ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Άννα Κορακάκη: Καταδικάστηκε ο εμμονικός θαυμαστής που την παρακολουθούσε

ΝΙΚΟΣ ΖΑΓΚΑΣ / EUROKINISSI

Συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών επιβλήθηκε σε 34χρονο που είχε πάθει εμμονή με την Άννα Κορακάκη και παρακολουθούσε τη χρυσή Ολυμπιονίκη, επί σχεδόν 5 χρόνια. Επιπλέον, ο 34χρονος είχε βάλει φωτιά στο αυτοκίνητο του συντρόφου της.

Την ενοχή του κατηγορουμένου γεωργιανής καταγωγής, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Καβάλας, στα μέσα Μαΐου του 2022. Σύμφωνα με δημοσίευμα του SPORT24, o 34χρονος παρακολουθούσε την Άννα Κορακάκη επί 5 χρόνια και το καλοκαίρι του 2021 είχε βάλει φωτιά στο αυτοκίνητο του συντρόφου της. Από τις κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν στο σημείο, οι αρχές έφτασαν στον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Ο 34χρονος που είχε πάθει εμμονή με την Άννα Κορακάκη παραδέχθηκε ότι η συμπεριφορά του ήταν στα όρια της παρενόχλησης

Στον 34χρονο που έγινε «εφιάλτης» για την Άννα Κορακάκη, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Εκείνος αρνήθηκε ότι έβαλε φωτιά, όμως παραδέχτηκε ότι η συμπεριφορά του ήταν στα όρια της παρενόχλησης. Ο 34χρονος ήταν ήδη στη φυλακή όπου και οδηγήθηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Εκτός από τον εμπρησμό, του αποδόθηκαν οι κατηγορίες της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας κατά συρροή και της απειλής κατ’ εξακολούθηση για την επίμονη παρακολούθηση και την συνεχή προσπάθειά του να συναντήσει την Άννα Κορακάκη.

Τι είναι το stalking που διώκεται ποινικά και στην χώρα μας;

Η Άννα Κορακάκη χρειάστηκε να υποστεί επί 5 χρόνια την εμμονική συμπεριφορά του θαυμαστή της ο οποίος καταδικάστηκε όχι μόνο για τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του συντρόφου της Ολυμπιονίκη, αλλά και για την παρενοχλητική συμπεριφορά του.

Το stalking διώκεται πλέον και στην χώρα μας. «Σύμφωνα με την τροποποίηση του άρθρου 333 Π.Κ. (περί απειλής) με το νόμο 4531/18, «[…] τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής μέσω τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του», αναφέρει η σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με άρθρο του crimetimes.

Η τροποποίηση αυτή ήρθε ως ακόλουθο της Κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας. Στα ελληνικά βέβαια δεν θα το βρεις ως stalking, καθώς ο όρος αποδίδεται ως «παρενοχλητική συμπεριφορά», πράγμα που σύμφωνα με την κριτική που έχει ασκηθεί στην εν λόγω τροποποίηση, υποβαθμίζει την έκταση του αδικήματος.

Τα στατιστικά για το stalking μπορούν να σου δείξουν γιατί είναι τόσο σημαντικό να μιλάμε γι’ αυτό με κάθε αφορμή, όπως αυτή που μας δίνει η περίπτωση της καταδίκης του εμμονικού θαυμαστή που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει η Άννα Κορακάκη.

  • Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ 1 στις 6 γυναίκες κι 1 στους 19 άνδρες έχουν βιώσει stalking κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
  • Περίπου το 18% των γυναικών στην ΕΕ των 28 έχουν πέσει θύματα παρενοχλητικής παρακολούθησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω (Έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2014).
  • Από το σύνολο των γυναικών που έχουν πέσει θύματα παρενοχλητικής παρακολούθησης, μία στις πέντε (21%) υπέστη παρενοχλητική παρακολούθηση η οποία διήρκησε περισσότερο από δύο χρόνια.
  • 3 στα 4 θύματα του stalking γνωρίζουν τους παρενοχλητές τους σε έναν βαθμό.
Exit mobile version