FEMALE TALK

Αυτά τα σκίτσα έχουν τις απαντήσεις για κάθε σεξιστικό σχόλιο που δέχεσαι ως γυναίκα

Instagram.com/hisueyun

Γυναίκα είσαι, χαμογέλα λίγο. Να περιποιείσαι τον εαυτό σου αλλά όχι υπερβολικά. Να μεγαλώσεις και να μην αφήνεσαι, κανείς δεν κοιτάζει τις ατημέλητες γυναίκες. Να κάνεις κι ένα παιδάκι ε; Μην ξεχαστείς. Κι αν ξεχαστείς εδώ είμαστε να σου το θυμίζουμε. Και πες μου και κάτι τελευταίο, γιατί μιλάς τώρα; Ζούμε στο 2022 πλέον αλλά όλα όσα ακούμε καθημερινά ακόμα και σήμερα, θυμίζουν παρελθόν. Η καθημερινότητα περιλαμβάνει καμιά φορά ένα ή και αρκετά από τα παραπάνω σχόλια. Η καλλιτέχνης Sue Yun τα βλέπει, τα ακούει και τα μετατρέπει σε υπέροχα και διδακτικά σκίτσα.

Η Sue Yun είναι μία Αμερικανίδα με καταγωγή από την Κορέα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μιζούρι. Είναι κόρη μεταναστών και μεγάλωσε φτωχή (και αντιμετωπίζοντας και τα ανάλογα στερεότυπα για την ασιατική καταγωγή της), πράγμα που όπως λέει την έχει κάνει να νιώθει ευγνωμοσύνη για τα προνόμια τα οποία κατάφερε να κατακτήσει. Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια αγγλικών και πλέον δουλεύει σε μία εταιρεία τεχνολογίας έχοντας τη δική της ομάδα να διευθύνει. Επίσης έχει διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή. Παράλληλα χρησιμοποιεί το τελέντο της στο illustrating για να εκφράσει όλα όσα σκέφτεται και αντιμετωπίζει ως γυναίκα το 2021. Δημοσιεύει τα σκίτσα της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και σε καλεί να ταυτιστείς ελεύθερα μαζί της.

Δύο περιεκτικά σκίτσα για την ερώτηση που δεν αντέχουμε να ξανακούσουμε

«Πότε θα κάνεις παιδιά;». Αυτή είναι μία ερώτηση που μπορεί να ακούσεις από φίλους, από τη μαμά σου, από τον υποψήφιο (απαράδεκτο) εργοδότη σου, από έναν οδηγό ταξί, βασικά από τον οποιονδήποτε αρκεί να είσαι γυναίκα. Η Sue Yun καλεί τον κόσμο να σταματήσει να το κάνει και παρουσιάζει 10 λόγους για τους οποίους αυτή η ερώτηση θα πρέπει να διαγραφεί για πάντα από τον σκληρό δίσκο των έτοιμων ερωτήσεων μέσα στο κεφάλι μας.

1. Υπογονιμότητα
2. Άμβλωση
3. Αποβολές
4. Προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας
5. Κακοποιητικές σχέσεις
6. Συναισθηματική ετοιμότητα
7. Σωματική ετοιμότητα
8. Οικονομικά ζητήματα
9. Δεν θέλω παιδιά
10. Δεν σε αφορά καθόλου

Οι λόγοι της Sue Yun φαίνονται αρκετά καλοί. Δεν νομίζεις;

Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε. Οι απαντήσεις για κάθε χαμόγελο που δεν χρωστάς, σε σκίτσα

«Είσαι πιο όμορφη όταν χαμογελάς», είναι μια ατάκα που έχεις ακούσει χιλιάδες φορές στη ζωή σου. Και η Sue Yun έχει και πάλι τις κατάλληλες απαντήσεις σε αυτή την παραίνεση κάποιου να γίνεις πιο όμορφη για τα δικά του μάτια.

«Πρώτα απ’ όλα ποιος σε ρώτησε. Δεύτερον, τι σου έδωσε την εντύπωση ότι έψαχνα την επιβεβαίωση από εσένα. Τρίτον δεν θα πάψω να νιώθω όπως νιώθω για να ανταποκριθώ στα δικά σου πρότυπα ομορφιάς», γράφει η Sue Yun κι εμείς χειροκροτάμε.

Περί φυσικής ομορφιάς

Κάθε φορά που κάποιος σου λέει ότι του αρέσει ένα πιο φυσικό look στο βάψιμο σου μπορείς να απαντήσεις όπως το κορίτσι στο σκίτσο της Sue Yun. «Εντάξει, μη βάφεσαι τότε». Micdrop.

Οι προσδοκίες των άλλων επειδή είσαι γυναίκα, δεν είναι οι στόχοι σου

Σε κάθε «Να παντρευτείς να νοικοκυρευτείς» σε κάθε «πώς θα ανοίξεις σπίτι που δεν κάνεις δουλειές», σε κάθε «μην αφήνεσαι» μπορείς να βρεις την απάντηση παρακάτω γραμμένη με τεράστια γράμματα. «Δεν ήρθα σε αυτή τη γη για να αδυνατίσω, να παντρευτώ, να κάνω παιδιά και να πλένω τα γ@@@@@@@ τα πιάτα». Η αξία σου δεν καθορίζεται από τίποτα από τα παραπάνω.

«Πολλοι περισσότεροι άνθρωποι μου έστειλαν συγχαρητήρια όταν αρραβωνιάστηκα απ’ όταν πήρα μια full time δουλειά στη Google. Περισσότεροι έκαναν σχόλια για την απώλεια βάρους μου αντί για την προαγωγή μου. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν πότε θα κάνω παιδιά αλλά λίγοι ρωτούν τους στόχους μου. Δεν με καθορίζουν οι έμφυλοι ρόλοι που αποδίδετε σε μένα», γράφει η ίδια στη λεζάντα του post της.

Οι άνδρες που δεν σε στηρίζουν

Τι κάνεις όταν ένας άνδρας στη ζωή σου δεν υποχστηρίζει την επιτυχία σου; Η Sue Yun έχει και πάλι την απάντηση. Τον πετάς έξω από αυτήν.

Γιατί τώρα;

Σε κάθε «γιατί δεν έφευγες;» και «γιατί μίλησες τώρα;» που θα σε ρωτήσουν μπορείς να βρεις και πάλι την κατάλληλη απάντηση μέσα από τις ατάκες της Sue Yun. «Επειδή μπορεί να φωνάζουμε Me too, Me three ακόμα και Me sixty και ένας καταδικασμένος βιαστής να αποφυλακίζεται για τεχνικές λεπτομέρειες», έγραψε για να αποδώσει την ανισότητα που αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα τα θύματα σε σχέση με τους θύτες.

Το σώμα σου είναι γεμάτο εμπειρίες και σκίτσα όπως αυτό, στο υπενθυμίζουν

«Δεν υπάρχει τίποτα μυστήριο πίσω από μερικές ραγάδες», λέει η Sue Yun και σε εμπνέει αντί να απολογείσαι για την εικόνα σου να την αποδεχτείς και να αγκαλιάσεις τις εμπειρίες που κρύβει κάθε αλλαγή σε αυτήν. Όπως μία ραγάδα που μπορεί να απέκτησες στην καραντίνα. «Κάποτε θα τη δείχνεις στους νέους και θα λες “αυτή την απέκτησα στην πανδημία του 2020”. Κι αυτό είναι πραγματικά cool», γράφει. Chapeau.