ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Απέχω 5 χρόνια από την αγορά εργασίας, λόγω μητρότητας. Πώς να διαχειριστώ την ανασφάλεια και το κενό;

iStock

Τα τελευταία 5 χρόνια απέχω από την αγορά εργασίας, γιατί έγινα μητέρα και είχα πάρει την απόφαση να αφιερωθώ σε αυτό. Τώρα νιώθω την ανάγκη να επιστρέψω στη δουλειά μου. Μέσα σε αυτά τα χρόνια όμως και με τη μεσολάβηση της πανδημίας, το εργασιακό τοπίο έχει αλλάξει πολύ και νιώθω πως έχω μείνει πίσω στις εξελίξεις, άρα θα δυσκολευτώ πολύ να βρω δουλειά. Πώς να διαχειριστώ αυτή τη ανασφάλεια και πώς μπορώ να καλύψω όσο γίνεται αυτό το κενό;

Απαντά η Βίκη Χαρίτου, Senior HR Consultant, Trainer, NLP coach

Αγαπητή φίλη, καταρχάς μπράβο που αναζητάς υποστήριξη! Έχω υπάρξει κι εγώ στην ίδια θέση με εσένα, 10 χρόνια πριν, όταν εν μέσω μιας άλλης κρίσης στη χώρα μας – της οικονομικής – βρέθηκα να θέλω να επιστρέψω στον χώρο εργασίας, από τον οποίο απείχα κάποια χρόνια για να μείνω μαζί με τα 2 μικρά κορίτσια μου (δεν το μετάνιωσα ποτέ)!

Την εποχή που ένιωσα ότι θέλω να αρχίσω και πάλι να εργάζομαι, το τοπίο εργασίας στην Ελλάδα ήταν γεμάτο απολύσεις, μειώσεις μισθών, πολύς κόσμος αναζητούσε την τύχη του στο εξωτερικό γιατί δεν υπήρχαν δουλειές στην Ελλάδα. Είχαν συρρικνωθεί τα πάντα. Ευτυχώς τώρα τα πράγματα δεν είναι έτσι! Η Ελλάδα είναι σε μια περίοδο ανάπτυξης, και σε πολλούς κλάδους υπάρχει το αντίθετο πρόβλημα (δεν μπορούν να καλυφθούν οι θέσεις που υπάρχουν). Επιπλέον, η τηλεργασία είναι γεγονός, κάτι που μπορεί να εξυπηρετήσει νέες μητέρες σαν εσένα. 

Επομένως, καλά τα νέα: είναι πολύ καλό το τοπίο για να επιστρέψεις στην αγορά εργασίας!
Σου προτείνω λοιπόν κάποιους πρακτικούς τρόπους που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε, χωρίς άγχος αλλά με αυτοπεποίθηση, να κάνεις την αναζήτηση εργασίας ευχάριστη και παραγωγική:

1. Φτιάξε ή επικαιροποίησε το βιογραφικό σου στα ελληνικά και αγγλικά. Μπορείς να πάρεις ιδέες από πολλά sites στο Internet.
2. Κάνε μικρές παραλλαγές στο βιογραφικό σου για κάθε αγγελία που σε ενδιαφέρει να το στείλεις, προσθέτοντας λέξεις – κλειδιά που αναγράφονται στην αγγελία, ώστε να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη συνάφεια με τη θέση.
3. Πες σε όλες τις φίλες και τους γνωστούς σου ότι ψάχνεις για δουλειά. Δεν ξέρεις ποτέ από πού μπορεί να ακούσεις για μια ενδιαφέρουσα θέση.
4. Παρακολούθησε ένα σεμινάριο/εκπαίδευση δια ζώσης ή οnline. Βοηθάει στο φρεσκάρισμα των γνώσεων, στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων αλλά και στο networking!

5. Πήγαινε σε όσα περισσότερα interviews μπορείς, ακόμα και αν δεν σε ενδιαφέρει η δουλειά. Αποκτάς θάρρος, κάνεις πρακτική και δουλεύεις πολύ την αυτοπεποίθησή σου.
6. Μην ντρέπεσαι να λες ότι είσαι μητέρα. Μπορείς να υπερθεματίζεις ότι ο ρόλος αυτός αναπτύσσει πολλές δεξιότητες, όπως η διαχείριση χρόνου, η οργάνωση, η διαχείριση απρόβλεπτων καταστάσεων, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές στην επαγγελματική σου πορεία.
7. Ζήτα τη βοήθεια Συμβούλου Επαγγελματικού προσανατολισμού ή καριέρας. Υπάρχουν και κρατικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ που κάνουν αξιόλογη δουλειά.
8. Φυσικά, μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε μια μέντορα, για να σε βοηθήσει σε όλους τους προβληματισμούς, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που καλείσαι να αντιμετωπίσεις.
9. Το κυριότερο απ’ όλα: κλείσε τα μάτια και ονειρέψου τον νέο σου εαυτό! Πώς τον φαντάζεσαι; Τι δουλειά θα κάνει; Τι όψη θα έχει; Τι θα φοράει; Θα χαμογελάει; Θα είναι ευτυχισμένος; Τώρα που τον ονειρεύτηκες, τώρα που τον έκανες εικόνα, τώρα ξέρεις τι ψάχνεις!

Καλή επιτυχία!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.