4 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να παραιτηθείς από τη δουλειά σου
- 1 ΣΕΠ 2022
Σκέφτεσαι να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, αλλά δεν είσαι σίγουρη. Μήπως είναι απλά μια απαιτητική περίοδος, ή όντως έχει έρθει η ώρα για μια επαγγελματική αλλαγή;
Καθώς η Μεγάλη Παραίτηση –οι εργαζόμενοι που παραιτούνται από τη δουλειά τους μαζικά– επιμένει, μπορεί να σκέφτεσαι να αφήσεις μια δουλειά που δεν είναι τέλεια. Αλλά ενώ το ξένο είναι πάντα πιο γλυκό, θα πρέπει να εξετάσεις σοβαρά την οικονομική σου κατάσταση και τα επαγγελματικά σου σχέδια, πριν κάνεις κίνηση.
Παρακάτω, θα βρεις μια σειρά από τους παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις πριν παραιτηθείς από τη δουλειά σου και ξεκινήσεις ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα σου.
Πότε να παραιτηθείς από τη δουλειά σου
Ίσως είναι καιρός να εγκαταλείψεις την παρούσα εργασία σου, εάν ισχύει κάποιο από τα παρακάτω:
Είσαι στο ίδιο σημείο για χρόνια
Εάν έχεις αγωνιστεί για χρόνια για να πάρεις προαγωγή, έχεις εκφράσει την επιθυμία σου για επαγγελματική εξέλιξη, ζήτησες αύξηση, αλλά κανείς δεν φαίνεται να σε ακούει και βρίσκεσαι κολλημένη στην ίδια θέση, μάλλον ήρθε η ώρα να προχωρήσεις. Ένας άλλος εργοδότης μπορεί να είναι σε θέση να σου παρέχει όλα τα παραπάνω ή τουλάχιστον κάποια από αυτά.
Ο εργοδότης σου δεν ενδιαφέρεται για τους στόχους σου
Εάν έχεις θέσει συγκεκριμένους στόχους για την επαγγελματική σου εξέλιξη και ζήτησες πρόσθετες ευθύνες και ευκαιρίες, αλλά ο προϊστάμενός σου σε «μπλοκάρει» συνεχώς, ίσως είναι καιρός να βρεις αλλού δουλειά.
Η δουλειά σου δεν σε εμπνέει
Οποιαδήποτε δουλειά μπορεί να γίνει κουραστική και βαρετά επαναλαμβανόμενη, από καιρό σε καιρό. Αν και η επανάληψη δεν σημαίνει απαραιτήτως πλήξη ή εξάντληση, μπορεί να σε οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια στην καριέρα σου. Εάν πιάνεις τακτικά τον εαυτό σου να μην έχει ίχνος δημιουργικότητας ή ενδιαφέροντος για ό,τι κάνεις, μια επαγγελματική αλλαγή στην πραγματικότητα, μόνο καλό μπορεί να σου κάνει.
Η εταιρεία ή ο κλάδος αντιμετωπίζει δυσκολίες
Δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Καταστάσεις όπως μια παρακμάζουσα βιομηχανία ή μια εταιρεία που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, είναι σαφή σημάδια για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και να αναζητήσεις ένα πιο σταθερό εργασιακό περιβάλλον.
Πότε ΔΕΝ πρέπει να παραιτηθείς από τη δουλειά σου
Το να αφήνεις μια δουλειά δεν είναι πάντα η σωστή κίνηση. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που δεν πρέπει να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου, ακόμα κι αν μπεις στον πειρασμό:
Δεν έχεις σχέδιο
Παρόλο που δεν χρειάζεται απαραιτήτως να έχει βρει ήδη μια νέα δουλειά πριν παραιτηθείς, χρειάζεσαι ένα σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει. Για παράδειγμα, να ξέρεις με σαφήνεια πότε και πώς θα βρεις νέα δουλειά. Θα πρέπει επίσης να υπολογίσεις πώς θα καλύψεις τα έξοδά σου, στο μεταξύ διάστημα.
Δεν έχεις καμία αποταμίευση
Εάν η παραίτηση θα σε άφηνε άνεργη και χωρίς χρήματα στην άκρη, ίσως ακόμα θα πρέπει να περιμένεις.
Απλώς αντιμετωπίζεις δυσκολίες
Το να εργάζεσαι για μια μικρή ή αναπτυσσόμενη επιχείρηση, σημαίνει συχνά αλλαγές και δυσκολίες. Πιο ήρεμοι καιροί θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αρκετούς ταραχώδεις μήνες. Προσπάθησε να προσδιορίσεις εάν βρίσκεσαι απλώς σε μια ασυνήθιστα δύσκολη περίοδο ή εάν η δουλειά, είναι εγγενώς υπερβολική για εσένα.
Κυνηγάς μόνο χρήματα
Μια υψηλότερα αμειβόμενη εργασία μπορεί να έχει το κόστος στην ψυχική σου υγεία ή στην ισορροπία, μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τι γίνεται αν θα πρέπει να εργάζεσαι 60 ώρες την εβδομάδα εν μέσω υπερβολικού στρες στον χώρο εργασίας; Αυτό, μπορεί να μην αξίζει έναν παχυλό μισθό. Η τρέχουσα εργασία σου, μπορεί να σου ταιριάζει συνολικά καλύτερα, απλά να μην το έχεις συνειδητοποιήσει.
Δεν ακούς τη λογική
Σε συναισθηματικές στιγμές, μπορεί να αισθάνεσαι αρκετά θυμωμένη και να θέλεις να τα παρατήσεις. Αλλά αυτό δεν είναι μια λογική απόφαση. Μια παραίτηση επίσης, δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο και μόνο στο ότι βρήκες άδικη μια αξιολόγηση απόδοσης. Αν κατά κύριο λόγο, σου αρέσει αυτό που κάνεις και ξέρεις ότι είσαι καλή σε αυτό, μείνε όπως είσαι..
Η παραίτηση χαλάει την εικόνα του βιογραφικού σου
Το να αφήσεις μια δουλειά πριν κλείσεις 1 χρόνο, φαίνεται σχεδόν πάντα κακό στο βιογραφικό σου. Τα καλά βιογραφικά δεν συμπεριλαμβάνουν μεγάλα χρονικά διαστήματα, από δουλειά σε δουλειά. Ίσως αξίζει τον κόπο να περιμένεις και να ψάξεις για μια νέα δουλειά, όταν το βιογραφικό σου, γίνει πιο δυνατό.
Μπορείς να έχεις τις αλλαγές που θέλεις
Μερικές φορές ακόμα και αν δεν το πιστεύεις, μπορείς να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιώσεις τις συνθήκες εργασίας σου. Μίλησε με τους προϊσταμένους σου για τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στη δουλειά, τον μισθό, τους πελάτες κ.λπ. Στη συνέχεια, ρώτησε τι μπορεί να αλλάξει η εταιρεία για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά. Το να κάνεις αλλαγές σε ένα μέρος που σε σέβονται ήδη, είναι πιο διαχειρίσιμο από το να τις αναζητήσεις σε μια νέα θέση, που δεν θα έχεις καμία επιρροή.
Δεν έχεις ζητήσει ακόμα όσα θέλεις να αλλάξεις
Μια εταιρεία που σε εκτιμά, μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά σου, αλλά θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις με τα κατάλληλα άτομα. Για παράδειγμα, εάν είσαι έτοιμη να τα παραιτηθείς επειδή τα έξοδα μετακίνησής σου, σε επιβαρύνουν οικονομικά, μπορείς να ζητήσεις μερική απασχόληση εξ αποστάσεως. Δεν θα ξέρεις τι είναι δυνατό και τι όχι, εάν πρώτα δεν ρωτήσεις.