WOMEN TODAY

Αμβλώσεις: Οι γυναίκες νίκησαν το σκοτάδι στην Πολωνία. Παγώνει ο νόμος

AP Photo/Czarek Sokolowski

Μία πρώτη νίκη για την Πολωνία. Μία πρώτη νίκη για τις γυναίκες όλου του κόσμου που απαιτούν να μην ελέχγει κάποιος άλλος το σώμα τους. Που μάχονται για το αυτονόητο. Η κοινωνική πίεση λύγισε την παράνοια και ο νόμος που απαγόρευε τις αμβλώσεις στην Πολωνία παγώνει.

«Υπάρχει μια συζήτηση και θα ήταν καλό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για διάλογο και για να βρούμε μια νέα θέση σε αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι και προκαλεί έντονα συναισθήματα», δήλωσε ο Michał Dworczyk, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.

αμβλώσεις

Παράνομες οι αμβλώσεις. Καλώς όρισες Μεσαίωνα

Τον περασμένο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που επέτρεπε τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών, ήταν αντισυνταγματική, καθιστώντας την πολωνική νομοθεσία για το θέμα, που είναι η αυστηρότερη στην Ε.Ε., ακόμη πιο περιοριστική. Επέτρεπε μόνο την άμβλωση μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας ή η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Η απόφαση έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες γυναίκες και πολίτες που αντέδρασαν στην απόφαση, η οποία έλαβε υπ’ όψιν και τις πιέσεις από την Καθολική Εκκλησία.

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, κάλεσε σε διάλογο εκπροσώπους των διαδηλωτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, που ήταν υπέρ της απόφασης του Δικαστηρίου αντιπρότεινε να απαγορεύεται η άμβλωση σε περιπτώσεις που διαγνωστεί σύνδρομο Down, αλλά να επιτρέπεται σε άλλες περιπτώσεις γενετικών προβλημάτων. Η θέση αυτή όμως προκάλεσε νέες αντιδράσεις και δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει δεκτή από τα κόμματα στη Βουλή, ούτε από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, που έχουν προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ζήτησε συνομιλίες με διαδηλωτές και βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ ο ευθυγραμμισμένος πρόεδρος του PiS, Andrzej Duda, πρότεινε μια νέα πρόταση που θα επέτρεπε την άμβλωση σε περιπτώσεις απειλητικών για τη ζωή γενετικών ανωμαλιών, αλλά όχι για συνθήκες όπως Σύνδρομο Down.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αμβλώσεις πρέπει να είναι παράνομες ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ένα έμβρυο έχει διαγνωστεί με σοβαρό και μη αναστρέψιμο γενετικό ελάττωμα.

Πολωνία, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συντηρητικών αντιλήψεων

Η Πολωνία είναι χαρακτηριστική περίπτωση επικράτησης, διαχρονικά πατριαρχικών και συντηρητικών αντιλήψεων, οι οποίες αποτυπώνονται και στους νόμους της για τα δικαιώματα των γυναικών, και πιο συγκεκριμένα για το δικαίωμα της κυοφορίας, των γεννήσεων και των αμβλώσεων όσον αφορά τις γυναίκες.

Το μέχρι πρόσφατα νομικό καθεστώς, που θεσπίστηκε το 1993 με σύμπραξη της τότε κυβέρνησης και της ηγεσίας της Καθολικής εκκλησίας της Πολωνίας, απαγόρευε τις αμβλώσεις κατ’ επιλογή των γυναικών, εξαιρώντας τις περιπτώσεις βρεφικών παραμορφώσεων, κινδύνου στην υγεία της εγκύου και περιστατικών αιμομιξίας ή βιασμών.

Οι διαδηλώτριες στην Πολωνία ήταν και είναι αποφασισμένες να μείνουν στον δρόμο μέχρι τα δίκαια αιτήματά τους να εισακουστούν. Με πανό στα χέρια διαδήλωναν ενάντια στην «κόλαση που έφτιαχναν για τις γυναίκες» και ζητούσαν από την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο. «Αυτό είναι ο πόλεμος» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Κρακοβία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας υπεραμυνόταν της αυστηρότερης νομοθεσίας και καταδίκαζε τις μαζικές διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο. «Για να έχεις την ελευθερία επιλογής πρέπει πρώτα να είσαι ζωντανός. Οι καταστάσεις που βλέπουμε στους δρόμους και ισοδυναμούν με πράξεις επιθετικότητας, βανδαλισμού, είναι απολύτως απαράδεκτες, δεν πρέπει να συμβαίνουν καθόλου».

Επίσης, ισχυρίστηκε πως η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) θα εξασφαλίσει πως οι μητέρες και τα παιδιά τους, που θα γεννηθούν παρά το γεγονός ότι έχουν προβλήματα υγείας, θα τύχουν της απαραίτητης φροντίδας.

«Θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτυχθούν ομαλά μέσα στη μήτρα της μητέρας τους και μετά να ζήσουν μια ομαλή ζωή», δήλωνε στους δημοσιογράφους.

Έπειτα από 15 και πλέον ημέρες στους δρόμους οι γυναίκες της Πολωνίας μπορούν να μιλούν για μία πρώτη νίκη. Το αναχρονιστικό νομοσχέδιο πάγωσε και μπορούμε ξανά να ελπίζουμε πως ο κόσμος μας θα κάνει βήματα προόδου. Με πίστη στην αλλαγή θα πορευτούμε. Με αποφασιστικότητα και αγώνα θα αλλάξουμε τις ζωές μας, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν για το αντίθετο.

Exit mobile version