ROLE MODELS

Angelina Jolie: «Η πανδημία σίγουρα πλήττει τις γυναίκες. Ωστόσο ο κόσμος δεν νοιαζόταν αρκετά προ πολλού»

Invision/AP Images Matt Sayles

Σχεδόν μισός αιώνας πέρασε από τότε που η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προανήγγειλε ίσα δικαιώματα για όλες τις γυναίκες. Ωστόσο, βασικά δικαιώματα, ασφάλεια και αρκετές ελευθερίες εξακολουθούν να καταπατώνται σε ορισμένες χώρες. Την σήμερον ημέραν, οι χώρες με ήδη ευάλωτα θεμέλια, είναι αυτές όπου η πανδημία έδωσε την τελική βολή στις γυναίκες. Τα ποσοστά βίας κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο που αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην πανδημία. Ο ιός όξυνε τις ανισότητες, δεν τις δημιούργησε. Οι άνθρωποι και όχι οι ασθένειες είναι υπεύθυνοι γι’ αυτές. Ο κορονοϊός είναι απλά η πρόφαση για όσα η κοινωνία δεν διόρθωσε νωρίτερα.

Η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην πηγή του προβλήματος και όχι στην κατάσταση που απλά το επιδείνωσε. Και η Angelina Jolie, ως ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας, το φωνάζει: «Χρειάζεται κάτι παραπάνω και πιο εντατικό από μια απλή επιστροφή στα ποσοστά προ πανδημίας. Χρειαζόμαστε αυξημένη ασφάλεια στο σπίτι: Πρόληψη ενδοοικογενειακής βίας, υποστήριξη των θυμάτων και ένα υπεύθυνο σύστημα», είχε αναφέρει στο παρελθόν.

Η έκκληση της Angelina Jolie προς τους εκπροσώπους της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ

Απευθυνόμενη στους υπεύθυνους της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών κατά την διάρκεια του πρόσφατου φόρουμ στο Βανκούβερ, η Angelina Jolie έκανε έκκληση για ανάληψη ευθυνών. Ο ρόλος των υπεύθυνων την πρόληψη και την τιμωρία της σεξουαλικής βίας πρέπει να είναι πιο σοβαρός. Αποκαλώντας τη σεξουαλική βία ως «ένα σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη της ισότητας των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει», η Jolie ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να αναγνωρίσουν τη σεξουαλική βία ως φονικό όπλο και να πράξουν ανάλογα.

«Η βία κατά των γυναικών είναι φθηνότερη από μια σφαίρα. Ωστόσο, οι συνέπειές της έχουν μεγαλύτερη διάρκεια». Οι παρατηρήσεις της Angelina Jolie διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της υπουργικής διάσκεψης της Ειρηνευτικής Δύναμης, με αφορμή τρέχουσες συγκρούσεις που υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να οπλοποιηθεί η σεξουαλική βία.

Παραδειγματικά, αναφέρθηκε στην τεταμένη κατάσταση στην Βιρμανία με την μαζική εκτόπιση των Ροχίνγκια: ο άπατρις λαός που εκδιώκεται από την κυβέρνηση της Μιανμάρ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν κάθε γυναίκα πρόσφυγας με κατεύθυνση τα στρατόπεδα στο Μπαγκλαντές, έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή και βιασμού. «Πρόκειται για βιαιοπραγία και βιασμό που σχεδιάστηκαν για να βασανίζουν και να τρομοκρατούν τους ανθρώπους. Αναγκάζοντάς τους να φύγουν ταπεινωμένοι. Δεν έχει καμία σχέση με το φύλο. Έχει να κάνει με την κατάχρηση εξουσίας. Είναι εγκληματική συμπεριφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά η ηθοποιός.

Special Envoy for the United Nations High Commissioner for Refugees Angelina Jolie addresses the media after a meeting at NATO headquarters in Brussels, Wednesday, Jan. 31, 2018.

«Δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή στα εγκλήματα κατά των γυναικών»

Αρπάζοντας την ευκαιρία, η Angelina Jolie μετατόπισε την κουβέντα στο φλέγον ζήτημα των σεξουαλικών επιθέσεων με θύτες ισχυρούς άνδρες του Hollywood. Ήταν η δεύτερη φορά που η ηθοποιός έθιξε το συγκεκριμένο θέμα, μετά την πρώτη επιβεβαίωση στους New York Times, πως είχε «μια κακή εμπειρία» με τον παραγωγό Harvey Weinstein. Κάτι που την έκανε να αρνηθεί μετέπειτα συνεργασίες μαζί του, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους της. «Πολύ συχνά, τέτοιου είδους εγκλήματα κατά των γυναικών γελοιοποιούνται και απεικονίζονται ως ένα μικρό παράπτωμα από κάποιον που δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Ως κάποια ασθένεια ή κάποιο είδος υπερβολικής σεξουαλικής ανάγκης. Αλλά ένας άντρας που κακομεταχειρίζεται γυναίκες δεν είναι ευέξαπτος. Είναι καταχρηστικός».

Κλείνοντας τον λόγο της, η πρόθεση της Angelina Jolie να επικρίνει τους διεθνείς ηγέτες για την αντιμετώπιση του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης ως αναπόφευκτο προϊόν βίαιων συγκρούσεων και όχι ως κεντρικό ζήτημα αναφοράς και τιμωρίας των βιαστών, ήταν εμφανής. «Είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο. Έχουμε τους νόμους, τους θεσμούς και τους ειδικούς που συλλέγουν στοιχεία. Είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τους δράστες. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση».

Exit mobile version