6+1 λάθη που μπορεί να κάνεις στην αναζήτηση εργασίας
- 6 ΦΕΒ 2023
Σε όποιο στάδιο της καριέρας σου κι αν βρίσκεσαι, η αναζήτηση εργασίας είναι σίγουρα ένα απαιτητικό πεδίο και παρά την προσπάθεια, το χρόνο και την προσοχή που αφιερώνεις στη διαδικασία, μπορεί να μην βλέπεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Διάβασε παρακάτω τα πιο συχνά λάθη που κάνουν ακόμα και τα πιο έμπειρα άτομα και απόφυγέ τα για να αποκτήσεις την καριέρα που ονειρεύεσαι!
1. Δεν διαβάζεις με προσοχή τις αγγελίες εργασίας
Αν ψάχνεις ενεργητικά για δουλειά είναι πιθανό να στέλνεις τακτικά βιογραφικά για θέσεις εργασίας και να μην δίνεις μεγάλη προσοχή στις αγγελίες που διαβάζεις, αξιολογώντας μόνο μερικά βασικά τους σημεία. Αυτό, όμως, ελλοχεύει τον κίνδυνο να χάσεις σημαντικές πληροφορίες τόσο για τη θέση, όσο και για τη διαδικασία αίτησης. Για παράδειγμα, είναι συχνό σε αγγελίες να ζητείται συνοδευτική επιστολή με συγκεκριμένα ερωτήματα και τρόπο αποστολής της. Αν δεν εντοπίσεις το σημείο αυτό και δεν στείλεις συστατική επιστολή ή αυτή δεν είναι σχετική με το ζητούμενο, η αίτησή σου είναι πιθανό θα απορριφθεί εξαρχής.
Παράλληλα, στην αγγελία αναφέρονται οι βασικότερες αρμοδιότητες και ικανότητες για τη θέση, τις οποίες μπορείς να μελετήσεις για να τις συνδέσεις με την τωρινή σου εμπειρία για την καλύτερη προετοιμασία σου σε πιθανή συνέντευξη.
Tip: Βρες λέξεις κλειδιά στις αρμοδιότητες και τα προσόντα που περιγράφονται στην αγγελία και δες αν μπορείς να τις προσθέσεις σε αντίστοιχα και συναφή σημεία του βιογραφικού σου.
2. Λάθη στο βιογραφικό
Το βιογραφικό είναι το σημαντικότερο στοιχείο στην αναζήτηση εργασίας, καθώς είναι η πρώτη γνωριμία με τους πιθανούς εργοδότες, άρα και η πρώτη εντύπωση που θα σχηματίσουν για σένα. Ένα βιογραφικό πρέπει να είναι επαγγελματικό και να έχει συνοπτικά, αλλά με σαφήνεια, όλες τις πληροφορίες του επαγγελματικού σου προφίλ. Παραπάνω αναφέραμε ένα tip για το πώς να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου στην εκάστοτε θέση, και σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλά λάθη που πρέπει να αποφύγεις στη σύνταξή του. Ένα από τα σημαντικότερα είναι τα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη: Όσο όμορφα και αν έχεις συνθέσει το βιογραφικό σου, τυχόν ορθογραφικά λάθη μπορεί να επισκιάσουν τη γενικότερα εικόνα του και να δημιουργήσουν δεύτερες σκέψεις στο άτομο που το αξιολογεί. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι το βιογραφικό είναι ένα πρώτο δείγμα των γραπτών σου ικανοτήτων και της προσοχής στη λεπτομέρεια που μπορείς να επιδείξεις.
Tip: Δώσε το βιογραφικό σου σε άτομα του περιβάλλοντός σου, που με καθαρή ματιά θα τους είναι πιο εύκολο να εντοπίσουν τυχόν τέτοια λάθη, και μην αμελήσεις να το έχεις μαζί σου στο WoT Career Fair όπου εξειδικευμένες trainers θα μπορέσουν να σου επισημάνουν σημεία που μπορείς να βελτιώσεις.
3. Μη στοχευμένη συνοδευτική επιστολή
Ναι, το ξέρουμε, η συνοδευτική επιστολή δεν είναι το πιο διασκεδαστικό κομμάτι σε μια αίτηση εργασίας, είναι όμως ένα από τα σημαντικότερα, ειδικά όταν ζητείται μαζί με το βιογραφικό. Είναι η ευκαιρία να εξηγήσεις σημαντικά σημεία του βιογραφικού σου, να δείξεις ότι αφιέρωσες χρόνο και προσπάθεια στην αίτησή σου και να ξεχωρίσεις από άλλα υποψήφια άτομα, ακόμα περισσότερο αν περάσεις σε επόμενο στάδιο αξιολόγησης. Μία απρόσωπη και τυποποιημένη επιστολή μέσα στις δεκάδες που διαβάζουν καθημερινά οι recruiters, θα περάσει απαρατήρητη και θα είναι μια χαμένη ευκαιρία στο να κερδίσεις μια ακόμη θετική εντύπωση. Φρόντισε, λοιπόν, να προσθέσεις στην επιστολή σου πληροφορίες για την εταιρεία και το λόγο που αποφάσισες να κάνεις αίτηση σε εκείνη για τη συγκεκριμένη θέση, καθώς και το πώς πιστεύεις ότι θα προσφέρεις στην ομάδα.
Tip: Κράτα το κείμενο σύντομο και περιεκτικό για να διευκολύνεις το άτομο που θα το διαβάσει, ώστε να κρατήσει έτσι τα βασικότερα σημεία που θα θέλεις να θυμάται!
4. Μη (προσεγμένη) παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Και με αυτό εννοούμε δύο πράγματα. Πρώτον, δεν έχεις προφίλ στο LinkedIn ή έχεις, αλλά δεν είναι ενημερωμένο και επαρκώς συμπληρωμένο. Μετά το βιογραφικό και τη συστατική επιστολή, το προφίλ σου στο LinkedIn είναι το αμέσως επόμενο στοιχείο που θα αναζητήσουν οι recruiters, και όσο πιο προσεγμένο είναι τόσο καλύτερη γνώμη θα σχηματίσουν για σένα. Μην ξεχνάς, επίσης, ότι πλέον οι recruiters χρησιμοποιούν το LinkedIn ως βασικό μέσο αναζήτησης και προσέγγισης υποψηφίων.
Το δεύτερο που εννοούμε με την παρουσία σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το προφίλ σου σε άλλες εφαρμογές όπως Facebook, Instagram, TikTok κά. Είναι πιθανό να πιστεύεις ότι οι εφαρμογές αυτές αφορούν μόνο την προσωπική σου ζωή και δεν έχουν σχέση με τις επαγγελματικές σου συνεργασίες. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όσο πιο κοντά φτάσεις στα τελευταία στάδια της επιλογής, τόσο πιο πιθανό είναι οι recruiters να αναζητήσουν το λογαριασμό σου στα μέσα αυτά για να σχηματίσουν μια πιο σφαιρική εικόνα για το προφίλ και τα ενδιαφέροντά σου. Φρόντισε, λοιπόν, να ελέγξεις κατά πόσο οι δημοσιεύσεις που κάνεις δημόσια στο προφίλ σου είναι κάτι που θα ήθελες να γνωρίζουν οι πιθανοί σου εργοδότες, και αν αυτές συνάδουν με την εικόνα που θα ήθελες να σχηματίσουν για σένα.
Tip: Πάρε ιδέες για το πώς να φτιάξεις το προφίλ σου στο LinkedIn από άλλα άτομα στο αντικείμενό σου που θαυμάζεις την πορεία τους.
5. Δεν χρησιμοποιείς το δίκτυό σου
Η δικτύωση είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη διαδικασία εύρεσης εργασίας, κάτι που πολλά άτομα παραλείπουν θεωρώντας ότι δεν έχουν το κατάλληλο δίκτυο ή τις δεξιότητες να δικτυωθούν αποτελεσματικά. Τα άτομα, όμως, που μπορούν να σε βοηθήσουν είναι πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις και είναι γύρω σου. Άτομα στο φιλικό σου περιβάλλον, συγγενείς, κάποιος γείτονας που έχει επαφή με τον κλάδο που σε ενδιαφέρει και όποιο άλλο άτομο συναστρέφεσαι, είναι επαφές που μπορείς να ενημερώσεις για την αναζήτησή σου και να σε έχουν υπόψιν, αν ακούσουν κάποιο άνοιγμα θέσης για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Επίσης, ιδανική ευκαιρία για δικτύωση είναι εκδηλώσεις σχετικές με τον κλάδο σου που μπορείς να κάνεις ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές γνωριμίες.
Tip: Αν νιώθεις ότι δεν έχεις τι να πεις όταν πρωτογνωρίζεις ένα καινούριο άτομο, μπορείς πάντα να κάνεις ερωτήσεις για εκείνη/ον και να ακούσεις τις απαντήσεις με γνήσιο ενδιαφέρον. Το Σάββατο 18/2, είναι μια καλή ευκαιρία να εξασκηθείς στο networking (αλλά και να πάρεις συμβουλές για αυτό), στο event του Women On Top!
6. Δεν έχεις διαβάσει για την εταιρεία
Και ναι, έχεις ακολουθήσει όλα τα παραπάνω βήματα, πήγαν όλα καλά και έχεις ραντεβού για την πρώτη συνέντευξη. Τα λάθη που μπορεί να αποφύγεις εδώ είναι πολλά, αλλά το να μην έχεις ενημερωθεί για το τι κάνει η εταιρεία και τα βασικά σημεία δραστηριότητάς της είναι ένα από τα συχνότερα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει την αρνητική εντύπωση ότι δεν έχεις ουσιαστικό ενδιαφέρον για την εταιρεία αυτή. Κάνε έρευνα για την ιστορία της, για τα προϊόντα/υπηρεσίες που προσφέρει, τις αξίες που πρεσβεύει και ενημερώσου για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις της. Έτσι θα είσαι σε ετοιμότητα για τη συχνή ερώτηση «Τι γνωρίζεις για την εταιρεία;» και θα κλέψεις τις εντυπώσεις!
Tip: Διάλεξε 1-2 σημεία από την έρευνά σου που σου έκαναν καλή εντύπωση και ανάφερέ τα με ένα θετικό σχόλιο ή κάνε μια διευκρινιστική ερώτηση σε κάτι που σου φάνηκε ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της μελέτης σου.
7. Πηγαίνεις με χαμηλή αυτοπεποίθηση στις συνεντεύξεις
Το να παρουσιάζεις τον εαυτό σου και να προσπαθείς να πείσεις ότι είσαι το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά είναι σίγουρα μια αγχωτική διαδικασία. Αυτό είναι πιθανόν να επηρεάσει την ενέργεια που θα φέρεις και συνεπώς τη θετική εικόνα που θα αφήσεις. Αφιέρωσε χρόνο στο να εξασκηθείς στις συχνές ερωτήσεις συνεντεύξεων και σε αυτές που νιώθεις ανασφάλεια, ώστε να μειώσεις σημαντικά το άγχος σου και να θυμάσαι να εστιάσεις στα θετικά σου στοιχεία, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθησή σου. Άλλωστε, για να βρίσκεσαι εκεί, μην ξεχνάς ότι έχεις ήδη καταφέρει ένα πολύ σημαντικό βήμα με την αξία σου!
Tip: Κατάγραψε σε ένα χαρτί τα θετικά σου στοιχεία, τις επιτυχίες σου και όλους τους λόγους που αυτή η ομάδα θα θέλει να σε έχει μαζί της και διάβαζέ τα κάθε φορά που νιώθεις ανασφάλεια.
Αυτά είναι μόνο κάποια από τα λάθη που μπορείς να αποφύγεις στην αναζήτηση εργασίας. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, να μιλήσεις με στελέχη του Ανθρώπινου Δυναμικού, να πάρεις προσωποποιημένες συμβουλές για τα επαγγελματικά σου σχέδια, να γνωρίσεις εταιρείες και να ενημερωθείς για την ισότητα στην αγορά εργασίας, κάνε την εγγραφή σου στο Women On Top Career Fair και έλα πιο κοντά στους επαγγελματικούς σου στόχους!
Μάθε περισσότερα και κάνε την εγγραφή σου εδώ.