8 ερωτήσεις «παγίδα» σε συνέντευξη για δουλειά και πώς να απαντήσεις like a pro
- 20 ΙΑΝ 2023
Αν ψάχνεις για δουλειά και βρίσκεσαι στο στάδιο των συνεντεύξεων, ξέρεις ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε από τη μια στιγμή στην άλλη, εντελώς λάθος. Και αυτό, γιατί οι ερωτήσεις που κάνουν οι εργοδότες στους υποψηφίους για θέσεις εργασίας, δεν είναι πάντα εύκολες.
Η ουσία στις δύσκολες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά, μπορεί να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, αλλά ο στόχος βασικά παραμένει ο ίδιος: Ο κάθε εργοδότης επιχειρεί να σου βάλει μια τρικλοποδιά και να δει πώς ανταποκρίνεσαι σε άβολες ή/και απροσδόκητες καταστάσεις.
Ακολουθούν μερικές από τις πιο κλασικές ερωτήσεις «παγίδα» που μπορεί να σου κάνουν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά, αλλά και συμβουλές για το πώς να απαντήσεις σαν επαγγελματίας. Και να πάρεις και τη δουλειά.
1. Ποια είναι τα ελαττώματα σου;
Προσπάθησε να διαμορφώσεις την απάντησή σου σε μια ιστορία για το πώς έχεις εργαστεί γύρω από κάποιο ελάττωμά σου και πώς έχεις καταφέρει να το διαχειρίζεσαι. Εάν μπορείς μάλιστα, να συνδέσεις τον τρόπο διαχείρισής σου, με μία από τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη δουλειά, έχεις δώσει πραγματικά την καλύτερη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση.
2. Γιατί θέλεις να εργαστείς εδώ;
Η ίδια ερώτηση θα μπορούσε να είναι διατυπωμένη ως «ποιο είναι το ιδανικό περιβάλλον εργασίας για εσένα;». Για να απαντήσεις εδώ, φρόντισε να έχεις κάνει την έρευνά σου για την εταιρεία, πριν από τη συνέντευξη. Προσπάθησε να απαντήσεις συνδυάζοντας λεπτομέρειες από τους στόχους της εταιρείας, με τυχόν θετικά νέα, που μπορεί να βρήκες κατά τη διάρκεια της έρευνας σου.
3. Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια;
Μια κλασική ερώτηση σε συνέντευξη για δουλειά, η οποία τίθεται συχνά από εργοδότες που αναζητούν μια αίσθηση δέσμευσης από τους υποψηφίους.
Πρέπει να απαντήσεις με τρόπο που να καθιστά σαφές ότι οι στόχοι σου, ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της εταιρείας και ότι ελπίζεις να αναπτυχθείς με τρόπους που να ευθυγραμμίζονται με τη δουλειά που αναζητάς αυτή τη στιγμή.
Υ.Γ: Αν δεν βλέπεις τον εαυτό σου στην συγκεκριμένη εταιρεία σε πέντε χρόνια, μην το αναφέρεις. Αντ ‘αυτού περιέγραψε τον επαγγελματικό ρόλο που ήθελες να έχεις πέντε χρόνια αργότερα.
4. Γιατί θέλεις να φύγεις από την τρέχουσα εργασία σου;
Όπως το «Γιατί άφησες την τελευταία σου δουλειά;», αυτή η ερώτηση απαιτεί από εσένα να βρεις μια πτυχή της τρέχουσας (ή προηγούμενης) εταιρείας, που σου άρεσε και η οποία είναι επίσης παρούσα στην εταιρεία που αναζητάς δουλειά και στη συνέχεια να μιλήσεις για αυτήν με ειλικρίνεια.
Δώσε έμφαση στο τι κατάφερες στον τελευταίο σου ρόλο, πώς μπόρεσες να αναπτυχθείς και μην μιλήσεις ποτέ αρνητικά για έναν προηγούμενο εργοδότη.
5. Γιατί υπάρχει κενό στο εργασιακό ιστορικό σου;
Να είσαι προετοιμασμένη, να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση με τρόπο που να τονίζει πώς έχεις χρησιμοποιήσει τις επαγγελματικές σου δεξιότητες, σε περιόδους ανεργίας.
Αν σε πιέσουν, να είσαι ειλικρινής σχετικά με το πώς και γιατί άφησες προηγούμενες δουλειές, συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων, αλλά μην πέσεις στην παγίδα της κριτικής σε προηγούμενους εργοδότες.
Απλώς δώσε έμφαση στις θετικές πτυχές, κάθε προηγούμενης εργασιακής εμπειρίας με τρόπους που καθιστούν σαφές πώς αυτές θα σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς επάξια στην επόμενη θέση σου.
6. Τι μπορείς να προσφέρεις που δεν μπορούν άλλοι υποψήφιοι;
Αυτή είναι μια άλλη δύσκολη ερώτηση συνέντευξης, επειδή σε βάζει επί τόπου να καυχηθείς και να «πουλήσεις» τον εαυτό σου, για όλους τους λόγους που πρέπει να σε προσλάβουν.
Αν και αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση συνέντευξης που πρέπει να απαντήσεις, είναι επίσης μια μεγάλη ευκαιρία. Ουσιαστικά σε ρωτούν: «Πες μας τι μπορείς να κάνεις για εμάς».
Γι’ αυτό να είσαι πάντα έτοιμη για αυτή την ερώτηση σε μια συνέντευξη για δουλειά. Μελέτησε την περιγραφή της θέσης εργασίας, σκέψου το βιογραφικό και την εμπειρία σου και επισήμανε πώς οι γνώσεις και οι δεξιότητές σου θα σου επιτρέψουν να πετύχεις σε αυτόν τον ρόλο.
7. Τι σού άρεσε λιγότερο στην τελευταία σου δουλειά;
Εάν είναι δυνατόν, επίλεξε κάτι που δεν θα απαιτείται στο νέο ρόλο ή στο νέο περιβάλλον εργασίας. Μην εστιάζεις στην πολιτική ή στους ανθρώπους. Στη συνέχεια, ανάφερε κάτι που σου άρεσε στην τελευταία σου δουλειά, ειδικά εκείνα που είναι επίσης μέρος του νέου σου ρόλου. Τονίζουμε ξανά: Μην μιλάς αρνητικά για έναν προηγούμενο ή τρέχοντα εργοδότη.
8. Πες μου λίγα πράγματα για τον εαυτό σου
Εντάξει, όχι ακριβώς ερώτηση, αλλά συνηθίζεται αρκετά σε μία συνέντευξη για δουλειά. Όταν οι εργοδότες το ρωτούν αυτό, συνήθως θέλουν να ακούσουν για εσένα ως επαγγελματία.
Μπορείς να μιλήσεις για το πώς ξεκίνησες στον τρέχοντα κλάδο ή στον τομέα εργασίας σου. Αν μόλις αποφοίτησες, μίλα για τους λόγους που σε έκαναν να επιλέξεις το πεδίο σπουδών σου.
Στη συνέχεια, μπορείς να αναφέρεις μερικά πρόσφατα επαγγελματικά επιτεύγματα σου. Ολοκλήρωσε την απάντησή σου, μιλώντας για το τι ελπίζεις να κάνεις στη συνέχεια, γιατί έκανες αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας κ.λπ.