Ανατριχιαστική καμπάνια επισημαίνει τον πραγματικό λόγο που οι γυναίκες μισούν το Μουντιάλ
- 28 ΝΟΕ 2022
Μπορεί το Μουντιάλ να αποτελεί μια ευκαιρία για εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο να επιδοθούν σε binge watching του αγαπημένου τους αθλήματος, αλλά για τις γυναίκες το συναίσθημα δεν είναι το ίδιο.
Μακριά από φαιδρές, στερεοτυπικές αντιλήψεις που θέλουν τις γυναίκες να μισούν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου επειδή καθηλώνει τους άντρες μπροστά στις τηλεοράσεις, μια έρευνα του Lancashire Constabulary που διεξήχθη στα τουρνουά ποδοσφαίρου του 2002, 2006 και 2010 υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας ενάντια στις γυναίκες αυξάνονται έως και 38%.
Στην ανατριχιαστική καμπάνια του βρετανικού women’s aid, βλέπουμε μια γειτονιά της Αγγλίας ντυμένη με σημαίες του St George. Από τα παράθυρα ακούγονται ιαχές φιλάθλων και πανηγυρισμοί. Το τελευταίο πλάνο δίνει έμφαση σε μια σημαία που γράφει «Επιστρέφει σπίτι», παραφράζοντας γνωστό, ποδοσφαιρικό σύνθημα για το κύπελλο. Κλειδιά ακούγονται να ξεκλειδώνουν μία πόρτα. «1.6 εκατομμύρια γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, χρειάζονται επίσης τη στήριξή σου», σημειώνει η οργάνωση Women’s Aid που υποστηρίζει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας Women’s Aid’s Come Together to End Domestic Abuse, η φιλανθρωπική οργάνωση ζητά από όλους να βοηθήσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης και να ενημερωθούν/ενημερώσουν για τις υπηρεσίες υποστήριξης. Ενώ οι ποδοσφαιρικοί αγώνες αυτοί καθαυτοί, δεν προκαλούν ενδοοικογενειακή βία, παράγοντες όπως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και τα υψηλά επίπεδα συναισθημάτων που σχετίζονται με μεγάλους αγώνες, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας της υπάρχουσας ενδοοικογενειακής κακοποίησης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.
Η τοξική αρρενωπότητα, ο ανταγωνισμός και η επιθετικότητα αγγίζουν πολύ υψηλά επίπεδα, την περίοδο του Μουντιάλ. Οι άντρες που είναι ήδη επιρρεπείς σε επιθετική συμπεριφορά, δείχνουν να επιδίδονται πολύ πιο εύκολα σε κακοποιητικές πρακτικές απέναντι στη σύντροφό τους κατά την περίοδο του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Η προαναφερθείσα μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, ακόμη και όταν η εθνική ομάδα της Αγγλίας έπαιζε και κέρδιζε ή έφερνε ισοπαλία, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εξακολουθούσαν να αυξάνονται κατά 26% σε σύγκριση με τις ημέρες που δεν διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας. Η επίδραση μάλιστα φαίνεται να διαρκεί, με την ενδοοικογενειακή βία να εξακολουθεί να σημειώνει αύξηση 11% την ημέρα που ακολουθεί έναν αγώνα στην Αγγλία.
Το τουρνουά διεξάγεται χειμώνα για πρώτη φορά φέτος, κι έτσι το κρύο και το σκοτάδι θα κάνει όλο και περισσότερους οπαδούς να μείνουν σπίτι για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Για πολλές γυναίκες, είναι μια περίοδος φόβου, όπου η υπάρχουσα ενδοοικογενειακή βία μπορεί να αυξηθεί. Η εκστρατεία ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αμέσως μετά τον δεύτερο αγώνα των ομίλων της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τις ΗΠΑ.
Το Come Together to End Domestic Abuse είναι μια διετή καμπάνια ενόψει των 50ών γενεθλίων της οργάνωσης Women’s Aid το 2024. Η καμπάνια στοχεύει να αναδείξει τη διαφορά που μπορούμε να κάνουμε αν ενωθούμε όλοι μαζί και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τερματίσουμε την κακοποίηση. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, το Women’s Aid μετρά τη στάση του κοινού για να δείξει τι πρέπει να αλλάξει. Πρόσφατη έρευνά του Women’s Aid διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι αποδεκτό για τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου να φωνάζουν αγενή συνθήματα για τις γυναίκες, με τον πιο δημοφιλή λόγο να είναι ότι λέγεται ως αστείο (12%).
«Τα σεξιστικά αστεία επιτρέπουν μια κουλτούρα όπου οι γυναίκες μπορούν να υποτιμηθούν, να ελέγχονται, να βλάπτονται και να κακοποιούνται. Για να βοηθήσουμε να τερματιστεί η ενδοοικογενειακή κακοποίηση, επομένως, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τον σεξισμό και τον μισογυνισμό και να αμφισβητήσουμε με ασφάλεια συμπεριφορές και σχόλια όπου μπορούμε. Σε αυτό το μέτωπο, το ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει έναν πολύ ισχυρό και θετικό ρόλο», επισημαίνει η γενική διευθύντρια του Women’s Aid, Farah Nazeer.
Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη. ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900