ΚΑΡΙΕΡΑ

5 τρόποι να αποδίδεις στη δουλειά (και να μην πάθεις burnout)

unsplash

Η δουλειά μπορεί να γίνει πιο απρόβλεπτη κι από τον ερχομό της περιόδου σου. Υπάρχουν περίοδοι που τα πράγματα είναι σχετικά χαλαρά. Αλλά υπάρχουν και οι φάσεις που δεν προλαβαίνεις να πας προς νερού σου. Όσο για το μεσημεριανό; Το τρως πάνω από το πληκτρολόγιο ενώ απαντάς στα mails σου. Και δυστυχώς δεν είναι ότι έχεις και πολλές επιλογές.

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει προτεραιότητά σου είναι το πώς θα παραμείνεις αποδοτική. Αλλά κυρίως πώς θα καταφέρεις να γυρνάς στο σπίτι σου μία φυσιολογική ώρα, χωρίς να παίρνεις μαζί έξτρα δουλειά. Σου έχουμε τα 5 tips που θα βοηθήσουν κάπως την κατάσταση.

Λίστα για τη δουλειά (από την προηγούμενη μέρα)

Χαρτογράφησε την επόμενη μέρα με μία μικρή λίστα. Όσο οργανωτικό μυαλό και αν έχεις, όλο και κάτι θα σου ξεφύγει. Ανοίγεις το mail σου και χάνεσαι στις νέες υποχρεώσεις. Θα ξεκινήσεις τη μέρα σου με πιο καθαρό μυαλό και θα ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Μπορείς να τη φτιάξεις από το πρηγούμενο βράδυ ή λίγο πριν φύγεις από τη δουλειά.

Σκέψου ρεαλιστικά

Κάθε δουλειά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά κοινό παρονομαστή. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα σε μία ημέρα. Ο κανόνας “1-3-5” λέει το εξής: Μπορεί να πετύχεις 1 μεγάλο πράγμα, 3 μεσαία και 5 μικρά. Το τι είναι μεγάλο και τι όχι, θα το κρίνεις εσύ, με βάση τη δουλειά που κάνεις. Αυτοί οι αριθμοί όμως είναι βοηθητικοί για τη λίστα που λέγαμε.

Μακριά από ό,τι σου αποσπά την προσοχή στη δουλειά

Ξέρω ότι αυτό δεν είναι πάντα ρεαλιστικό, αλλά μπορείς να απομακρυνθείς από αυτά που σε εμποδίζουν να δουλέψεις. Αν, για παράδειγμα, δουλεύεις πάνω σε κάτι μεγάλο, μπορείς να κλείσεις το wi-fi του κινητού σου και να μη βομβαρδίζεσαι από mails. Αν μπορείς να δουλέψεις και σε κάποιον ήσυχο χώρο, ακόμα καλύτερα.

Να ξέρεις τα επίπεδα ενέργειάς σου

Αντικειμενικά, δεν έχουμε όλοι τους ίδιους χρόνους στη δουλειά. Άλλος είναι αποδοτικός νωρίς το πρωί. Άλλος είναι στο peak του το μεσημέρι. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξέρεις πότε είναι προτιμότερο να κάνεις τα πιο «βαριά». Έτσι θα είσαι και παραγωγική και δε θα κουράζεσαι τόσο εύκολα.

Θέσε τα όριά σου

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της αγένειας και του να θέσεις τα όριά σου. Εάν κάνεις κάτι σημαντικό και η συνάδελφος έχει όρεξη για κουβεντούλα, εξήγησε ότι δεν έχεις χρόνο και ζήτησέ της να επανέλθει μετά. Εάν νιώθεις ότι φορτώνεσαι με δουλειά, εξήγησε τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα (η λίστα ας πούμε) και μη φτάσεις στο σύνδρομο burnout.

Exit mobile version