ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Αυτά που πρέπει να πεις και να κάνεις σε μία έγκυο

Unsplash

Η εγκυμοσύνη και δη η πρώτη είναι μία περίοδος πρωτόγνωρη από πολλές απόψεις. Το βάρος πρωτίστως σηκώνει η εγκυμονούσα, η οποία βλέπει αρχικά το σώμα της να αλλάζει. Οι σκέψεις τις γίνονται πολύπλοκες, τα πρώτα σημάδια αλλαγής είναι αισθητά από πολύ νωρίς. Όλα αυτά γίνονται αυτόματα και δεν έχει περιθώριο να τα επεξεργαστεί και να τα κατανοήσει. Γι’ αυτό χρειάζεται φροντίδα και την αμέριστη προσοχή του στενού περίγυρού της.

Αν, λοιπόν, αυτή τη στιγμή ανήκεις στον στενό κύκλο μίας εγκύου, έχε κατά νου μερικά από αυτά που θέλει να ακούσει. Πρόσφατα διένυσα αυτή την περίοδο και ό,τι σου πω είναι κυρίως από την προσωπική μου εμπειρία.

Πριν ξεκινήσω τον «δεκάλογο», να σου πω ότι δεν χρειάζεται να την αντιμετωπίζεις σαν άρρωστη. Δεν είναι εξάλλου. Η έγκυος γυναίκα έχει ανάγκη από περιποίηση και φροντίδα, αλλά όχι από υπερπροστατευτικότητα και τρομοκρατία. Βρες τα όρια και κινήσου σωστά. Γιατί μία σου λέξη μπορεί να σκάσει σαν βόμβα μεγατόνων στο κεφάλι της, το οποίο συνεπάγεται άγχος, αγωνία, τύψεις ή ακόμα και φόβο.

Τόνωση αυτοπεποίθησης

Ακόμα κι αν δεν έχει αρχίσει να φουσκώνει ορατά η κοιλιά της, η έγκυος έχει ήδη αρχίσει να νιώθει την αλλαγή. Σίγουρα την εντοπίζει και στον καθρέφτη της. Γι’ αυτό έχει ανάγκη από την καλή σου την κουβέντα. Μην μετράς τα λόγια σου. Πες της πόσο όμορφη είναι, κάνε της κομπλιμέντα και τόνωσέ της την αυτοπεποίθηση. Η καλή ψυχολογία είναι σύμμαχος για μία καλή εγκυμοσύνη.

«Έχεις δίκιο»

Η έγκυος έχει το δικαίωμα να υπερβάλλει λίγο. Φυσικά δεν λέω να την αφήσεις να ξεφύγει των ορίων της. Απλά μπορεί να γκρινιάζει λίγο παραπάνω. Δώσε τόπο στην οργή σου -σιγά την οργή δηλαδή- και προσπάθησε να της περάσεις το μήνυμα ότι γκρινιάζει πολύ με χιουμοριστικό τρόπο. Είναι πολύ πιθανόν να το αντιλαμβάνεται και η ίδια, αλλά δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο το συναίσθημα και παρασύρεται. Δώσε της δίκιο και πες της το ξεκάθαρα. Να το ακούσει θέλει μόνο.

Ξεκούραση

Φρόντισε να την ξεκουράζεις. Μικροπράγματα μέσα στη μέρα που περνούν απαρατήρητα για σένα, στην έγκυο φαίνονται βουνό. Ο οργανισμός της λειτουργεί διαφορετικά και η ψυχολογία της έχει αλλάξει δραματικά. Οι αντοχές της είναι μειωμένες. Κάλυψε εσύ μερικές από τις καθημερινές της ανάγκες και άφησέ της χώρο να χαλαρώσει. Ακόμα κι ένα βιβλίο ή μία λίστα με χαλαρή μουσική θα εκτιμηθεί.

«Μην αγχώνεσαι»

Η έγκυος αγχώνεται κάθε δευτερόλεπτο για πολλούς λόγους. Δεν χρειάζεται να την φορτώσεις κι άλλο. Ο ρόλος σου πρέπει να είναι κατασταλτικός. Να μπορείς να της αφαιρέσει βάρος κι όχι να της προσθέσεις. Διαβεβαίωσέ την ότι θα γίνουν όλα. Και στην πραγματικότητα είναι η αλήθεια. Εγώ έφτιαξα τη βαλίτσα του μαιευτηρίου με πόνους γέννας, διπλωμένη στα δύο. Φυσικά ξέχασα κάποια πράγματα, αλλά τίποτα δεν μου έλειψε εκεί.

Φυσικά όλα έχουν όρια. Η έγκυος σε χρειάζεται δίπλα της, έχει ανάγκη τα καλά σου λόγια, αλλά μην αφεθείς και την κακομάθεις. Πρέπει να θυμάσαι ότι αυτή είναι μία απολαυστική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Μην την κάνεις να αισθάνεται ανήμπορη. Μπορεί να συνεχίσει την καθημερινότητά της, ελαφρώς προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, μέχρι τη στιγμή που θα αλλάξει εντελώς.