ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask The Mentor: Δεν μας έχουν πληρώσει εδώ και 3 μήνες στη δουλειά. Να μείνω ή να φύγω;

Istock

Εργάζομαι περίπου 2 χρόνια σε μια εταιρεία και είμαι πολύ ικανοποιημένη από το αντικείμενο της δουλειάς μου και την ομάδα μου, κάτι που δεν είναι εύκολο να βρεις. Όλα πήγαιναν μια χαρά, μέχρι που πριν από μερικούς μήνες ενημερωθήκαμε για οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία με αποτέλεσμα τους τελευταίους 3 μήνες να μην μας έχουν πληρώσει το μισθό, ούτε το πρόσφατο δώρο Χριστουγέννων. Πέρα από το πόσο θυμωμένη είμαι με όλη την κατάσταση και τις διαβεβαιώσεις που μας δίνουν, αλλά δεν κρατούν, είμαι και πολύ αγχωμένη με το τι να κάνω, καθώς έχω και ένα παιδί και προς το παρόν υπάρχει το εισόδημα του συζύγου μου στο σπίτι, αλλά φυσικά είναι αναγκαίο και το δικό μου. Να μείνω και να περιμένω μήπως φτιάξουν τα πράγματα, γιατί δεν θέλω να αφήσω την ομάδα μου ή να βρω άλλη δουλειά παίρνοντας πολύ γρήγορες αποφάσεις που δεν ξέρω που θα με βγάλουν;  

Απαντά η mentor του Women On Top, Χριστίνα Κωνσταντάτου, Partnerships Manager

Κατανοώ πλήρως τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, είναι πολύ λογικό να είσαι ανήσυχη για το μέλλον το δικό σου και της οικογένειάς σου, αλλά και για το πώς χρειάζεται να κινηθείς από εδώ και στο εξής. Είναι αλήθεια ότι ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον είναι πολύτιμο, αλλά το ίδιο σημαντικό είναι και το να είσαι σίγουρη ότι τα οικονομικά σου συμφέροντα προστατεύονται.

Όταν οι συνθήκες το ευνοούν, όταν υπάρχει διαφάνεια από τη μεριά της εταιρείας για την κατάσταση και -φυσικά- εκτίμηση για τη συνεισφορά σου αυτήν την περίοδο, τότε ίσως να αξίζει να κάνεις λίγη υπομονή έως ότου φτιάξουν τα πράγματα, στην περίπτωση που η οικονομική σου κατάσταση το επιτρέπει. Εάν όμως η εταιρεία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν παρέχει επαρκή ενημέρωση, τότε γίνεται ακόμη πιο δυσκολο να εμπιστευτείς τη στάση της.

Αυτό που θα σε συμβούλευα είναι να εξετάσεις τις νομικές επιλογές σου και να συμβουλευτείς μία/έναν ειδικό στο εργατικό δίκαιο, για να κατανοήσεις τα δικαιώματά σου και τις ενέργειες που μπορείς να κάνεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει ένα ικανοποιητικό φάσμα διαφορετικών επιλογών για εσένα. Επιπλέον, η συλλογική κίνηση με άλλες/άλλους συναδέλφους είναι κατά τη γνώμη μου η πιο σοφή λύση. Δεν είσαι μόνη σου, και το να κινηθείς στο πλαίσιο ομάδας θα σε κάνει να νιώσεις πιο ασφαλής. Μια τέτοια κίνηση είναι πολύ πιθανό να ενισχύσει τη θέση σας συλλογικά και να μπορέσετε να δικαιωθείτε πολύ πιο σύντομα από το να το έκανε ο καθένας και η κάθε μία σας ξεχωριστά. Αν ακόμα μια τέτοια συζήτηση δεν έχει πέσει στο τραπέζι, μην φοβηθείς να την ξεκινήσεις, τουλάχιστον για αρχή με άτομα του εργασιακού περιβάλλοντος, που εμπιστεύεσαι περισσότερο. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει κόσμος που θέλει να κινηθεί, αλλά είτε δεν ξέρει πώς, είτε φοβάται να το κάνει μόνος/η.

Στο μεταξύ, άρχισε να ψάχνεις ενεργά για δουλειά κάπου αλλού. Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων, είναι πολύ πιθανό (και λογικό) να σε αγχώνει το τι θα απαντήσεις σε περίπτωση που ερωτηθείς γιατί θέλεις να φύγεις από την τωρινή σου θέση. Μην φοβηθείς να είσαι ειλικρινής, κρατώντας ταυτόχρονα μια επαγγελματική στάση: Πες ότι η εταιρεία σου αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα που δημιουργούν μια αστάθεια και αβεβαιότητα, πως ήσουν ευχαριστημένη από τη θέση σου και από την ομάδα, αλλά χρειάζεται να εξασφαλίσεις μια ομαλή επαγγελματική πορεία.

Η ειλικρίνεια αυτή δεν πρόκειται να παρεξηγηθεί ή να θεωρηθεί ένα αρνητικό σημείο για την αξιολόγηση σου. Ίσα ίσα που αν αυτό συμβεί, είναι και ένας πολύ καλός λόγος για να απορρίψεις εσύ πρώτη τη συγκεκριμένη ευκαιρία.

Επιπλέον, μην σε σταματά τίποτα από το να κάνεις ερωτήσεις στην διεύθυνση της εταιρείας στην οποία βρίσκεσαι. Μίλα ανοιχτά και κάνε τις ερωτήσεις σου, χωρίς να έχεις δεύτερες σκέψεις για το πώς αυτό θα ερμηνευθεί. Είναι μέρος της διαδικασίας η εταιρεία να έρθει αντιμέτωπη με τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των εργαζομένων της. Αν δεν δείξεις ανοιχτά τη δυσαρέσκειά σου ως προς την κατάσταση, τότε και η εταιρεία από τη μεριά της επαναπαύεται, οπότε είναι εξίσου δική σου ευθύνη και των συναδέλφων σου να ασκήσετε την πίεση που χρειάζεται.

Κλείνοντας, πρέπει να θυμάσαι ότι είναι αναγκαίο να βάλεις ως προτεραιότητα τον εαυτό σου στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, τόσο στο πρακτικό/οικονομικό, όσο και το ψυχολογικό κομμάτι. Ομάδες εκεί έξω υπάρχουν πολλές και εξίσου πολλές ευκαιρίες εργασίας. Ίσως το επόμενό σου βήμα να αποδειχθεί μια πολύ καλύτερη επιλογή. Αλλά και αν αυτό δεν συμβεί, ενδεχομένως γιατί χρειάστηκε να πάρεις μια βιαστική απόφαση, δεν σε σταματά τίποτα από το να συνεχίσεις να ψάχνεις για κάτι που θα σε ικανοποιεί σε όλα τα επίπεδα.

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.

Exit mobile version