BUSINESS

5 έξυπνες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε αυτόν που σου παίρνει συνέντευξη για δουλειά

UNSPLASH

Ας ανοίξουμε το κεφάλαιο συνέντευξη για νέα δουλειά. Σε γενικές γραμμές, είναι μία διαδικασία που μπορεί να γίνει μεγάλη πηγή άγχους για εσένα, ειδικά αν διανύεις μακρά περίοδο αναζήτησης δουλειάς. Ο ανταγωνισμός εκεί έξω είναι μεγάλος, αυτό είναι αλήθεια. Και είναι κάτι που δεν βρίσκεται στον έλεγχό σου.

Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις από τη δική σου πλευρά, είναι κάποιες απαραίτητες ερωτήσεις. Και θα το κάνεις για τρεις λόγους. Πρώτον, για να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου και να μειώσεις το όποιο άγχος έχεις για τη συνέντευξη. Δεύτερον, για να δείξεις στον πιθανό εργοδότη σου ότι σε ενδιαφέρει η δουλειά. Και τρίτον, για να λάβεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι ώστε να έχεις μία ολοκληρωμένη άποψη για το μελλοντικό εργασιακό σου περιβάλλον. Όταν μπαίνεις σωστά προετοιμασμένος σε έναν χώρο, ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, υπάρχει συνήθως αυτό το σημείο στο οποίο ερωτάσαι για το αν έχεις να κάνεις κάποια ερώτηση. Κάποιοι απαντούν «όχι, έχω καλυφθεί». Κάποιοι όμως ξέρουν τη σημασία του να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις, ανάλογα με τη θέση που διεκδικείς. Και αυτές είναι οι πιο σημαντικές ερωτήσεις που θα βοηθήσουν και εσένα αλλά και τον (πιθανό) εργοδότη σου.

Για το άτομο που αντικαθιστάς

Μπορεί να έχει δημιουργηθεί μία νέα θέση την οποία καλείσαι να καλύψεις. Το σύνηθες όμως είναι να αντικαθιστάς έναν άνθρωπο που φεύγει. Μπορείς να μάθεις στη συνέντευξη για το πόσο καιρό ήταν σε αυτήν τη θέση και τους λόγους για τους οποίους φεύγει. Σου δίνει μία εικόνα για το αν αυτή η θέση «χηρεύει» γρήγορα και για το αν ο προϊστάμενος είναι συνεργάσιμος ή όχι.

Για την ομάδα

Προφανώς και δεν θα ζητήσεις βιογραφικό για κάθε άτομο ξεχωριστά. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις εκ των προτέρων από πόσα άτομα αποτελείται μία ομάδα. Με ποιον θα χρειαστεί να συνεργάζεσαι περισσότερο. Είστε κοντά ηλικιακά; Ανήκετε όλοι στο ίδιο φύλο ή υπάρχει mix; Δεν είναι ότι αλλάζει την απόφασή σου, αλλά σε βοηθά να μπεις στο κλίμα.

Για τον μισθό

Το θέμα ταμπού που δεν αγγίζεται συνήθως. Στην Ελλάδα τουλάχιστον. Περνάς από συνέντευξη και υπάρχει πιθανότητα να μη μάθεις για το οικονομικό κομμάτι, εκτός αν προσληφθείς. Ο μισθός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον αναζητάς δουλειά. Επομένως, αν δεν αναφερθεί στην πρώτη συνέντευξη, κάν’ το εσύ. Δεν είσαι υποχρεωμένη να αποκαλύψεις πόσα παίρνεις στη δουλειά που ήδη είσαι. Υποχρεούται όμως ο εργοδότης να σου πει ποιος είναι ο μισθός που θα λάβεις.

Για το όραμα της εταιρίας

Εδώ υπάρχει μία μικρή πονηριά. Όταν ρωτάς για την εταιρία και τα projects της, δείχνεις ότι πηγαίνεις στη συνέντευξη διαβασμένη και έχεις αφιερώσει χρόνο για να μάθεις βασικές πληροφορίες. Επίσης, δείχνει ότι είσαι ένας άνθρωπος που δεν εφησυχάζει και μπορεί να λειτουργήσει ομαδικά. Και έτσι μαθαίνεις και για το αν υπάρχουν περιθώρια ανέλιξης.

Για αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο σε μία δουλειά

Όλοι έχουμε κάτι που θεωρούμε σημαντικό και θέλουμε να το έχουμε σε μία δουλειά. Για εσένα μπορεί να είναι το ωράριο. Ή για το αν θα απασχολείσαι εκτός ωραρίου (πράγμα που συμβαίνει πολύ συχνά). Για το αν υπάρχει ένταση. Αν υπάρχει σεβασμός απέναντι στη διαφορετικότητα και πλήρης αποδοχή, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικότητας, θρησκείας ή εθνικότητας. Όλοι έχουμε ένα ευαίσθητο σημείο, και ιδανικά θα ήταν καλό να γνωρίζεις για αυτό προτού κάνεις ένα νέο ξεκίνημα σε μία δουλειά.

Exit mobile version