BUSINESS

4 φράσεις που δεν πρέπει να λες σε συνέντευξη για δουλειά

Pexels

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση του συνεντευξιαζόμενου, και 1 και 2 και 3 και 1013 φορές. Και σίγουρα έχουμε κάνει λάθη, έστω και άθελά μας.

Η εμπειρία σου έχει διδάξει τι μπορείς να βελτιώσεις την επόμενη φορά και πώς να διεκδικήσεις καλύτερα αυτά που χρειάζεσαι. Αν όχι, μην προβληματίζεσαι καθόλου. Οι ειδικοί σου εξηγούν ότι δεν είναι ότι λες τα λάθος πράγματα στη συνέντευξη για δουλειά, αλλά ότι ίσως δεν επιλέγεις τις κατάλληλες λέξεις.

Η ειδικός καριέρας Vicki Salemi μάς δίνει τις σωστές συμβουλές, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις άστοχες ερωτήσεις, διεκδικώντας παράλληλα αυτά που θέλουμε και έχουμε ανάγκη.

«Δεν έχω καμία ερώτηση»

Υπάρχει όντως περίπτωση να μην έχεις καμία απορία, να ξέρεις τα πάντα για τη συγκεκριμένη θέση και εταιρία. Αν όμως λες ότι δεν έχεις να πεις κάτι, δείχνεις ότι δεν ενδιαφέρεσαι ιδιαίτερα ή ότι έχεις πάει απροετοίμαστη. Συνεπώς, ας έχεις στο μυαλό σου 2-3 ερωτήσεις, είτε γενικού είτε ειδικού περιεχομένου, κι ας ξέρεις ήδη τις απαντήσεις.

«Ήταν απαίσιος ο προηγούμενος εργοδότης μου»

Μπορεί να έχεις δεινοπαθήσει στην προηγούμενη δουλειά σου (όπως οι περισσότεροι από εμάς), αλλά το να το διαλαλείς στην επόμενη πιθανή δουλειά, είναι μεγάλο φάουλ. Δείχνεις αντιεπαγγελματισμό και ξεκινάς με κακό τρόπο τη θητεία σου στην εταιρία. Αντ’ αυτού, μην πεις τίποτα κακό για κανέναν.

«Πόσα λεφτά θα μου δώσετε;»

Η ερώτηση που όλοι θέλουμε διακαώς να κάνουμε σε κάθε συνέντευξη. Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετοί που ενημερώνουν εξαρχής για τον μισθό, αλλά σίγουρα δεν είναι η πλειοψηφία. Αντί λοιπόν να το ρωτήσεις με τόσο ευθύ τρόπο, μπορείς να αναφέρεις τα λεφτά που παίρνεις στην τρέχουσα δουλειά σου ή πόσα θα ήθελες να παίρνεις στη συγκεκριμένη θέση.

«Πώς τα πήγα;»

Είναι απολύτως λογικό να θέλεις να μάθεις εκείνη τη στιγμή αν πήρες τη δουλειά. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρωτόκολλο σε αυτά τα πράγματα και θα πρέπει να κάνεις υπομονή. Αν καίγεσαι τόσο πολύ, μπορείς να κάνεις την εξής ερώτηση. «Ποια είναι τα επόμενα στάδια στη διαδικασία»; Έτσι θα ενημερωθείς για το πότε και πώς. Και μην αγχώνεσαι. Έκανες το καλύτερο που μπορούσες.

Exit mobile version