ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αφγανιστάν, εκεί που οι γυναίκες απαγορεύεται να ακούγονται μεταξύ τους σε δημόσιο χώρο

Ebrahim Noroozi, File/ΑP IMAGES

Οι Ταλιμπάν ανέβηκαν ξανά στην εξουσία του Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, δίνοντας ταυτόχρονα μια υπόσχεση που ήταν μόνο λόγια, όπως αποδεικνύεται, για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες αναγκάζονται να ζουν σε καθεστώς ακραίας κοινωνικής, επαγγελματικής και οικονομικής απομόνωσης με αυστηρές απαγορεύσεις να περιορίζουν την καθημερινότητά τους και να υποβιβάζουν κάθε πτυχή της ζωής τους. Οι γυναίκες συνεχίζουν να βουλιάζουν ασφυκτικά στο σκοτάδι.

Αφγανιστάν. Εκφοβισμός. Καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων. Θεοκρατία. Μια χώρα που εκατομμύρια κορίτσια δεν επέλεξαν να γεννηθούν και να ζήσουν εκεί, έχουν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από τους περισσότερους επαγγελματικούς τομείς. Οι γυναίκες απαγορεύεται να ταξιδεύουν μόνες τους χωρίς την παρουσία ενός άνδρα συνοδού (μαχράμ). Οι δημόσιες εμφανίσεις τους ελέγχονται από αυστηρούς κώδικες ενδυμασίας και σε περίπτωση παραβίασής τους συλλαμβάνονται, τιμωρούνται, κακοποιούνται, φυλακίζονται, βιάζονται και δολοφονούνται. Ούτε και πάρκα, γυμναστήρια και άλλα δημόσια μέρη αναψυχής μπορούν να επισκέπτονται πλέον. Τους απαγορεύεται, επίσης, να συμμετέχουν σε αθλήματα. Έχει τελειωμό αυτή η παράνοια; Όχι. Γιατί οι Ταλιμπάν βρήκαν νέο τρόπο να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την ύπαρξη των γυναικών. Πλέον απαγορεύουν στις γυναίκες να ακούν άλλες γυναίκες όταν μιλάνε σε δημόσιο χώρο.

Αφγανιστάν: Εκεί που οι γυναίκες απαγορεύεται να ακούν τη φωνή άλλων γυναικών σε δημόσιο χώρο

Η νέα απαγόρευση έρχεται μόλις 2 μήνες αφότου οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τις γυναικείες φωνές σε δημόσιους χώρους, ενώ ήδη δεν μπορούν να μιλούν δυνατά μέσα στα σπίτια τους, για να μην ακούγεται η φωνή τους έξω. Στο νέο φωνητικό μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη της κακίας, Khalid Hanafi, δήλωσε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της προσευχής, η φωνή μιας γυναίκας δεν πρέπει να ακούγεται σε άλλες γυναίκες.

«Ακόμα και όταν μια ενήλικη γυναίκα προσεύχεται και μια άλλη γυναίκα περνάει, δεν πρέπει να προσεύχεται αρκετά δυνατά ώστε να την ακούσουν. Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν σταδιακά και ο Θεός θα μας βοηθά σε κάθε βήμα που κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλουν να μην υπάρχουμε καθόλου», είπε μια Αφγανή από το Χεράτ ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως αυτοί οι κλιμακούμενοι, δρακόντιοι περιορισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αυτοκτονιών του γυναικείου πληθυσμού.

 

Σε αυτό το σημείο, κρίνεται απαραίτητο να πούμε ότι η συστηματική απομόνωση των γυναικών δεν είναι μόνο κοινωνική. Αφορά και τις γυναίκες μεταξύ τους. Το δικαίωμα της επικοινωνίας που δεν απολαμβάνουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, δίνει στους Ταλιμπάν το «ελεύθερο» να ελέγξουν τον γυναικείο λόγο, να καταστείλουν την ανάπτυξη μιας συλλογικής συνείδησης μεταξύ τους και να αποδυναμώσουν κάθε επιχείρηση αντίστασης. Ο περιορισμός της γυναικείας επικοινωνίας αποτρέπει τη σύμπνοια και την ταύτιση που είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη ενός κοινού μετώπου.

Στα υπόλοιπα νέα: Η απαγόρευση κυκλοφορίας 400 βιβλίων & η απαγόρευση μαιών να μιλάνε

Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την προβολή οποιασδήποτε εικόνας ζωντανών όντων στα μέσα ενημέρωσης και αφαίρεσαν περίπου 400 βιβλία που φέρεται να στοχεύουν στην «καταστροφή της σκέψης, της πίστης, της ενότητας και του πολιτισμού» του Αφγανιστάν. Αυτά αντικαταστάθηκαν με θρησκευτικά κείμενα, καταστέλλονας ακόμα περισσότερο την πολιτιστική έκφραση.

Μια μαία στο Χεράτ είπε στο Amu TV ότι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τις τελευταίες από τις Αφγανές γυναίκες που επιτρέπεται να εργάζονται εκτός της κατοικίας τους, να μιλούν, ειδικά με άνδρες συγγενείς. «Δεν μας επιτρέπουν ούτε να μιλάμε στα σημεία ελέγχου όταν πηγαίνουμε στη δουλειά. Και στις κλινικές, μας λένε να μην συζητάμε ιατρικά θέματα με άνδρες συγγενείς», είπε η μαία, η οποία εργάζεται σε απομακρυσμένες κλινικές υγειονομικής περίθαλψης εδώ και 8 χρόνια.

«Αυτό ξεπερνά τον μισογυνισμό. Αποτελεί παράδειγμα ενός ακραίου επιπέδου ελέγχου και παραλογισμού», είπε η Ναζίφα Χακπάλ, πρώην Αφγανή διπλωμάτης.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι νόμοι των Ταλιμπάν για τις Αφγανές γυναίκες απαγορεύουν:

  • Να πηγαίνουν στο γυμνάσιο ή στο πανεπιστήμιο
  • Να εργάζονται στο δημόσιο
  • Να παίρνουν μέρος σε διαμαρτυρία
  • Να ταξιδεύουν στο εξωτερικό
  • Να οδηγούν αυτοκίνητο
  • Να μετακινούνται μόνες τους
  • Να μετακινούνται με ταξί
  • Να μιλούν δημόσια
  • Να μιλούν δυνατά μέσα στο σπίτι τους
  • Να τραγουδούν
  • Να διαβάζουν το Κοράνι δυνατά δημόσια
  • Να μιλούν με άνδρα γιατρό
  • Να ασχολούνται με ένα άθλημα
  • Να πηγαίνουν στο γυμναστήριο
  • Να πηγαίνουν στο πάρκο
  • Να φορούν έντονα χρώματα
  • Να φορούν ψηλοτάκουνα
  • Να βλέπουν άντρες που δεν γνωρίζουν
  • Να δείχνουν τα πρόσωπά τους δημόσια
  • Να έχουν smartphone
Exit mobile version