ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Δεν γίνομαι ιδιαίτερα αποδεκτή από τους νέους συναδέλφους. Τι μπορώ να κάνω;

Pexels

Πρόσφατα έκανα μια μεγάλη αλλαγή στην καριέρα μου και βρέθηκα σε νέο εργασιακό περιβάλλον που τελικά δεν είναι όπως το περίμενα, κυρίως ως προς τους συναδέλφους που ήδη έχουν εδραιώσει τις μεταξύ τους σχέσεις και φαίνεται πως δεν γίνομαι ιδιαίτερα αποδεκτή. Τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση; Δεν με ενδιαφέρει να κάνω φιλίες όμως περιμένω τουλάχιστον μια καλοπροαίρετη διάθεση από αυτούς.

Απαντά η mentor του Women On Top, Έλενα Δεδούση, Marketing Manager.

Κάθε φορά που αλλάζουμε εταιρεία, καλούμαστε να χτίσουμε ξανά από το μηδέν το εργασιακό μας προφίλ και να εδραιώσουμε σχέσεις με τα άτομα που συνεργαζόμαστε. Αυτές οι σχέσεις είναι που θα μας βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και θα μειώσουν το καθημερινό μας άγχος, οπότε σίγουρα αξίζει να ασχοληθείς περισσότερο.

Ξεκινώντας πρώτα από τη δική μας συμπεριφορά, μοιράζομαι μερικές χρήσιμες συμβουλές που πιστεύω εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση:

1. Να είσαι ευγενική και να θυμάσαι να χρησιμοποιείς συχνά τα ονόματά τους. Kindness goes a long way.
2. Να αποφεύγεις τα κουτσομπολιά και τις αρνητικές συζητήσεις για συναδέλφους/ισσες και projects. Αντιθέτως, να έχεις θετική προδιάθεση και να δείχνεις σεβασμό σε όλους και όλες, ανεξαρτήτως της θέσης τους.
3. Αν φοράς ακουστικά για να συγκεντρώνεσαι καλύτερα, σκέψου ότι μπορεί να φαίνεσαι «απομονωμένη» και ίσως χάσεις ευκαιρίες να σε προσεγγίσουν.
4. Να κάνεις πολλές ερωτήσεις. Επίτρεψε σε άλλα άτομα να σου ανοιχτούν, μάθε για τη δουλειά από αυτά και δείξε πόσο εκτιμάς τη βοήθειά τους.
5. Όταν θες να προσεγγίσεις κάποιο άτομο one to one είναι πάντα ωραίο να ξεκινήσεις τη συζήτηση λέγοντας πόσο σου άρεσε ο τρόπος που χειρίστηκε ένα επαγγελματικό θέμα και να ζητήσεις την συμβουλή του για ένα δικό σου project.
6. Να μιλάς πάντα σε εξωτερικούς συνεργάτες, συνεργάτιδες και ανώτερα στελέχη χρησιμοποιώντας το εμείς και όχι το εγώ, ως μέλος μιας ομάδας που μοιράζεται τις επιτυχίες και τις αποτυχίες.
7. Να έχεις αυτοπεποίθηση, να θέτεις τα όρια σου, αλλά να παραδέχεσαι και τα λάθη σου.
8. Να παίρνεις θέση αν βλέπεις να εξελίσσεται μπροστά σου μια αδικία και να μην φοβάσαι να μιλήσεις εκφράζοντας με σεβασμό μια αντίθετη άποψη.
9. Να έχεις υπομονή και να εξηγείς πολύ αναλυτικά τις λεπτομέρειες που αφορούν στα ομαδικά σας projects, ώστε να αποφύγεις τις παρεξηγήσεις.

Αν παρ’ όλ’ αυτά, συνεχίσεις να αντιλαμβάνεσαι μια απόμακρη συμπεριφορά, σκέψου αν υπάρχει έστω ένα άτομο στο εργασιακό σου περιβάλλον, με το οποίο έχετε έρθει λίγο πιο κοντά και θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί του αυτόν τον προβληματισμό σου. Ίσως ξεκινήσεις επενδύοντας σε αυτή την σχέση, με κάποιο άτομο δηλαδή που είναι πιο ανοιχτό, που μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα ή/και ίσως συνεργάζεστε σε κάποιο project. Μαζί, θα καταφέρετε να προσεγγίσετε πιο εύκολα την ευρύτερη ομάδα.

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά με υπομονή και καλή διάθεση θα βρεις τον χώρο σου μέσα στην ομάδα. Είμαι σίγουρη πως αν το συζητήσεις με το στενό σου περιβάλλον θα δεις πως όλες και όλοι μας έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο και αισθανθήκαμε «άβολα» ή και μοναχικά σε κάποιες περιπτώσεις. Ρώτα τους γύρω σου πώς το ξεπέρασαν και τι θα μπορούσαν να κάνουν στην περίπτωση σου: είναι πάντα όμορφο να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και να παίρνουμε βοήθεια από τα άτομα που αγαπάμε και σεβόμαστε. Και γιατί όχι; Βρες μία/έναν μέντορα που θα σε στηρίξει και μέσα και από τις δικές της/του εμπειρίες θα βρείτε τη λύση μαζί.

Μην ξεχνάς: όλα γύρω μας είναι ενέργεια. Ό,τι προβάλεις προς τα έξω είναι αυτό που θα λάβεις σε απάντηση. Όσο εσύ παραμένεις ευγενική και καλοδιάθετη, άλλο τόσο θα είναι και οι γύρω σου. Μην αγχώνεσαι, όλα θα πάνε καλά!

ΥΓ: Και πού ξέρεις; Μπορεί στο ενδιάμεσο να κάνεις και μερικές φιλίες!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.