Αsk The Mentor: Δεν νιώθω καλά στη φαινομενικά ιδανική δουλειά μου κι η αγορά εργασίας είναι «κλειστή». Τι να κάνω;
- 6 ΔΕΚ 2023
Έχω εμπειρία 10 ετών εκ των οποίων τα τελευταία 3 χρόνια εργάζομαι σε εταιρεία παροχής λογιστικών εργασιών. Τα προηγούμενα 7 χρόνια εργαζόμουν στο λιανεμπόριο.
Σε αυτά λοιπόν τα 3 χρόνια, ενώ η θέση φαίνεται ιδανική στα μάτια πολλών (τηλεργασία και σταθερό μισθό), εγώ δεν είμαι καλά. Δεν με ικανοποιεί αυτό που κάνω, αγχώνομαι ακόμη και στο mail που θα έρθει, νιώθω ατονία και δεν μπορώ να δείξω τον καλύτερο μου εαυτό. Δεν έχω ξαναπάθει ποτέ κάτι αντίστοιχο σε καμία από τις προηγούμενες μου δουλειές, παρότι κουραζόμουν. Έχω προσπαθήσει να αναζητήσω νέα εργασία όμως η αγορά φαίνεται κλειστή. Τι μπορώ να κάνω;
Απαντά η mentor του Women On Top, Μυρτώ Ραμμοπούλου, Account Manager, Corporate Communications
Για αρχή, θα σου γράψω 2 πράγματα που είναι σημαντικό να θυμάσαι: 1ον, πάντα μπορούν να ανοίξουν νέοι δρόμοι και, 2ον, άσχετα από το πόσο καλή μπορεί να είναι μια θέση (από ένα καλό περιβάλλον και συνεργάσιμους συναδέλφους, από μισθολογική άποψη, από πλευράς κύρους κλπ) μπορεί και πάλι να μην είναι η κατάλληλη για σένα!
Συχνά εγκλωβιζόμαστε στο τι θεωρείται «καλό» ή «επιτυχημένο» και ξεχνάμε τη δική μας αλήθεια, η οποία είναι τελικά και αυτή που λειτουργεί για την κάθε μία και τον κάθε ένα από εμάς προσωπικά. Άλλες φορές, κυριαρχούν στις αποφάσεις μας τα επιχειρήματα εκείνα που σχετίζονται με ανασφάλειες, πχ. οικονομικές. Αυτό που πραγματικά, όμως, έχει σημασία είναι το τι λειτουργεί για σένα.
Πριν κάνεις την οποιαδήποτε κίνηση, κάτι που θα σε βοηθήσει πολύ είναι το να καταλάβεις και να αποκωδικοποιήσεις τι είναι αυτό που δεν σε καλύπτει και τι σε κάνει να αναζητάς την αλλαγή. Δεν σου αρέσει όντως αυτό που κάνεις ή δεν είναι καλό το περιβάλλον, οπότε αν άλλαζες εταιρεία θα ήταν καλύτερα; Μήπως απλά χρειάζεσαι λίγη ξεκούραση; Είναι πολύ βασική αυτή η διεργασία, γιατί -διαφορετικά- όπου κι αν πας, μπορεί να βρεθείς στην ίδια κατάσταση.
Για να κατανοήσεις «τι δεν πάει καλά» είναι σημαντικό να στοχαστείς και να αποφασίσεις τι σημαίνει για σένα η δουλειά σου και τι απαιτήσεις έχεις από αυτή, πώς ονειρεύεσαι την καθημερινότητά σου, με τι σου αρέσει να καταπιάνεσαι και με τι όχι – δεν είναι ποτέ ντροπή να πούμε «αυτό σκυλοβαριέμαι να το κάνω», ώστε συνειδητά να πούμε «επιλέγω το Χ έχοντας αναλογιστεί τι μου προσφέρει, τι μου στερεί και τι συνεπάγεται ρεαλιστικά για τη ρουτίνα μου». Μια σημαντική υπενθύμιση: Πολλές φορές μπορεί να μην μας είναι ξεκάθαρο τι θέλουμε, αλλά τι δε θέλουμε. Αυτό είναι και πάλι, μια πολύ καλή αρχή!
Τώρα, η αγορά δεν είναι ακριβώς κλειστή. Υπάρχουν, ωστόσο, περίοδοι που γίνονται «ανακατατάξεις» και άλλες που δεν θα δεις και πολλές αγγελίες εκεί έξω. Πρέπει να έχεις λίγη υπομονή και να οργανώνεσαι όσο βρίσκεσαι σε αναμονή. Αρχικά, εάν δεν έχεις LinkedIn, καλό είναι να φτιάξεις άμεσα. Θα σε βοηθήσει πολύ να αντιληφθείς τις περιόδους που υπάρχει κινητικότητα, ενώ θα έχεις πρόσβαση σε πολύ χρήσιμα δεδομένα όπως οι που εταιρείες υπάρχουν, οι θέσεις που ανοίγουν και τα προσόντα που απαιτούνται. Αυτό θα σε βοηθήσει να δεις αν ενδεχομένως χρειάζεται να επενδύσεις σε κάποιο σεμινάριο ή επιμόρφωση, που θα σε κάνει πιο ανταγωνιστική.
Θα σου πρότεινα επίσης να αναζητήσεις ημερίδες και workshops, networking ή hub events που διοργανώνουν εταιρείες, ιδρύματα και ομάδες επαγγελματιών, ακόμη και πανεπιστήμια ή τα ΚΕΔΙΒΙΜ τους (Κέντρα Δια Βίου Μάθησης), προκειμένου να δεις και να ακούσεις τι συμβαίνει στην αγορά σε κλάδους που σε ενδιαφέρουν, να γνωρίσεις κόσμο και να δικτυωθείς σταδιακά.
Άλλη μια σημαντική υπενθύμιση: Το να ψάξεις για δουλειά είναι μια δουλειά από μόνο του. Εάν αναζητάς μια διέξοδο, είναι πάρα πολύ βασικό το να αναζητήσεις εργασία οργανωμένα και με συνέπεια, και όχι στέλνοντας αποσπασματικά ή σπασμωδικά βιογραφικά εδώ κι εκεί. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να κάνεις αιτήσεις για θέσεις, τις οποίες βάσει προσόντων δεν καλύπτεις (οπότε και δεν παίρνεις) και εσύ να κρατάς από αυτό μόνο την «απόρριψη», που όμως δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς την πραγματικότητα.
Εάν πάλι δεν σε ενδιαφέρει απλά να αλλάξεις επαγγελματικό περιβάλλον, αλλά αναζητάς ενδεχομένως μία άλλη πορεία, τότε τέλεια νέα: Είναι και αυτό εφικτό! Σε αυτήν την περίπτωση, το να έχεις αποσαφηνίσει και να έχεις κατανοήσει το τι θες και τι έχεις ανάγκη, θα σε βοηθήσει στο να κάνεις έρευνα αγοράς, να ορίσεις και να προγραμματίσεις τις ενέργειές σου και, τέλος, να τις κάνεις πράξη. 3 φάσεις επί της ουσίας.
Εφόσον έχεις βρει τι θες να κάνεις, ξεκινάς να κοιτάς αγγελίες για τις εταιρείες και το ρόλο που πιστεύεις ότι σε ενδιαφέρει. Αυτό θα σου δώσει μια πολύ καλή εικόνα για το τι συμβαίνει στον κλάδο που θες να μπεις (εταιρείες) και επιπλέον από τα ζητούμενα των αγγελιών, θα μπορείς να κατανοήσεις, σε μεγάλο βαθμό, ποιες θα είναι οι καθημερινές σου υποχρεώσεις. Πολλές φορές, ένας τίτλος ακούγεται πολύ πιο ενδιαφέρων από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Αφού έχεις καταλήξει, αποκρυσταλλώνεις τα προσόντα που χρειάζεσαι: Μπορείς να αξιοποιήσεις κάτι από αυτά που έχεις ήδη; Σπουδές και εμπειρία; Αν ναι, τέλεια, και βλέπεις τι επιπλέον χρειάζεται, πχ. πιστοποιήσεις και σεμινάρια. Εάν όχι, θα πρέπει να δεις πώς θα αποκτήσεις τα επιθυμητά προσόντα: Ποια είναι αυτά, τι κόστος έχουν, πόσο σύντομα μπορείς να τα αποκτήσεις; Οπότε και κάνεις το battle plan σου.
3ον, προγραμματίζεις και υλοποιείς με συνέπεια, προσήλωση και πείσμα. Όσο κι αν το έχουμε ανάγκη, οι αλλαγές δεν γίνονται πάντα στον χρόνο που θέλουμε. Όλες οι διαδικασίες, για να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να γίνουν σωστά. Ακολουθείς τα βήματα και δεν το βάζεις κάτω γιατί, όποια κι αν η κατάσταση, μπορεί πάντα να βελτιωθεί. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για τα θέλω και τις δυνατότητές σου, ώστε να μπορείς να θωρακίζεσαι απέναντι σε «σειρήνες» ή ανασφάλειες και να εξελίσσεσαι.
Αγνόησε άτυχες περιόδους ή κακές φάσεις και επικεντρώσου σε αυτό που θες. Δεν θα σου έρθει, θα σου το φέρεις. Μπορείς!
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.