατα πορνείας ή trafficking
- που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια
Και σε:
- πολίτες και φορείς, προκειµένου να πληροφορηθούν για θέµατα σχετικά µε την πρόληψη και την αντιµετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
- Πληροφόρηση για θέµατα ισότητας των φύλων.
- Ψυχοκοινωνική συµβουλευτική σε περιστατικά που απαιτούν άµεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και σχετίζονται µε βία κατά των γυναικών.
- Παραποµπή περιστατικών σε Ξενώνες, σε Συµβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας, σε Υπηρεσίες Υγείας, και άλλους συνεργαζόµενους φορείς.
Οι σύμβουλοι της γραμμής 15900:
- παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες.
- τηρούν το απόρρητο της συµβουλευτικής κι ενηµερώνουν τη συµβουλευόµενη ότι τηρούνται οι κανόνες της εχεµύθειας.
- ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την αποµόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι µόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται.
Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.
Μαρία Συρεγγέλα στο LadyLike: «Στον αγώνα κατά της βίας καμία γυναίκα δεν είναι μόνη»
Η Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, δήλωσε στο LadyLike:
«Στον αγώνα κατά της βίας καμία γυναίκα δεν είναι μόνη. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να στηρίξουμε τις γυναίκες θύματα βίας, προσφέροντάς τους δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, εργασιακής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής, καθώς και δωρεάν φιλοξενία σε όσες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από το κακοποιητικό περιβάλλον.
Βοηθάμε τις γυναίκες να βάλουν ένα τέλος σε συμπεριφορές βίας και κακοποίησης και παράλληλα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα και δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση της βίας, όπως η δημιουργία της εφαρμογής ”panic button” η οποία θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία και θα βοηθήσει τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο να λαμβάνουν έγκαιρα βοήθεια».
Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.
Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.
Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους.
Στοιχεία που σοκάρουν
Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από τον σύντροφό της.
Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.
130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν προχωρούν σε καταγγελία.
Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη.
ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900