ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

7 αλήθειες που δύσκολα λέγονται για την εγκυμοσύνη και την πρώτη φάση της μητρότητας

Μερικές αλήθειες πέρα από τα τυποποιημένα facts που συνηθίζονται να λέγονται γύρω από την εγκυμοσύνη και τις πρώτες μέρες σου ως μαμά. Από τη ζωή μου, τη ζωή σου και τη ζωή άλλων γυναικών βγαλμένες. Όχι θεωρίες, αλλά προσωπικά βιώματα.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι ανεξέλεγκτα πολλά. Και περίεργα

Αν ανήκεις σ’ εκείνη τη μερίδα γυναικών που μήνα με τον μήνα βλέπει μόνο μια κοιλιά να φουσκώνει και τίποτα άλλο, θα σου σφίξω το χέρι και θα σου επισημάνω πόσο πραγματικά τυχερή είσαι. Ναι, συμβαίνει κι αυτό. Εγκυμοσύνη χωρίς παρατράγουδα, μόνο με τα τυπικά. Μια αλλαγή στη διάθεση, μια ζαλάδα, μια καούρα ή και τίποτα απ’ όλα αυτά (από τι είστε φτιαγμένες, αλήθεια;)

Θα μου επιτρέψεις όμως να ασχοληθώ τώρα με τις υπόλοιπες κυρίες, που δεν είχαν ιδέα πως το μπούκωμα μπορεί να είναι σύμπτωμα του 1ου τριμήνου, αφού το ανοσοποιητικό αποδυναμώνεται. Ομοίως, κανείς δεν τους είχε προειδοποιήσει για εκείνη την ασταμάτητη φαγούρα στην κοιλιά ή σε όλο το σώμα- από το κεφάλι μέχρι τις πατούσες, συνοδεία καντήλων- γνωστό και ως νευροδερματίτιδα. Εξίσου άγνωστο που συμβαίνει, να γεμίσει το μούτρο σου με πανάδες.

Ότι η ευαίσθητη περιοχή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη όταν την ξυρίζεις ή όταν κάνεις σεξ, λόγω της αυξημένης αιμάτωσης, το ήξερες; Θα προσθέσω μερικά ακόμα. Μια δυσάρεστη, μεταλλική γεύση στο στόμα, κάτι κιρσούς που ίσως θυμηθούν να εμφανιστούν και γιατί όχι και λίγη ακμή. Η λίστα είναι ατέλειωτη. Επίσης με κάποια συμπτώματα ίσως κάνεις παρέα για αρκετό καιρό. Η περίφημη περιγεννητική περίοδος τυπικά έχει περιορισμένα χρονικά όρια, αλλά σύμφωνα με τη δερματολόγο μου, μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2 χρόνια. Ουαου.

Τα κολπικά υγρά κάνουν ασανσέρ

Εδώ συμβαίνει το εξής: ενώ στην εγκυμοσύνη τα κολπικά υγρά αυξάνουν αισθητά πολύ (άλλο ένα σύμπτωμα), μετά τον τοκετό και την περίοδο της λοχείας (δηλαδή μετά το πρώτο 40ήμερο) εξαφανίζονται. Σε κάποιες περιπτώσεις μιλάμε για πλήρη ξηρασία. Τα καλά νέα είναι ότι τα πράγματα κάποια στιγμή επιστρέφουν στη γνώριμη κανονικότητα- δηλαδή στην εποχή ακριβώς πριν ανοίξουν οι κάνουλες και τρέχεις για σερβιετάκι-. Αλλά θέλει λίγο χρόνο. Μέχρι να νιώσεις και πάλι όπως παλιά, κάντε φίλο σας το λιπαντικό.

Το σώμα αλλάζει στ’ αλήθεια

Αυτό προφανώς το γνωρίζεις από πριν, αλλά θεωρείς ότι η αλλαγή περιορίζεται κυρίως στην κοιλιά και το στήθος. Αυτό είναι σωστό, αλλά και οι υπόλοιπες αλλαγές, στη λεκάνη και ολούθε, δεν είναι καθόλου αμελητέες για τη μέση γυναίκα. Όλα αυτά είναι πολύ φυσιολογικά. Ναι, η λεκάνη ανοίγει (ακόμα κι αν δεν έχεις πάρει βάρος στα μπουτάκια). Επανέρχεται, το πότε, όμως, είναι πολύ σχετικό για την καθεμία. Η γυμναστική βοηθάει αρκετά να επανέλθεις, αλλά μέχρις ενός σημείου. Το σώμα θα πάρει μόνο του τον χρόνο που χρειάζεται για έρθει εκεί που ήταν.

Ο θηλασμός δεν αδυνατίζει απαραίτητα

Επίτρεψέ μου, αλλά κρίνοντας από την προσωπική μου εμπειρία κι από τις φίλες που έχουν θηλάσει, πρόκειται για μύθο. Τουλάχιστον στον βαθμό που το άκουγα μέχρι να το ζήσω, η ρήση «ο θηλασμός αδυνατίζει γιατί χάνεις 700/800/3000 θερμίδες τη μέρα» δεν ισχύει, δεν είναι κανόνας, πιο πολύ για εξαίρεση τον κόβω. Προκειμένου ν’ αντεπεξέλθει στον θηλασμό το σώμα κρατάει λίπος.

Επίσης ο οργανισμός προκειμένου να παράξει γάλα χρειάζεται σωστή διατροφή, το οποίο σημαίνει πως όσο θηλάζεις η αυστηρή δίαιτα δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Παράλληλα, ο μεταβολισμός κινείται σε πολύ χαμηλές συχνότητες λόγω της έλλειψης ύπνου και του στρες που δύσκολα δεν θα έχεις στην πρώτη φάση της μητρότητας. Σε καμία περίπτωση βέβαια, το αν αδυνατίζει ή αν παχαίνει δεν θα είναι το κίνητρο για να θηλάσεις ή όχι. Έχε όμως κατά νου ότι το πάνω μέρος του σώματός σου, το στήθος και τα χέρια, ίσως αργούν να επανέλθουν λόγω του θηλασμού. Αλλά αξίζει τον κόπο.

Η όρεξη για σεξ κάνει γιο-γιο

Για το topic «σεξ πριν και μετά τον τοκετό» έχω ακούσει τα πάντα. Για κάποιες γυναίκες το σεξ είναι κάτι που δεν συμβαίνει από την πρώτη μέρα της εγκυμοσύνης μέχρι και μήνες μετά τον τοκετό όχι γιατί έχουν κάτι οργανικό και δεν μπορούν, απλά γιατί δεν έχουν την επιθυμία. Άλλες θέλουν, αλλά δεν μπορεί ο σύντροφος (ο γνωστός ανεδαφικός φόβος- άρνηση που πιάνει κάποιους άνδρες και πιστεύουν πως το σεξ ενοχλεί το έμβρυο). Κάποιες πάλι έχουν αυξημένη όρεξη μέχρι και τον τοκετό, αλλά καθόλου μετά, για καιρό, ή το αντίστροφο.

Τι μαρτυρά αυτή η διάσταση απόψεων λοιπόν; ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η πρώτη εποχή της μητρότητας είναι συνθήκες ικανότατες για ν’ αλλάξουν την ερωτική ζωή του ζευγαριού. Στο χέρι του ζευγαριού είναι όμως να μην το επιτρέψει να συμβεί, ακόμα κι αν τα πράγματα βιώνονται κάπως πιο άβολα για ένα διάστημα. Κι όπως μου είπε κάποτε κι ένας γυναικολόγος σε μία σχετική συζήτηση, «τρώγοντας έρχεται η όρεξη».

Οι πρώτες 40 μέρες θα είναι όντως κάπως δύσκολες

Πρωτόγνωρες, τα έχω ξαναγράψει. Σπουδαίες επίσης, αλλά πραγματικά, ζόρικες, εν ολίγοις στιγμές αντιφατικές. Οι ορμόνες δεν βοηθούν, ο θηλασμός ενδεχομένως να μην σου βγει εύκολα, ίσως και καθόλου. Το σώμα παραμένει πρησμένο, ο ύπνος είναι λίγος, ο προσωπικός χρόνος ανύπαρκτος. Και πάνω απ’ όλα, αυτή η τεράστια αλλαγή. Ευτυχώς όλα αυτά περνάνε. Θέλει υπομονή και ψυχραιμία για να βρεις τα πατήματά σου σε όλα τα επίπεδα.

Τα έξτρα μαλλιά που βγήκαν, θα πέσουν

Στην εγκυμοσύνη μην το συζητάς, τα μαλλιά σου παίζουν σε διαφήμιση. Πλούσια, γερά, ασυνήθιστα πολλά. Να ‘ναι καλά ο σίδηρος κι όλα τα συμπληρώματα που παίρνεις. Κάποια στιγμή όμως, στο διάστημα μετά τον τοκετό, ίσως παρατηρήσεις μια έντονη τριχόπτωση. Δεν θα σου πω τούφες, μην τρομάξεις, αλλά και τούφες να δεις, μάντεψε: φυσιολογικό κι αυτό. Συμβουλέψου τον γιατρό σου. Ίσως χρειαστεί να συνεχίσεις τον σίδηρο. Στα καλά νέα μετά από λίγο καιρό θα σταματήσεις να μαδάς.