ΚΑΡΙΕΡΑ

7 καταστροφικές φράσεις που πρέπει να σταματήσεις να λες στη δουλειά

iStock

Στη σύγχρονη επαγγελματική ζωή η επικοινωνία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Όμως, κάποιες φορές, οι φράσεις που χρησιμοποιούμε χωρίς δεύτερη σκέψη μπορεί να βλάψουν την επαγγελματική μας εικόνα ή να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία μας.

Μερικές φράσεις φαίνεται να είναι αθώες, όμως η συχνή χρήση τους μπορεί να μας υπονομεύσει και να δημιουργήσει αρνητική εντύπωση στους συνεργάτες και τους προϊσταμένους μας. Βασισμένο σε ψυχολογικά δεδομένα, ας εξετάσουμε 7 καταστροφικές φράσεις που πρέπει να σταματήσεις να λες στη δουλειά.

1. «Δεν έχω χρόνο»

Αυτή η φράση μπορεί να δείχνει αδυναμία στη διαχείριση χρόνου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα σου στον επαγγελματικό χώρο. Σύμφωνα με ψυχολογικές έρευνες, η αναφορά στο «δεν έχω χρόνο» συχνά προκαλεί την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες ή ότι δεν έχουμε οργανωτική ικανότητα. Αντί να λες αυτή τη φράση στη δουλειά, δοκίμασε να πεις: «Θα το ενσωματώσω στο πρόγραμμα μου» ή «Ας βρούμε μια λύση για να το ολοκληρώσουμε εγκαίρως».

2. «Αυτό δεν είναι το δικό μου αντικείμενο»

7 φράσεις που πρέπει να σταματήσεις να λες στη δουλειά

Η αναφορά στο ότι κάτι δεν είναι το αντικείμενό σας μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι αποφεύγεις να αναλάβεις ευθύνες και δεν ενδιαφέρεσαι για το συνολικό καλό της ομάδας. Από ψυχολογική άποψη, τέτοιες φράσεις δείχνουν έλλειψη συνεργασίας και αφοσίωσης, χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την επιτυχία σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον. Μια πιο θετική προσέγγιση θα ήταν: «Ας βρω μια λύση ή να συνεργαστώ με κάποιον που έχει την κατάλληλη εμπειρία.»

3. «Είναι πολύ αργά για να αλλάξουμε κάτι»

Η αποδοχή της παρούσας κατάστασης και η απουσία διάθεσης για αλλαγή μπορεί να εκληφθεί ως έλλειψη προσαρμοστικότητας ή καινοτομίας. Ψυχολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά τέτοιες φράσεις, ενδέχεται να θεωρούν τον εαυτό τους ανίσχυρο απέναντι στις εξελίξεις και στις αλλαγές. Η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να πεις: «Ας εξετάσουμε τις δυνατότητες και πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε καλύτερα».

4. «Δεν είμαι σίγουρη-ος, αλλά…»

Η αβεβαιότητα στις επαγγελματικές συζητήσεις μπορεί να μειώσει την αξιοπιστία σου. Οι άνθρωποι που εκφράζουν αμφιβολίες συχνά, προκαλούν ανασφάλεια και στην ομάδα. Αντί να χρησιμοποιείς αυτή τη φράση, προτίμησε να πεις: «Ας διερευνήσουμε το θέμα και να βρούμε μια λύση». Αυτό δείχνει ότι είσαι πιο ανοιχτ@, αλλά και πρόθυμ@ να εξετάσεις νέες λύσεις.

5. «Δεν είναι δικό μου λάθος»

Όταν αποφεύγουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για λάθη ή αποτυχίες, δημιουργούμε μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας και την επαγγελματική μας ικανότητα.  Προτίμησε να πεις κάτι όπως: «Έχω εντοπίσει το πρόβλημα και προτείνω αυτή τη λύση». Κάτι που δείχνει ότι είσαι έτοιμ@ να μάθεις από τα λάθη σου και να αναλάβεις πρωτοβουλία.

6. «Δεν με ενδιαφέρει»

Η φράση αυτή δείχνει αδιαφορία και αποστασιοποίηση από το έργο και τις ομάδες με τις οποίες συνεργάζεσαι. Οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι η αδιαφορία στον επαγγελματικό χώρο, μπορεί να προκαλέσει αποξένωση και να μειώσει τη συνεργασία. Αντί να λες «Δεν με ενδιαφέρει», μπορείς να πεις: «Ας συζητήσουμε περισσότερο για το θέμα και να δούμε πώς μπορώ να βοηθήσω».

7. «Είναι δύσκολο να το κάνω»

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή η αρνητική σκέψη μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι δεν είσαι ικαν@ να αναλάβεις προκλήσεις. Η ψυχολογία της αποφυγής, αποδεικνύει ότι η συνεχής αναφορά σε δυσκολίες ενδέχεται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα και την επαγγελματική εικόνα σου. Αντί για αυτή τη φράση στη δουλειά, μπορείς να πεις: «Ας αναλύσουμε το πώς μπορούμε να το καταφέρουμε και να βρούμε τρόπους να το πετύχουμε».

Συμπερασματικά, οι φράσεις που χρησιμοποιούμε στη δουλειά επηρεάζουν την επαγγελματική μας εικόνα, την ψυχολογία μας, αλλά και τις σχέσεις μας με συναδέλφους και προϊσταμένους. Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των λεγομένων μας, καθώς η γλώσσα καθορίζει την αντίληψη των άλλων για εμάς.

Αντί να χρησιμοποιούμε φράσεις που μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις ή να αποδυναμώσουν την αίσθηση αυτοεκτίμησης, ας στραφούμε σε πιο θετικές και αναπτυξιακές εκφράσεις που προάγουν τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα στο εργασιακό περιβάλλον.

Exit mobile version