6 tips για ξένοιαστο δημόσιο θηλασμό
- 11 ΦΕΒ 2016
Με αφορμή τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, διαβάσαμε και ακούσαμε πολλά για τον θηλασμό ευρύτερα. Tι όμως ισχύει και τι είναι μύθος; Ζητήσαμε από τη Σήλια Γιάκα να μας διαφωτίσει, μιας και εκείνη ασχολείται στενά με το θέμα μέσα από την ομάδα υποστήριξης θηλασμού και μητρότητας Αττικής. Παράλληλα, μοιράστηκε μαζί μας μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για νέες μαμάδες, σχετικά με το πως να θηλάζουν πιο άνετα όπου κι αν βρίσκονται. Διάβασε το άρθρο της παρακάτω.
Ο θηλασμός δεν υπακούει σε ωράρια, αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό μπορεί να θηλάσει οποιαδήποτε ώρα και στιγμή και για όση ώρα επιθυμεί. Το αποτέλεσμα είναι η μαμά να μην μπορεί να προγραμματίσει και να γνωρίζει από πριν το πότε θα ξαναζητήσει να θηλάσει το μωρό της. Σε περίπτωση που θέλει να βγει βόλτα χωρίς το μωρό μπορεί φυσικά να αντλήσει το γάλα της και να το αφήσει, αλλά αυτή η επιλογή που έχει, δεν την υποχρεώνει να αφήσει το μωρό της σπίτι!
Μια άλλη άποψη που ακούγεται συχνά είναι ότι “ο θηλασμός είναι μια ιερή στιγμή’”, κάτι που επίσης δεν ισχύει. Καταρχήν ο θηλασμός δεν διαρκεί για μια στιγμή!
Ο θηλασμός κρατάει αρκετές ώρες, ιδίως όταν το μωρό είναι νεογέννητο και μπορεί να θηλάζει 18 ώρες το 24ωρό! Αλλά και στην συνέχεια ένα μωρό θηλάζει κατά μέσο όρο ανά μιάμιση ώρα. Ο θηλασμός, λοιπόν, είναι η καθημερινότητα της μαμάς και ενός μωρού που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε ώρα και στιγμή. Η μητέρα που θηλάζει μπορεί ταυτόχρονα να κάνει πολλά πράγματα! Μπορεί να δουλεύει, να τρώει, να διαβάζει κλπ. Και σίγουρα η μητρότητα δεν είναι τιμωρία που θα πρέπει να την περιορίζει!
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού και συνέχισή του για 2 χρόνια ή και περισσότερο, παράλληλα με στερεές τροφές. Μια μητέρα, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να περιορίσει την κοινωνική ζωή της επειδή επιθυμεί να θηλάσει για 6 μήνες, 1 χρόνο ή περισσότερο.
Μην ξεχνάμε ότι ο θηλασμός δεν αποτελεί μόνο τροφή αλλά καλύπτει πολλές ανάγκες του παιδιού!
Έτσι, ακόμα κι αν το παιδί τρώει στερεές η μητέρα δεν μπορεί και πάλι να γνωρίζει πότε θα ζητήσει να θηλάσει το μωρό της. Καθώς ακόμα και αν έχει φάει ένα γεύμα, το μωρό μπορεί να ζητήσει το στήθος της μαμάς για να χαλαρώσει, να νανουριστεί ή ακόμα και να ανακουφιστεί από κάποιον πόνο (π.χ. οδοντοφυΐα).
Εφόσον η μαμά επιθυμεί να βγαίνει βόλτα με το μωρό της μπορεί να θηλάσει οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή και κανείς δεν μπορεί να της το απαγορέψει!
Tips για μαμάδες
Για όσες μαμάδες δεν είναι εξοικειωμένες με τον θηλασμό έξω από το σπίτι, μπορούν να δοκιμάσουν κάποια “μυστικά” που θα τις βοηθήσουν να μην περιορίζουν την κοινωνική τους ζωή.
– Η μαμά μπορεί να έχει μαζί της κάποιο σεντονάκι, φουλάρι, κασκόλ, εσάρπα ή παρεό με το οποίο μπορεί να καλύψει το στήθος της. Κάτω από την τιράντα του σουτιέν μπορείτε να στερεώσετε το ύφασμα και με το χέρι σας να δημιουργήσετε μια ‘’τέντα’’.
– Μπορείτε να φορέσετε από μέσα ένα φανελάκι/μπλουζάκι με ανοιχτό ντεκολτέ το οποίο θα βάλετε μέσα από το παντελόνι σας, ώστε να μην ανεβαίνει. Από πάνω μπορείτε να βάλετε όποια μπλούζα επιθυμείτε, ακόμα και ζιβάγκο. Την ώρα που θα θέλει το μωρό να θηλάσει απλά σηκώνετε την από πάνω μπλούζα, κατεβάζετε το φανελάκι και δεν φαίνεται τίποτα απολύτως!
– Ένας άλλος τρόπος είναι το ring sling, ένας υφασμάτινος μάρσιππος με μεγάλη ‘’ουρά’’ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον κάλυψη.
-Ό,τι κι αν επιλέξετε μπορείτε να κάνετε μια πρόβα στο σπίτι πριν ξεκινήσετε.
-Μην ξεχνάτε ότι τα σουτιέν θηλασμού είναι πολύ βολικά και αποφύγετε τα σουτιέν με μπανέλες ή τα πολύ σφιχτά σουτιέν που μπορεί να τραυματίσουν το στήθος.
– Η επαφή με άλλες μητέρες που θηλάζουν βοηθάει πολλές φορές την μαμά να αισθάνεται πιο άνετα!
Η μητέρα που επιθυμεί να θηλάσει έρχεται αντιμέτωπη με αρκετές δυσκολίες οι οποίες προέρχονται κυρίως από λανθασμένες αντιλήψεις και οδηγίες που λαμβάνει από τον περίγυρό της. Συνήθως λοιπόν κάνει αγώνα για να τα καταφέρει και σε αυτόν τον αγώνα δεν χρειάζεται να μπαίνουν επιπλέον εμπόδια!