ΚΑΡΙΕΡΑ

5 συμβουλές για να ανακοινώσεις στη δουλειά ότι είσαι έγκυος

Pexels

Ένα από τα διασκεδαστικά μέρη μιας εγκυμοσύνης, είναι η διάδοση των ευχάριστων νέων. Ωστόσο, ενώ στην κολλητή σου μπορείς να ανακοινώσεις ότι είσαι έγκυος, χρησιμοποιώντας ένα GIF και τρεις ντουζίνες emoji, η ανακοίνωση στα άτομα με τα οποία συνεργάζεσαι, απαιτεί διαφορετικό χειρισμό.

Είτε είσαι το αφεντικό, είτε μόλις ξεκίνησες σε μια νέα εταιρεία, παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ανακοινώσεις την εγκυμοσύνη σου στη δουλειά.

Προσπάθησε να κρατήσεις τα ευχάριστα νέα για τον εαυτό σου τις πρώτες 12 εβδομάδες

συμβουλές για να ανακοινώσεις στη δουλειά ότι είσαι έγκυος

Η πραγματικότητα είναι ότι το 10 με 20% κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή. Μέχρι τη 12η εβδομάδα αυτός ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά. Εξ ου και η αναμονή 12 εβδομάδων για να μοιραστείς το υπερηχογράφημα στα social. Στη συνέχεια, φρόντισε να ενημερώσεις τους συναδέλφους σου, μιλώντας πρόσωπο με πρόσωπο στο γραφείο. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να είναι αναγκαίο να ενημερώσεις για την εγκυμοσύνη σου έναν  ανώτερο ή έναν συνάδελφο, ειδικά εάν αντιμετωπίζεις σοβαρές πρωινές ναυτίες ή άλλες καταστάσεις υγείας που επηρεάζουν την παρουσία ή την απόδοσή σου. Αλλά αν αποφασίσεις να κρατήσει τα νέα για τον εαυτό σου, δεν είναι πρόβλημα. Αν περιμένεις για μία προαγωγή ή θωρείς ότι οι εργοδότες σου, μπορεί να είναι λιγότερο υποστηρικτικοί, απέναντι στην εγκυμοσύνη σου, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ενημερωθείς σχετικά με τα δικαιώματά σου και περίμενε έως ότου νιώσεις άνετα να κάνεις την ανακοίνωσή σου.

Ανακοίνωσε ότι είσαι έγκυος πρώτα στους άμεσους συνεργάτες σου στη δουλειά

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο διευθυντής ή το αφεντικό σου ή, αν βρίσκεστε στην κορυφή μιας εταιρείας, ο άμεσος υφιστάμενος ή το δεξί σου χέρι. Προτίμησε να μοιραστείς τα νέα, πρόσωπο με πρόσωπο, προγραμματίζοντας μια συνάντηση αντί να κάνεις έκπληξη στο γραφείο. Και παρά το πόσο στενή είναι η σχέση σας, κράτα την ανακοίνωση σύντομη και επαγγελματική. Οι επαγγελματικές αντιδράσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν, γι’ αυτό απλά μοιράσου τα νέα με θετικό τρόπο και υποσχέσου ότι θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια άδειας μητρότητας.

Μίλα με το HR για να μάθεις τα δεδομένα

Προγραμμάτισε μια συνάντηση με έναν εκπρόσωπο από το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας σου, για να ενημερωθείς σχετικά με το τι ακριβώς παρέχει και τι όχι. Αλλά μην πας αδιάβαστη. Φροντίστε να ενημερωθείς για τα δικαιώματα σου και τις υποχρεώσεις του εργοδότη σου, επειδή ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, η «ποινή της μητρότητας» είναι πραγματική.

Ανακοίνωσε ότι είσαι έγκυος και στους υπόλοιπους στη δουλειά

Αφού ενημερώσεις το αφεντικό και το ανθρώπινο δυναμικό, μην περιμένεις περισσότερες από μερικές ημέρες για να ενημερώσεις και τους υπόλοιπους στη δουλειά. Φυσικά δεν χρειάζεται ειδική σύσκεψη για κάτι τέτοιο. Εάν πολλοί εργάζονται εξ αποστάσεως, ένα email δεν είναι ένα τρομερό faux-pas, αλλά με αυτού του είδους τις ειδήσεις, πάντα είναι καλύτερο το από κοντά. Και πάλι, να θυμάσαι ότι αυτό δεν είναι ένα baby shower party. Κράτα το ύφος σου εξαιρετικά επαγγελματικό και μοιράσου μόνο τις βασικές πληροφορίες.

Μην αγχώνεσαι για την άδεια μητρότητας

Θα μάθεις πολλά για το τι χρειάζεται το σώμα σου και το μωρό σου τους επόμενους μήνες, επομένως μην δεσμευτείς σε ένα πρόγραμμα άδειας μητρότητας, πολύ νωρίς. Απλώς σκέψου πράγματα όπως ιατρικές εξετάσεις και τυχόν άμεσες ανάγκες, που μπορεί να υπάρχουν. Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου σου φρόντισε, ωστόσο, να έχεις ένα χρονικό πλάνο έτοιμο για εφαρμογή. Το 11,4% των κυήσεων καταλήγουν με πρόωρους τοκετούς. Το να νιώθεις κατάλληλα προετοιμασμένη και όσον αφορά τα επαγγελματικά σου, θα σε γλιτώσει από περιττό άγχος. Γι’ αυτό υπολόγισε τι χρόνο χρειάζεσαι και μην φοβάσαι ή μην νιώθεις ενοχές να τον ζητήσεις.

Exit mobile version