BUSINESS

4 συμβουλές καριέρας αν δεν θες η δουλειά να είναι η ζωή σου

Pexels

Οι συμβουλές καριέρας ως είδος, είναι σχεδόν μοιραία ελαττωματικές. Η πιο απλή συμβουλή, είναι σχεδόν πάντα πολύ προσωπική, για να είναι ευρέως εφαρμόσιμη. Οι προσωπικές εμπειρίες, δεν είναι συμβουλές. Δεδομένου δε, του πόσο λίγο κατανοούν οι περισσότεροι τον εαυτό τους, δεν ξέρουμε καν πόσο εύστοχες μπορεί να είναι.

Ωστόσο, στην εποχή του quiet quitting και των memes «κανείς δεν θέλει να δουλέψει», οι περισσότερες σύγχρονες συμβουλές καριέρας, είναι περισσότερο σαν συμβουλές κατά της καριέρας. Το να πεις στην Gen-Z ότι μια ικανοποιητική καριέρα είναι αναγκαίο κακό μέχρι να διαλυθεί ο καπιταλισμός, είναι εξίσου χρήσιμο με το να πεις σε κάποιον που ψάχνει τουαλέτα, ότι δεν θα βρει πραγματική ανακούφιση, μέχρι να έρθει το τέλος της ανθρωπότητας.

Σε αυτή την ταλαντευόμενη, οικονομική στιγμή, ορισμένες συμβουλές καριέρας μπορεί να είναι οριακά χρήσιμες. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζεις την εργασία ως μέρος της ζωής σου και ως κάτι που της δίνει το μόνο νόημα, δεν είσαι μόνη.

4 συμβουλές καριέρας αν δεν θες η δουλειά να είναι η ζωή σου Pexels

1. Η καριέρα σου ΔΕΝ είναι η ζωή σου

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, 80.000 Hours, μια τυπική καριέρα, είναι περίπου 80.000 ώρες εργασίας. Ο αριθμός μπορεί να σου φαίνεται μεγάλος, ωστόσο, η ζωή είναι αρκετά μεγαλύτερη. Ο μέσος άνθρωπος ζει για λίγο περισσότερες από 4.000 εβδομάδες. Για 3.000 εβδομάδες μένει ξύπνιος. Κάνοντας τα βασικά μαθηματικά, ανακαλύπτουμε ότι η μέση καριέρα, ισοδυναμεί περίπου με 480 άγρυπνες εβδομάδες εργασίας. Με λίγα περισσότερα μαθηματικά, προκύπτει ότι για κάθε ώρα εργασίας, αντιστοιχούν άλλες 5 ώρες εκτός εργασίας.

Με λίγα λόγια, η καριέρα, είναι ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή, για να μην το πάρεις στα σοβαρά. Αλλά ταυτόχρονα, είναι και ένα πολύ μικρό πράγμα για να το πάρεις υπερβολικά πολύ σοβαρά. Η δουλειά σου είναι μόλις το 1/6 της ύπαρξής σου. Η καριέρα σου δεν είναι η ζωή σου. Συμπεριφέρσου αναλόγως.

2. Explore vs exploit

Οι άνθρωποι που αλλάζουν δουλειά πιο συχνά στην αρχή τη καριέρας τους, τείνουν να έχουν υψηλότερους μισθούς στα πρώτα χρόνια της εργασίας τους. Η αναζήτηση εργασίας, συσχετίζεται στην πραγματικότητα με υψηλότερα εισοδήματα, επειδή οι εργαζόμενοι αναζητούν καλύτερους οικονομικούς όρους. Πότε όμως σταματάς να κυνηγάς ευκαιρίες και πότε συνειδητοποιείς ότι πρέπει να εκμεταλλευτείς, όσα έχεις δομήσει επαγγελματικά;

Ο οικονομολόγος του Northwestern University, Dashun Wang, σε ανάλυση της σταδιοδρομίας επιστημόνων και καλλιτεχνών, διαπίστωσε ότι οι πιο πετυχημένες επαγγελματικοί περίοδοι, έτειναν να είναι διαστήματα σκληρής εργασίας, μετά από διάστημα επαγγελματικού πειραματισμού. Αυτό ονομάζεται μερικές φορές η ακολουθία “explore-exploit”. Η ιδέα είναι ότι πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι είναι σαν καλοί ανιχνευτές πετρελαίου: Ξοδεύουν πολύ χρόνο ψάχνοντας για τον χώρο τους και όταν βρουν τη σωστή θέση, μένουν σε αυτή.

Η καριέρα δεν είναι μια απλή γραμμική εξέλιξη επαγγελματικών τίτλων, ούτε μονοδιάστατη. Ίσως είναι καλύτερα να φανταστείς τη δική σου, να κινείται ανάμεσα στην εξερεύνηση ιδεών, δεξιοτήτων, καθηκόντων και δεσμεύσεων.

 

3. Μην κάνεις τη δουλειά που θέλεις να λες στους άλλους ότι κάνεις

Η δουλειά σου δεν είναι μια σειρά λέξεων σε ένα προφίλ στο LinkedIn. Είναι μια σειρά από στιγμές στον κόσμο. Και αν δεν απολαμβάνεις αυτές τις στιγμές, καμία προαγωγή και καμία αύξηση, δεν θα διαλύσει τη δυστυχία σου. Μην αναλαμβάνεις μια δουλειά, απλά και μόνο για να μπορείς να μιλάς στον κοινωνικό σου περίγυρο για μερικά λεπτά το μήνα. Κάνε τη δουλειά που θέλεις να κάνεις, χωρίς να σκέφτεσαι πότε θα σχολάσεις.

4. Να είσαι απόλυτα ειλικρινής σχετικά με τις αξίες σου

Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική επιτυχία για σένα στα αλήθεια; Μερικοί άνθρωποι έχουν φιλοδοξίες για την καριέρα τους και αντιμετωπίζουν την σκληρή δουλειά ως ύψιστη αρετή. Άλλοι πάλι, δεν έχουν καμία επαγγελματική φιλοδοξία και αντιμετωπίζουν την εργασία ως κάτι πιο κοντά σε μια καπιταλιστική αμαρτία. Και τα δύο σεβαστά. Το σημαντικό είναι οι άνθρωποι να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους, για τις αξίες και τις φιλοδοξίες τους.

Όσοι εργάζονται σκληρά αγαπώντας αυτό που κάνουν, δεν το αλλάζουν με τίποτα, ανεξάρτητα με την σύγχρονη πεποίθηση ότι η σκληρή δουλειά ισοδυναμεί με ένα είδος ψεύτικης συνείδησης ή ότι η κουλτούρα του hustle είναι για ανόητους.