ΒΙΒΛΙΑ
SPONSORED

3 λόγοι για να δώσεις ευκαιρία σε αυτές τις 3 πρωτοεμφανιζόμενες συγγραφείς και τα βιβλία τους

Unsplash

Υπήρχε κάποια εποχή, στα πολύ παλιά χρόνια που οι γυναίκες συγγραφείς έκρυβαν την ταυτότητα και το φύλο τους πίσω από ανδρικά ψευδώνυμα. Όχι για να ιντριγκάρουν, αλλά για να τις αποδεχτούν οι εκδοτικοί οίκοι και το κοινό κατ’ επέκταση. Οι αδερφές Bronte, υπέγραφαν ως Currer Ellis και Acton Bell. Η Nelle Harper Lee, με το ουδέτερο Harper Lee.

 

Από τότε, έχουν περάσει αιώνες, οι γυναίκες διεκδίκησαν χώρο παντού και τον κέρδισαν. Στον θαυμαστό κόσμο του βιβλίου, που τα κατεστημένα έχουν σπάσει αμετάκλητα, η χρήση του ψευδωνύμου παραμένει ως μια γοητευτική συνθήκη τόσο για μερίδα των συγγραφεών, όσο και για εμάς, τους απλούς, ταπεινούς αναγνώστες.

Η ανάγνωσή ενός καλού βιβλίου είναι έτσι κι αλλιώς μια φαντασιακή κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν @ συγγραφέας είναι ένα μυστήριο από μόν@ τ@. Η Μαρία Μαρσέλου είναι μία τέτοια νέα περίπτωση που αξίζει να γνωρίσεις και να διαβάσεις.

Ο λόγος; Πρόκειται για μία νέα συγγραφέα που υπογράφει με ψευδώνυμο το νέο της βιβλίο, Όλα όσα Ψιθυρίσαμε, το οποίο μπορεί να σε καθηλώσει και να σε κάνει να θες λυσσαλέα να μάθεις ποιο πρόσωπο κρύβεται πίσω από αυτό το γυναικείο όνομα. Το μόνο που θα σου αποκαλυφθεί είναι η υπόθεση.

Η Υπόθεση

Η Ερατώ ζει μια συγκαταβατική ζωή, μια ζωή που της έδειξε το σκληρό της πρόσωπο από πολύ νωρίς. «Ψυχρή σύζυγο και αδιάφορη μητέρα» θα τη χαρακτήριζαν οι περισσότεροι, όμως η αλήθεια απέχει πολύ. Για τον άντρα της τον Αλέξανδρο νιώθει απέραντη ευγνωμοσύνη, καθώς εκείνος ήταν που την έσωσε από τη βίαιη και καταπιεστική θεία της, με την οποία ζούσε από τότε που έχασε τους γονείς της.

Όμως, δεν μπορεί να νιώσει αγάπη – ούτε για εκείνον, ούτε και για την κόρη τους, ούτε καν για τον ίδιο της τον εαυτό.
Μέσα της, όμως, σιγοκαίει μια φωτιά, που θα φουντώσει μόλις γνωρίσει τον Παύλο. Αυτός ο άντρας, ο οποίος σύντομα θα παντρευτεί την αδελφή του Αλέξανδρου, θα της ξυπνήσει πρωτόγνωρα συναισθήματα και την άσβεστη επιθυμία να πάρει για πρώτη φορά τη ζωή της στα χέρια της – με κίνδυνο να σκορπίσει αβάσταχτο πόνο γύρω της.
Τι θα επιλέξει τελικά η Ερατώ; Θα παραδοθεί στη μαγεία του έρωτα και της αγάπης ή θα συνεχίσει να ζει μια ζωή φοβισμένη και κενή από κάθε συναίσθημα και απόλαυση;

Αν σου αρέσει το genre κοινωνικό- συναισθηματικό, θα το λατρέψεις. Αν μυείσαι τώρα, θα ενθουσιαστείς.

2 ακόμα πρωτοεμφανιζόμενες συγγραφείς που πρέπει να διαβάσεις

Η ελληνική λογοτεχνία κρύβει διαμάντια συγγραφείς γένους θηλυκού. Κλασικές και ανερχόμενες πένες που κερδίζουν το στοίχημα με μυθιστορήματα που αξίζουν και διαβάζονται αχόρταγα, όπως πρέπει να καταναλώνεται ένα μυθιστόρημα. Παθιασμένα και συγκεντρωμένα. ΤοΎψιλον της Λύπης, της Άννας Παπαδάκη- Σωτηριάδη είναι μια τέτοια περίπτωση βιβλίου που επιβάλλεται να έχεις στο ράφι σου.

Το Ύψιλον της Λύπης
PSICHOGIOS.GR

Το Ύψιλον της Λύπης

Άννα Παπαδάκη- Σωτηριάδη
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

H Υπόθεση

Η Αριάδνη κόβει τους ομφάλιους λώρους της ζωής της, και από την πόλη μετακομίζει σε ένα νησί του Αιγαίου, ψάχνοντας να κρατηθεί από ό,τι θυμίζει τον άντρα που ερωτεύτηκε. Μπροστά της ανοίγεται ένας άγνωστος κόσμος, γεμάτος ναυτικές παραδόσεις του περασμένου αιώνα και πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια, ενώ θα έρθει αντιμέτωπη με ένα βαρύ μυστικό.

Κοίταζε ο μικρός Θεοδόσης τα πανιά να παίρνουνε σχήμα σιγά σιγά κι έβλεπε ένα άλλο πανί, χρώματος γαλανού, μεγάλο, τόσο που να μη χωρεί στη μικρή πλατεία, έβλεπε τους βιλιέρηδες να συνεννοούνται, να το μαζεύουν και να το μετακινούν στη μεγάλη πλατεία του Αγίου Δημητρίου, να το απλώνουν στο πλακόστρωτο και να γονατίζουν γύρω του όπως οι μαθητές στο σώμα του δασκάλου τους, κι όσοι περνούν να κοντοστέκονται και να λεν, τίνος είναι τούτα τα πανιά, είναι για το μπρίκι του καπετάν-Θεοδόση και τι χρώμα είναι τούτο, πού ξανακούστηκε πλεούμενο με γαλανά πανιά.

Διαβάζοντας την ιστορία που γεννήθηκε στο μυαλό της Άννας Παπαδάκη- Σωτηριάδη έχεις μπροστά σου μία ερωτική ιστορία που έχει όλα τα φόντα να γίνει τηλεοπτική σειρά. Θα το νιώσεις σελίδα προς σελίδα. Ένα αφήγημα με το ένα πόδι στο παρόν και το άλλο στο παρελθόν, μια Αριάδνη είναι που κρατεί τον μίτο και μας οδηγεί προς τη λύτρωση, ώστε να πάψει το ύψιλον της λύπης να γεμίζει με δάκρυ, αφού ένα είναι το χρέος που μας δόθηκε: Το φως.

Η Παπαδάκη είναι μία αξιόλογη συγγραφέας που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Κρήτη, τον τόπο που έχει γεννήσει μερικούς από τους πιο θρυλικούς και παθιασμένους έρωτες.

Όσο για τη Χριστίνα Μανιά, το δικό της απολαυστικό,Τσάι από Μέντα, έχει να σου αφηγηθεί ιστορίες για δυνατές γυναίκες, μπροστά από την εποχή τους, με φόντο την Τυνησία, ταξιδεύοντάς σε νοσταλγικά σε μέρη συναρπαστικά.

Τσάι από Μέντα
PSICHOGIOS.GR

Τσάι από Μέντα

Χριστίνα Μανιά
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η Υπόθεση

Δεκέμβριος του 1918. Ένα γράμμα από την Τυνησία θα φέρει τα πάνω κάτω σε μια οικογένεια στην Αθήνα. Ένα γράμμα καταλύτης, ένα ανήκουστο δίλημμα, δυσβάσταχτοι αποχωρισμοί, νέοι άρρηκτοι δεσμοί, μια μυστική συνταγή κι ένα χειροποίητο ασημένιο κρεμαστό χέρι της Φατίμα αποτελούν την αφετηρία μιας ιστορίας εκατό χρόνων.
Στην εξωτική Τυνησία, τη μεταπολεμική Αθήνα, στο κοσμοπολίτικο Παρίσι, στους ατελείωτους αμπελώνες της Βουργουνδίας και στους καταυλισμούς προσφύγων της Μαύρης Αφρικής, ξετυλίγεται η συναρπαστική ζωή πέντε γυναικών, από την προ-προγιαγιά Ελένη μέχρι την τρισέγγονή της Έλενα.
Γυναίκες δυνατές, μπροστά από την εποχή τους, που διεκδικούν τα θέλω τους και τη ζωή τους με πάθος, χωρίς συμβιβασμούς και πρέπει. Ερωτεύονται, πονάνε, αγαπούν, παλεύουν και κάθε φορά παίρνουν δύναμη η μία από την άλλη γύρω από ένα φλιτζάνι με τσάι από μέντα.

Το μυθιστόρημα της Μανιά μαρτυρά τη μεγάλη αγάπη της για τον κοσμοπολιτισμό και ειδικότερα τη γαλλική κουλτούρα και γραφή. Έχοντας σπουδάσει συγκριτική λογοτεχνία- με ειδίκευση στους στίχους και τα παραμύθια και με μεγάλη εμπειρία στη μετάφραση-, η Μανιά υπογράφει ένα δυνατό βιβλίο που το απολαμβάνεις σαν ένα παθιασμένο πεζοτράγουδο. Ίσως έχεις στη βιβλιοθήκη σου ένα από τα δικά της περίφημα Ημερολόγια Γένους Θηλυκού που εκδίδει από το 2013. Αν το όνομά της σού θυμίζει κάτι κι έχεις παιδί, ψάξε στα παραμύθια σας, έχει γράψει και από αυτά. Αν τη ρωτήσεις όμως, δηλώνει πρώτα απ’ όλα μια δεινή αναγνώστρια.

Τόσο η Χριστίνα Μανιά, όσο και η Άννα Παπαδάκη- Σωτηριάδη, αλλά και η αινιγματική Μαρία Μαρσέλου είναι γυναίκες συγγραφείς που έχουν έρθει για να μείνουν στο λογοτεχνικό στερέωμα. Περνώντας χρόνο παρέα με τις σκέψεις τους, θα το νιώσεις κι εσύ.