ROLE MODELS

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Η πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση ότι θα είναι σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ashley Landis/AP Images

Η ΕΟΕ, πήρε τις αποφάσεις της την Τρίτη, 9 Ιουλίου για ένα ζήτημα που φάνηκε να απασχόλησε το κοινό περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά που η Ελλάδα συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τουλάχιστον κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η ΕΟΕ αποφάσισε σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι τον Αύγουστο του 2024 να είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Και δεν ξέρω αν υπήρχε ποτέ ένα καλύτερο ντουέτο να μας εκπροσωπήσει στην είσοδο της Ελλάδας στα στάδια του Παρισιού.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένα παιδί μεταναστών που μεγάλωσε στην Ελλάδα, διέπρεψε στο εξωτερικό και σήμερα είναι μάλλον ο διασημότερος σύγχρονος Έλληνας στον κόσμο. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη που πριν από περίπου μία δεκαετία επέστρεψε στο βάδην και δεν σταματά να σημειώνει διακρίσεις.

Στα 40 της χρόνια η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που κόντεψε να χάσει την Ολυμπιακή υποτροφία επιστρέφοντας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο (βγήκε 8η) λόγω της ηλικίας της και ανέδειξε με τη δημόσια αντίδρασή της το ζήτημα του ηλικιακού ρατσισμού που βιώνουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές, είναι ένα role model που βαδίζει προς το φως συγκεντρώνοντας μετάλλια στο διάβα της. Δουλεύοντας στο τσιπουράδικο της οικογένειας της στην Καρδίτσα ανάμεσα στις προπονήσεις της, αναδεικνύει και κάτι ακόμα, ότι οι αθλητές του στίβου δύσκολα μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνο από το άθλημά τους. Αναδεικνύει επίσης ότι όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν υπάρχουν εμπόδια ικανά να σε κρατήσουν πίσω.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ήταν «χάλκινη» το 2013 στους Μεσογειακούς Αγώνες, κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2021) και το Αργυρό μετάλλιο στην ομαδική βαθμολογία τόσο στο Παγκόσμιο (2022) όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2021), ενώ το 2021 ήταν 8η στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Επιπλέον έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 35 χλμ. βάδην του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στίβου της Βουδαπέστης το 2023 και 2 χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου το 2022 (20χλμ. και 35 χλμ. βάδην).

Στη συζήτηση που άνοιξε τις τελευταίες ημέρες στα social media για το ποια αθλήτρια δικαιούται περισσότερο να κρατήσει την ελληνική σημαία στα χέρια της στην είσοδο της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, το όνομά της εμφανιζόταν ξανά και ξανά.

Παρά τα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι εκείνη έχει αρνηθεί την πρόταση της ΕΟΕ, έγινε γνωστό ότι το όνομά της ήταν ανάμεσα στα 4 γυναικεία ονόματα που εξέταζε η Επιτροπή για τη θέση της σημαιοφόρου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η απόφαση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν ομόφωνη, ενώ η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη επελέγη μετά από ψηφοφορία μεταξύ 4 αθλητριών, των Μαρία Σάκκαρη, Ευαγγελία Πλατανιώτη και Μαργαρίτα Πλευρίτου.

«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ακολουθώντας την εθιμοτυπική διαδικασία για την επιλογή του Σημαιοφόρου ήρθε πριν από τη συνεδρίαση, σε επαφή με μεταλλιούχους Ολυμπιονίκες. Ωστόσο τόσο ο Μίλτος Τεντόγλου όσο και η Κατερίνα Στεφανίδη ζήτησαν να μην είναι Σημαιοφόροι για να μην αλλάξουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Eπίσης λήφθηκε υπόψη και το πρόγραμμα των αθλητών και των αθλητριών που αγωνίζονται την επόμενη ημέρα, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν πριν από τους αγώνες τους», ανέφερε επίσης η ΕΟΕ.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη μετά την ανακοίνωση του ονόματος της, μοιράστηκε τα συναισθήματα χαράς και περηφάνιας που ένιωθε με μία ανάρτησή της στο Instagram, που μπορείς να δεις εδώ.

Instagram.com/adigoni.drisbioti and hellenic_olympic_committee

«Η απόφαση της Ε.Ο.Ε. να με ορίσει μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σημαιοφόρο της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, με γεμίζει συγκίνηση και υπερηφάνεια», έγραψε η πρωταθλήτρια του βάδην χαρακτηρίζοντας αυτήν την απόφαση ύψιστη τιμή για την ίδια.

«Για κάθε αθλήτρια και για κάθε αθλητή, το να κρατάει τη σημαία της χώρας του στην τελετή έναρξης της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στην ιστορία του κόσμου, είναι η ύψιστη τιμή.

Τέτοιες στιγμές τα όνειρα, οι προσδοκίες, οι κόποι και οι αγώνες μιας ζωής ολόκληρης αφιερωμένης στον Αθλητισμό περνούν αστραπιαία από το μυαλό, αλλά αμέσως οι ανάγκες της προετοιμασίας σε προσγειώνουν στις απαιτήσεις των ημερών που έρχονται.

Στο Παρίσι, όλα τα παιδιά της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής, θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, ώστε για ακόμα μία φορά να σηκώσουμε ψηλά τα ελληνικά χρώματα», ανέφερε κλείνοντας η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Πέρα από τα μετάλλια και τις πρωτιές της, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη όπως και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο περπάτημα τους, δίπλα δίπλα στο στάδιο, θα καταφέρουν να μας θυμίσουν κάτι σπουδαιότερο από τις όποιες διακρίσεις. Θα μας θυμίσουν ότι τα όνειρα στη ζωή αξίζει να τα ακολουθούμε. Αξίζει να προσπαθούμε να τα κατακτήσουμε. Όσο κι αν θεωρούνται ανέφικτα από τις συνθήκες της ζωής μας, δεν είναι έτσι. Τα όνειρα καμιά φορά βγαίνουν αληθινά. Κι αυτοί οι 2 τα έχουν ζήσει κι ετοιμάζονται για τα επόμενα.